Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιασε… 13αρι ο όγκος συναλλαγών

Ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για κινήσεις στην εγχώρια αγορά. Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη εν μέσω επιφυλάξεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τον εμπορικό πόλεμο.

ΧΑ: Επιασε… 13αρι ο όγκος συναλλαγών

Επιφυλακτικές οι αγορές λόγω των ανησυχιών για κλιμάκωση του εμπορικού "πολέμου". Συνεδρίαση χαμηλών τζίρων αλλά συγκριτικά αυξημένης μεταβλητότητας, με ενδεικτική την διακύμανση του DAX στο εύρος των 12.538-12.715 μονάδων, με ένα ανοδικό διάλειμμα από τις 12.48-16.06΄.

Στην Αθήνα, στο ΧΑ το κλίμα ακόμη πιο υποτονικό απ΄ ότι την Παρασκευή, με την αξία των συναλλαγών να περνά το όριο των 10 εκατ. ευρώ, μετά από σχεδόν 6 ώρες συνεδρίασης, καταγράφοντας- μέχρι τις 16.55΄ αρνητικό...ρεκόρ 2018, αποτυπώνοντας για ακόμη μία-πολλοστή- συνεδρίαση την αποχή της πλειονότητας των ξένων επενδυτών και traders με συνέπεια βασικοί δείκτες και πλειονότητα των μετοχών του δείκτη να κυμανθούν σε στενά εύρη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Τρίτη χειρότερη συνεδρίαση ως προς την αξία των συναλλαγών, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να (μου) θυμίζει τα 13,307 της 27 Ιουλίου και τα 12,406 της 23 ης Ιουλίου.

Οκτώ και η σημερινή συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση/λήξη και του τρίτου μνημονιακού προγράμματος και την πολυδιαφημισμένη "έξοδο στις αγορές", μόνο που η επενδυτική αποχή/στάση επενδυτών και traders είναι εκκωφαντική.

Η "έξοδος στις αγορές" όχι μόνο δεν φαίνεται να συγκινεί τις "αγορές" απεναντίας η στάση τους καταδεικνύει τις εύλογες επιφυλάξεις που διαμορφώνονται για το πως θα είναι η...επόμενη ημέρα, με την ελληνική οικονομία στα...βαθιά των αγορών σε μία συγκυρία που "εμπορικός πόλεμος", Ιταλία αλλά και εσωτερικοί παράγοντες εντείνουν- αντί να αμβλύνουν- τις ανησυχίες για την "υποδοχή" που θα επιφυλαχθεί στην Ελλάδα. Σε πλήρη αντιδιαστολή με το τι συνέβη με την οικονομία της Πορτογαλίας, μετοχές και ομόλογα, όταν η χώρα της Ιβηρικής βγήκε στις αγορές, το ελληνικό success story δεν συγκινεί ούτε τους επενδυτές αλλά ούτε και τους traders.

Αναμονή, επιφυλακτικότητα και ανησυχίες για την πορεία από την Τρίτη 21 Αυγούστου, με ίσως από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά των ημερών το γεγονός πως η πλειονότητα των ισχυρών funds δεν μειώνει αισθητά τις θέσεις του.

Από αυτή την άποψη, περιοριζόμεθα στο ότι εδώ και μέρες δεν σημειώνονται σημαντικές ρευστοποιήσεις από την πλευρά των ξένων, κυρίως σε blue chips αλλά και δευτερευόντως σε τραπεζικές μετοχές.

Ετσι συνεχίζεται μεν η ταλαιπωρία, με τον ΓΔ σταθερά χαμηλότερα των 800 αλλά με ενθαρρυντικό το ότι δεν υποχωρεί κάτω από τις 735 μονάδες. Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ ακριβώς στο σημείο των 759 μονάδων αφήνει πάντα ανοιχτό το σενάριο μίας ανοδικής διόρθωσης χαμηλού κόστους στη συνέχεια της εβδομάδος.

Στα μόλις 13,260 εκατ. η αξία των συναλλαγών, σημειώνοντας πως τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις σε μόλις 1 (της 31 ης Ιουλίου και αυτή λόγω τέλος μήνα) ξεπέρασε το...δυσθεώρητο ύψος των 20 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο τζίρος ξεπέρασε κατά μόλις 3,5 εκατ. ευρώ τον χαμηλότερο 19ετίας (στις 14/8/2012 οι συναλλαγές περιορίστηκαν στα 9,4 εκατ !). Στοιχεία που αποτυπώνουν εύγλωττα την στάση traders και επενδυτών, οι οποίοι δεν ενεργοποιήθηκαν ούτε καν με την ανακοίνωση της είδησης για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. αλλά και των μηνυμάτων του ESM για την πορεία μετά την 20 η Αυγούστου.

Τούτων δοθέντων και η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τους βασικούς δείκτες σε εύρος λίγων μονάδων, με τον FTSE25 στις 2.016,21 (μείον 0,37%), με τον ΔΤΡ στις 836,16 (μείον 1,03%) και με τον Mid Cap στις 1.191,48 κατά 0,54% χαμηλότερα.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η συνεδρίαση, με χαμηλό ημέρας τις 758,22 μονάδες, και χωρίς ενεργοποίηση αντανακλαστικών από την πλευρά των long ούτε στο διάστημα που με οδηγό την Φρανκφούρτη αντέδρασαν ανοδικά τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Στα μόλις 2,9 εκατ. ο συνολικός τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, ένδειξη πως παραμένει μη...επενδύσιμος και συνεπώς χωρίς αυτόν πολύ δύσκολη την όποια ουσιαστική προσπάθεια για κίνηση προς τις 780 και υπέρβαση των 786 μον. (για τον ΓΔ) εξέλιξη που θα άλλαζε κάπως το απογοητευτικό κλίμα.

Από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις σήμερα, η επιθετική κίνηση για τη μετοχή του ΟΤΕ που με συναλλαγές αξίας 1,955 εκατ. ενισχύθηκε 1,27% στα 11,14 ευρώ, που ήταν το υψηλό ημέρας. Προφανώς πρόκειται για κινήσεις ισχυρών παικτών εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6 μηνου (την Πέμπτη) κάτι που είχε τεθεί ως προυπόθεση για τους long (από το προσυνεδριακό κιόλας σχόλιο). Τουλάχιστον ο ΟΤΕ δικαίωσε τους long αφήνοντας ελπίδες για περαιτέρω κίνηση πάνω από τα 11,20 ευρώ.

Συντήρηση δυνάμεων με απώλειες 0,87% στα 30,78 για τη μετοχή της Coca Cola, και πιθανό το ενδεχόμενο να δώσει κίνηση αύριο-Πέμπτη πάνω από τα 31,15 ευρώ.

Απογοητευτική η εικόνα για μετοχές των Μυτιληναίου, έκλεισε οριακά στο χαμηλό ημέρας των 8,56 ευρώ, Αεροπορίας Αιγαίου, επίσης κοντά στο χαμηλό των 8,24 ευρώ, Jumbo ακριβώς στο χαμηλό των 13,68 ευρώ.

Ευχάριστη έκπληξη από τις μη τραπεζικές του δείκτη ο Sarantis, καθώς με μέτριες συναλλαγές (τζίρος 85.293 ευρώ) κινήθηκε τεχνικά κατά 4,86% στα 7,34 ευρώ.

Στα 8,60 σταθερή η Grivalia, με ένα πακέτο 100.000 μετοχών να αλλάζει χέρια στα 8,54 ευρώ.

Λίγα πράγματα στη μεσαία κατηγορία με Cenergy, Τεχνική Ολυμπιακή και ΥΓΕΙΑ να σημειώνουν συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα και με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα να συνεχίζει την...κατηφόρα του, σήμερα 2,24% χαμηλότερα, στα 1,742 ελάχιστο ημέρας.

Στις 50/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με την εικόνα της συνεδρίασης να διευκολύνει- κάπως- τις stock picking κινήσεις κυρίως στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.

Κυριακούλης (24,19%), Profile (5,45%), Ιλυδα (5,26%), Frigoglass (4,57%) η τελευταία με αξία συναλλαγών στα 101.045 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v