Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όρια κίνησης και ο πονοκέφαλος του τζίρου

Σε ποιες μετοχές της εγχώριας αγοράς εστιάζουν οι επενδυτές. Η προσοχή στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ΟΤΕ και Coca Cola και στο βάθος... Fitch. Ο προβληματισμός από την πορεία της απόδοσης του 10ετούς και η εικόνα στις τράπεζες.

ΧΑ: Τα όρια κίνησης και ο πονοκέφαλος του τζίρου

Προς τον 15Αύγουστο οι αγορές αλλά το ΧΑ κινείται σε... ράθυμους ρυθμούς εδώ και εβδομάδες, καθώς η πλειονότητα των ξένων παικτών απέχει εμφατικά, με συνέπεια ο τζίρος να "βαλτώνει" στα 20 με 25 εκατ. για συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων.

Για αναζήτηση καταλύτη έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, εχθές Κυριακή, και με την επόμενη ημέρα να χαρακτηρίζεται από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μηνου των ΟΤΕ και Coca Cola το πρωί της Πέμπτης και την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή. 

Μπορούν αυτές οι δύο παράμετροι να υποστηρίξουν τις κινήσεις των long οι οποίοι επιχειρούν βήματα απομάκρυνσης από το χαμηλό της προηγούμενης Δευτέρας- των 747,77 μονάδες, θα φανεί από δύο τινά την ενδεχόμενη έστω μικρή- αλλά σταδιακή- ενίσχυση της συναλλακτικότητας και του τζίρου πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ και την ενεργοποίηση- έστω βραχυπρόθεσμων- traders στον τραπεζικό κλάδο. 

Τεχνικά οι 735-750 μονάδες λειτουργούν, μέχρι τώρα, σαν χαμηλό σημείο αναφοράς και στήριξης ενώ οι 765-780 μονάδες σαν υψηλό και αντίστασης με εμφανή την αδυναμία υπέρβασης (των 780 μον.) χωρίς την ενεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου. 

Στις 761,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με εβδομαδιαία απόδοση 1,37%, στις 844,84 με 3,14% ο Δείκτης Τραπεζών και με ανοδική αντίδραση 1,23% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στις 2.023,66 ο FTSE25 και με την τάση να κρίνεται- σε σημαντικό βαθμό- αυτή την εβδομάδα από την διακύμανση των δύο βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών του χρηματιστηρίου, των ΟΤΕ και Coca Cola. 

Ωστόσο κλειδί θεωρώ τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η έκθεση του ΔΝΤ ειδικότερα όσον αφορά στην εστίαση της στον κλάδο δεν πέρασε απαρατήρητη από τους traders. Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής η ενθαρρυντική προσέγγιση του Ταμείου δεν αποτυπώθηκε απόλυτα στον κλάδο, καθώς η αναφορά για τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών ομίλων επισκιάστηκε από το sell off των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με συνέπεια η προσέγγιση του απλού ΚΜΟ 200 να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις (την Πέμπτη) αλλά η διόρθωση να μην επεκταθεί χαμηλότερα της στήριξης με αποτέλεσμα την αμέσως επομένη (την Παρασκευή) να ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους. 

Το 1,23% της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με τζίρο 6,2 εκατ. (σε σύνολο 19,5 εκατ.), ενώ σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς η αξία συναλλαγών ξεπέρασε το όριο του 1 εκατ. (όριο, που υπερέβησαν μόνον 2 από τα blue chips, ΟΤΕ με 3,4 και ΟΠΑΠ με 1,7 εκατ.). Στοιχεία που παραπέμπουν σε μία... δειλή-προσεκτική ενεργοποίηση κάποιων traders και long παικτών, οι οποίοι βλέπουν εφικτό τον στόχο της συνέχισης της αντίδρασης (της Παρασκευής) προς τις 866 μονάδες. Μακρυά από τα επίπεδα της τρίτης αμκ και ο κλαδικός δείκτης και η τιμή των 4 συστημικών μετοχών αλλά με προϋποθέσεις μόχλευσης βραχυπρόθεσμα. 

Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε, πως ενόψει 20ης Αυγούστου ενδεχομένως ορισμένοι traders να επιχειρούσαν να "τρέξουν" λίγο τον τραπεζικό κλάδο (σημείο αναφοράς για τους long οι 886 μον., σημείο διέλευσης του εκθετικού 200 ημερών) πλην όμως οι δραματικές εξελίξεις έχουν βαρύνει αφόρητα το κλίμα και στο πολιτικό πεδίο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη όποια αρχική πρόθεση είχε η κυβέρνηση να "πανηγυρίσει" το "τέλος των μνημονίων". Αυτό υπό άλλες συνθήκες... πλέον η κατάσταση είναι πολύ βαριά. Αντιθέτως θα έλεγα, πως η σταδιακή επαναφορά του 10ετούς πάνω από το όριο του 4% (στο 4,097% την Παρασκευή) όχι μόνο αποτυπώνει την οριστικοποίηση της μη έκδοσης νέου ομολόγου σε αυτή την φάση της αγοράς (όπως είχαν βιαστεί κάποιοι να προεξοφλήσουν) αλλά και την επιφυλακτικότητα των ξένων όσο πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της "εξόδου στις αγορές". 

Η επιμονή της κυβέρνησης για "καθαρή έξοδο" μόνο αποτρεπτικά λειτουργεί για την πλειονότητα των ξένων αγοραστών χρέους, σε αυτή την φάση, τους κρατά μακρυά από το να θεωρήσουν επενδύσιμο το χρηματιστήριο. 

"Δίκοπο μαχαίρι" οι χαμηλές συναλλαγές/τζίρος σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστηριακό παράγοντα σύμφωνα με την εκτίμηση του οποίου η... άπνοια θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να ωθήσει λίγο υψηλότερα την αγορά. 

Τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips μπορεί να κάνουν την διαφορά, με τις ελπίδες των long για υπέρβαση των 2.044-2.048 μον. (εκθ. ΚΜΟ 30 εβδομάδων) να εναποτίθενται στις δυνάμεις των ΟΤΕ και Coca Cola χωρίς να αποκλείονται οι χρήσιμες (υπό)στηρίξεις από άλλα blue chips. 

Στα 11 ευρώ με υψηλή ημέρας τα 11,06 την Παρασκευή ο ΟΤΕ έχει έναν "αέρα" 1,38% (σε εβδομαδιαίο) και περιθώρια να "δει" πάνω από τα 11,17 οπότε και θα γίνει η διαφορά για τους long. Ενδεχόμενη υπέρβαση αυτής της τιμής βάζει σε άλλη ρότα τη μετοχή του ΟΤΕ. 

Στα 31,05 που ήταν και υψηλό ημέρας η Coca Cola "έτρεξε" 2,04% σε εβδομαδιαίο και μπορεί να επαναπροσεγγίσει τα 31,34 (άνοιγμα της 18 ης Ιουλίου όταν η μετοχή έκανε υψηλό στα 31,90 ευρώ). 

Μία ματιά στην βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία ) εικόνα των άλλων 19 blue chips δείχνει πως σε long τάση είναι οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ. Πρακτικά εφεδρείες υπάρχουν, μένει να φανεί εάν και ποιες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.

Στη μεσαία κατηγορία συνεχίζεται η υποχώρηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, η Intralot έβγαλε ανοδική διόρθωση έως τα 0,775 ευρώ, η Ιντρακάτ παρουσιάζει σταθερή συναλλακτικότητα, ενώ Foodlink, Profile, Παπουτσάνης, ΙΑΣΩ, Centric συνεχίζουν να βγάζουν... ασπροπρόσωπη τη χαμηλότερη κατηγορία.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v