Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αναζήτηση καταλύτη και η επόμενη ημέρα

Ακρως επιφυλακτικοί για τις επόμενες συνεδριάσεις εμφανίζονται αναλυτές. Ο χαμηλός τζίρος αποτρέπει τις τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών. Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια μετά το κλείσιμο του ΧΑ λόγο τραπεζικής αργίας.

ΧΑ: Η αναζήτηση καταλύτη και η επόμενη ημέρα

Μπορεί η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα να ολοκληρώθηκε με τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε και με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 1,37% (στο +3,14% το εβδομαδιαίο κέρδος για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών), όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα χρηματιστηριακά γραφεία παραμένει άκρως επιφυλακτική για την συνέχεια, καθώς είναι "κοινό μυστικό" ότι τα περισσότερα από τα τελικά πρόσημα των τελευταίως συνεδριάσεων, διαμορφώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες και με την "ανοχή" των εν δυνάμει πωλητών. Άλλωστε σε μία ιδιαίτερα "ρηχή" Αγορά, όπως το Χ.Α., αρκούν λίγες εντολές σε Δεικτοβαρείς μετοχές, προκειμένου να δημιουργήσουν τάση, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Από την άλλη, εκείνο που παραμένει σταθερό είναι ο άθλιος τζίρος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, μόνο σε αυτή της 31ης Ιουλίου (και λόγω τέλους μήνα) ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ (!)

Γυρίζοντας τα ρολόγια λίγο πίσω, αξίζει υπενθύμισης ότι την Παρασκευή συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τις 3/8/2015, όταν το Χ.Α. επέστρεψε σε συναλλαγές, μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των "capital controls". Στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, αυτή της 26/6/2015, ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 797,52 μονάδες (+2,03%), ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 13175,2 μονάδες (+7,50%) και ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 62,566 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή στις συναλλαγές και στην "επεισοδιακή" συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2015, συνοδεύτηκε με απώλειες 16,23% για τον Γενικό Δείκτη (668,06 μονάδες), απώλειες 29,92% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (9232,6 μονάδες) και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 66,572 εκατ. ευρώ.

Στις 4 Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 1,22% στις 659,94 μονάδες, ο Τραπεζικός δείκτης με απώλειες 29,26% στις 6531,2 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,9 εκατ. ευρώ.
Το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 5/8, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 643,22 μονάδες (-2,53%), τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών στις 4768 μονάδες (-27%) και τον τζίρο στα 80,9 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε μικρός αριθμός συνεδριάσεων με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως το γενικότερο κλίμα παρέμεινε πλαγιοκαθοδικό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει νεώτερα χαμηλά, με πρόσφατο χαμηλότερο κλείσιμο στις 11/2/2016 (440,88 μονάδες).

Επιστρέφοντας στα τρέχοντα δεδομένα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Ξένα χαρτοφυλάκια περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, καθώς δεν είναι λίγα τα διεθνή ανοιχτά μέτωπα και η οι Αγορές, όπως το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με "στενή την θύρα εισόδου - εξόδου", δεν επιτρέπουν τις γρήγορες κινήσεις, σε περίπτωση δραματικής αλλαγής του κλίματος στις Αγορές μετοχών και ομολόγων.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τόσο οι εξελίξεις, που δεν αποκλείουν κάποια μορφή "θυελλώδους διαζυγίου" μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, ο επί θύραις μηδενισμός του "QE" από την ΕΚΤ, οι μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους με τις οποίες θα προσπαθήσει να καλύψει τη διεύρυνση του ελλείμματος το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και βέβαια τα επόμενα και απολύτως απρόβλεπτα επεισόδια στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους, δεν πρόκειται να αφήσουν τις Αγορές να κινηθούν υπό "κανονικές συνθήκες".

"Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει κατεύθυνση στην εμπορική του πολιτική, αν αυτή προκαλέσει μια 'βουτιά' στις Αμερικανικές Αγορές μετοχών", εκτιμά έκθεση της UBS. Σύμφωνα με την UBS η προτεραιότητα του Τραμπ είναι η επίδοση της Αμερικανικής Οικονομίας και ως εκ τούτου, αν οι μετοχές κινηθούν χαμηλότερα, λόγω των εμπορικών του πολιτικών, θα επανεξετάσει την επιβολή νέων δασμών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και άλλες φορές στο, πρόσφατο, ή απώτερο παρελθόν, η Αγορά είχε παρουσιάσει φαινόμενα συναλλακτικής άπνοιας, τα οποία παρουσιάζουν την συνήθη εποχικότητα σε όλες τις Χρηματιστηριακές Αγορές του Πλανήτη, όμως ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια "ο Αύγουστος ήλθε από τον Ιούνιο".

Πέρα από την ρευστότητα, η Αγορά δείχνει να ξεμένει σταδιακά και από ψυχολογία, παρά το γεγονός ότι οι Διεθνείς Αγορές διατηρούν την επαφή τους με τα ιστορικά υψηλά, ή καταγράφουν νεώτερα. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και στα στενά πλαίσια του FTSE25 και πέραν του αδύναμου Τραπεζικού κλάδου, είναι εμφανής η αδυναμία των Δεικτοβαρών μετοχών να τραβήξουν τους βασικούς δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα, παρά τις συχνές "επιστρατεύσεις" της ΕΕΕ, της οποίας η κεφαλαιοποίηση, λίαν προσφάτως άγγιξε τα 12 δισ. ευρώ (!)

Αν και η συμπεριφορά των επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων συνεχίζει να εξαρτάται από τις κινήσεις στην λογική του "rotation", η αναποτελεσματική αντίδραση από την πλειονότητα των μετοχών ακόμα και σε καλά νέα, έχει προβληματίσει ως προς την δυνατότητα του Χ.Α. να κεφαλαιοποιήσει, στην παρούσα φάση, κάποιο καλό νέο, σε μάκρο, είτε σε μίκρο επίπεδο, αλλά και κάποιες θετικές εκθέσεις από Ξένους Οίκους, που "είδαν το φως της δημοσιότητας".

Η υπόθεση ότι η Εγχώρια Αγορά αναζητά κάποιο νέο καταλύτη κερδίζει καθημερινά έδαφος. Ενδεχομένως ο καταλύτης αυτός συνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, με τις πυρκαγιές, στην Αττική, φαίνεται να αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά, εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών και κάθε αρνητική φημολογία βρίσκει άμεση ανταπόκριση στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2053 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος, οι πρώτες στηρίξεις στις 2016, 2008 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1986 και 1950 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, αν αυτός διατηρηθεί υψηλότερα των 760 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 764 και 774 μονάδες. Για την αποκατάσταση της εικόνας, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 782 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Πρώτη στήριξη στις 728 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον Τραπεζικό δείκτη, σαν απόλυτος "σηματωρός" δείχνει το επίπεδο των 886 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Υπενθυμίζεται ότι από 6/8 και μετά την ισόποση μείωση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Μουζάκης θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία €1,04 ανά μετοχή. Επίσης από την ίδια μέρα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΧΑΕ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,69 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,1506239 ανά μετοχή στους Μετόχους, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: 4,5500 ευρώ.

"Είμαστε στον Αύγουστο που είναι ο παραδοσιακός μήνας Θερινής ραστώνης, για τον Δυτικό Κόσμο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να προσφέρει νωχελικές και αδιάφορες συνεδριάσεις σε χαμηλά επίπεδα" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος. Σημαντική ήταν η εισαγωγή της CNL Capital, που απετέλεσε την πρώτη νέα εισαγωγή μετά από πολλά χρόνια, αλλά και αυτή δεν κατάφερε να ταράξει τα ήρεμα νερά. Το θέμα της Follie αντιμετωπίστηκε με πρόστιμα, τα οποία όμως δεν εξασφαλίζουν αυτό που ζητάνε οι Ξένοι. Δηλαδή διασφάλιση ότι το φαινόμενο δεν αφορά και άλλους και δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Μπροστά μας έχουμε την "έξοδο από τα μνημόνια", τις παράτες και την πολιτική αντιπαράθεση που αυτό θα επιφέρει.

Όσον αφορά την ουσία, μπήκαμε στα μνημόνια με χρέος 340 δισεκατομμύρια ευρώ και ΑΕΠ 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Βγαίνουμε από τα μνημόνια με χρέος 340 δισεκατομμύρια ευρώ και ΑΕΠ 180 δισεκατομμύρια ευρώ (χοντρικά). Φυσικά, έχουμε ένα καλό "μαξιλαράκι" ρευστότητας, που εξασφαλίζει την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων στους Δανειστές. Όμως τι γίνεται με την ανάπτυξη; Αυτή εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις μαζικές Ξένες επενδύσεις, που ακόμα παραμένουν σε επίπεδο ευχής από μεριάς των Δανειστών.

Προς στιγμής η ζώνη των 735 με 750 μονάδων του Γενικού Δείκτη "κρατάει τα μπόσικα" και ο τζίρος παραμένει χαμηλός. Η ζώνη των 767 με 780 μονάδων γίνεται όλο και πιο ισχυρή αντίσταση και αυτό μπορεί να μας προβληματίσει σύντομα. "Οι Επενδυτές δεν πρέπει να εφησυχάζουν και ας βρίσκονται σε διακοπές" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Έχοντας συμπληρώσει περισσότερο από το 50% των συνεδριάσεων της χρονιάς, η εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, σε ότι αφορά την εμπορευσιμότητα είναι τουλάχιστον απογοητευτική" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Εξαιρώντας την μεγάλη κεφαλαιοποίηση η οποία έχει μια ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και κάποιες καλές Μικρομεσαίες εταιρείες, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό το σχεδόν ανύπαρκτο ενδιαφέρον που καταγράφεται στο υπόλοιπο ταμπλώ. Από τις 183 εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. μόλις το 28% άνοιξε σε όλες τις φετινές συνεδριάσεις πραγματοποιώντας έστω και μία συναλλαγή. Ωστόσο θα μπορούσαν να δοθούν κάποια ελαφρυντικά για όσες εταιρείες ανήκουν στην Εναλλακτική Αγορά και έχουν περιορισμένη διασπορά, ή είναι σε επιτήρηση και διαπραγματεύονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα και άρα έχουν εξ ορισμού χαλαρή εμπορευσιμότητα.

Ακόμα και έτσι όμως στις τελευταίες θέσεις των συναλλαγών παρατηρούνται ονόματα με πολύχρονη παρουσία στην Αγορά, ενώ κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν πολύ αξιόλογη κερδοφορία, ή δραστηριότητα. Η Moda Bagno αποτελεί την πιο ακραία περίπτωση της Κύριας Αγοράς, αφού έχει ανοίξει σε δύο μόλις συνεδριάσεις του 2018, πραγματοποιώντας συνολικά συναλλαγές 216 τεμαχίων αξίας 210 ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύεται στο Χ.Α. μόλις 15 εταιρείες καταφέρνουν και έχουν μέση ημερήσια αξία συναλλαγών πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι 15 πρώτες εταιρείες πραγματοποιούν το 82,5% της αξίας των συναλλαγών όλου του Χ.Α. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, ως ποσοστό, έχουν περιοριστεί κάτω από το 50% πραγματοποιώντας μόλις το 39% του συνόλου. Μέσα στην 15αδα υπάρχει η FF Group η οποία έπαψε να συνεισφέρει σε συναλλαγές, ενώ οι συναλλαγές του ΟΛΘ και του ΟΤΕ έχουν τα "πακέτα" των πρόσφατων αποκρατικοποιήσεων. Αν αυτό δεν λέει κάτι σε έναν Μικροεπενδυτή, λέει σίγουρα σε ένα Θεσμικό Επενδυτή, ο οποίος δεν επενδύει αν δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις συγχρονισμού εισόδου και εξόδου από την Αγορά.

Στον αντίποδα 67 εισηγμένες εταιρείες κάνουν τζίρο κάτω από 1000 ευρώ και από αυτές 42 μετοχές έχουν μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από 100 ευρώ. Για την εικόνα αυτή φταίνε πολλά και με διαφορετικές βαρύτητες κατά περίπτωση. Σαφώς όλα ξεκινούν από την Χώρα και τις προοπτικές της, εστιάζοντας αρχικά στις εταιρείες που είναι πιο αντιπροσωπευτικές για την οικονομική δραστηριότητα. Όμως υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α.: Αξιοπιστία, εταιρική διακυβέρνηση, ροή πληροφόρησης, διορισμός ειδικού διαπραγματευτή, κόστος συναλλαγών, είναι μερικές πτυχές του προβλήματος που θα μπορούσαν να βελτιωθούν αναζητώντας πιο μεσοπρόθεσμα οφέλη. Το σίγουρο είναι πως αν η κατάσταση μείνει ως έχει, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει νέο κύμα εξόδων από εισηγμένες εταιρείες που θα αναζητήσουν πιο αποτελεσματικές Αγορές. Και αυτό θα είναι ένα ακόμα αρνητικό μήνυμα για τους Επενδυτές.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ και της Coca Cola το πρωί της 9ης Αυγούστου ξεχωρίζουν στο ημερολόγιο των εταιρικών ανακοινώσεων της ερχόμενης εβδομάδας. Νωρίτερα την Δευτέρα 6 Αυγούστου η Frigoglass ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας από τον Οίκο Fitch ("Β" με θετική προοπτική).

Σαφώς πιο "φτωχή" η ατζέντα της μεθεπόμενης εβδομάδας. Ουσιαστικά με την αργία της 15ης Αυγούστου στην μέση της εβδομάδας, δεν μπορεί κανείς να περιμένει μεγάλες "συγκινήσεις" ενώ η Τρίτη 14 Αυγούστου μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για το αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών του Χ.Α.

Για την ιστορία η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 19 ετών έχει σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012 με 9,4 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά στο παρελθόν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου έχουν καταγραφεί γεγονότα που κάθε άλλο παρά τιμούν τις διοικήσεις των εταιρειών: Ανακοινώσεις υπογραφής συμβάσεων, αιφνίδιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, τηλεδιασκέψεις κ.ά. Η ζωή έχει δείξει πως όποιος επιθυμεί να περάσει "κάτω από το ραντάρ της Αγοράς" επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε μια "ρηχή" ημέρα νέων, ακόμα και η πιο λιτή ανακοίνωση γίνεται αντικείμενο σχολιασμού.

Κατά τα άλλα η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI το βράδυ της Δευτέρας 13 Αυγούστου ξεχωρίζει από το φτωχό ημερολόγιο της μεθεπόμενης εβδομάδας.

"Τo μεσημέρι της 17ης Αυγούστου λήγουν τα Παράγωγα για το μήνα Αύγουστο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v