Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ηπιες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Με «καλοκαιρινό» όγκο συναλλαγών η εγχώρια αγορά ακολουθεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές. Κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας οι διακυμάνσεις για τις περισσότερες μετοχές του FT 25. «Κατηφορικά» και ο τραπεζικός κλάδος.

XA: Ηπιες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Σε πτωτικό ρυθμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα προς τις 755 μονάδες το ΧΑ. Με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο οι κινήσεις των πωλητών στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή τους να εστιάζεται στον "εμπορικό πόλεμο" αλλά και στις εξελίξεις της γερμανικής και ιταλικής οικονομίας.

Εως τις 12.574 μονάδες ο DAX, με αφορμή και την ανακοίνωση της "βουτιάς" 4% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο, της μεγαλύτερης από το 2017 και όταν οι αναλυτές (σύμφωνα με το Reuters ) έδιναν 0,4%. 

Μικρές απώλειες, προς τις 21.556 ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, καθώς οι "αγορές" δεν εφησυχάζουν ούτε τον Αύγουστο, ωστόσο... ανάσες παίρνει το ιταλικό 10ετές καθώς διορθώνει χαμηλότερα του 3% στα 2,909%. Η μικρή βελτίωση για το ιταλικό 10ετές συμβάλει- σε κάποιο βαθμό- στην αποκλιμάκωση και του ελληνικού 10ετούς (κατά 0,55%) που ωστόσο παραμένει πάνω από το όριο του 4% στο 4,089% πριν λίγο. 

Με λιγοστές συναλλαγές οι πρώτες πωλήσεις αλλά η απουσία αγοραστών είχε ως συνέπεια την δημιουργία στρεβλώσεων κάτι που ισχύει σε τόσο "ρηχές" αγορές, όπως η ελληνική. Ενδεικτική η περίπτωση για τη μετοχή του ΟΛΠ που με μόλις μία εντολή για μία μετοχή στα 10,66% εμφάνιζε απώλειες 3,03%. Η εικόνα βελτιώθηκε κάπως όταν ακολούθησαν αγορές για μόλις δεκαεπτά τίτλους στα 16,94 ευρώ. Η περίπτωση του ΟΛΠ αναφέρεται καθώς είναι μετοχή του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και περίπου την ίδια ώρα 10.58΄) "φτωχή" ήταν η εικόνα για τους τίτλους της Αεροπορίας Αιγαίου (μόλις 3 μετοχές), ΕΧΑΕ (18), Sarantis (52).

Αντιθέτως ενισχυμένος είναι ο τζίρος στη μετοχή της Grivalia, καθώς άλλαξε χέρια ένα πακέτο για 100.000 στα 8,54 ευρώ με την συνολική αξία συναλλαγών στα 902 χιλιάδες ευρώ. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 8,55-8,60 ευρώ. 

Στο μείον οι 3 από τους 4 βασικούς δείκτες, με τον ΓΔ να επανέρχεται στις 760, τον FTSE25 στις 2.018, τον ΔΤΡ στις 845 και τον Mid Cap με θετικό πρόσημο στις 1.199 μονάδες. 

Η αξία των συναλλαγών πάνω από το ένα εκατ. ευρώ στις 10.45΄(κυρίως λόγω του πακέτου στην Grivalia), αλλά με ουδεμία άλλη πέραν του ορίου των 100 χιλιάδων ευρώ (στις 11.05΄). 

Σε  Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ, Εθνική, Coca Cola, Intralot, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή οι συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές αν και προσώρας κινούνται στα επίπεδα των (συνολικών ) περίπου 20 εκατ. ευρώ. 

Εως τα 30,71 με άνοιγμα με καθοδικό χάσμα η μετοχή της Coca Cola αλλά και λιγοστές αγορές στη συνέχεια έως τα 30,87 ευρώ. 

Εως τα 10,89 με θετικό άνοιγμα, από τα 11,02, και λιγοστές πωλήσεις στη συνέχεια για τον τίτλο του ΟΤΕ.

Αμφότερες οι μετοχές και λόγω ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών 6μηνου (της Πέμπτη) θεωρούνται κλειδιά για την εβδομαδιαία τάση του δείκτη. 

Από τις εφεδρείες με βραχυπρόθεσμη long τάση- όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιο μας- με θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ-Τέρνα, ΕΛΠΕ, Viohalco, OΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Lamda Development. 

Υποτονικές οι κινήσεις στη μεσαία κατηγορία, με τις 9 από τις 20 μετοχές του δείκτη να μην έχουν "ανοίξει" καν, μετά από 45΄ συνεδρίασης. Ο λόγος για τις : J&P Αβαξ, Ανεμος, ΕΥΑΘ, ΙντραΚάτ, ΚΛΜ, Κρι Κρι, Νηρέα, ΟΛΘ και Ιντρακόμ. 

Στις 25/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 145 αμετάβλητες. 

Για  Profile,  Ευρωπαική Πίστη, Ικτίνο, ΕλβάλΧαλκόρ, Creta Farms η μεγαλύτερη αντίδραση.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v