Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η «εξαέρωση» στις τραπεζικές μετοχές

Οι νέες βαριές απώλειες για τις μετοχές των τραπεζών στέλνουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 680 μονάδες. Πτώση άνω του 4% για τον κλαδικό δείκτη, βουτιά άνω του 5% για Eurobank, Πειραιώς. Κέρδη για Motor Oil και Aegean.

ΧΑ: Συνεχίζεται η «εξαέρωση» στις τραπεζικές μετοχές

Λιγότερα και από τα 6 δισ. η συνολική αποτίμηση και των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Μετά και τον νέο γύρο πιεστικών ρευστοποιήσεων από την πλευρά funds που αποχωρούν από τον κλάδο, ο μεν Δείκτης Τραπεζών γράφει νέες απώλειες πάνω από το 4%, κλίνοντας ακόμη χαμηλότερα προς τις 575 μονάδες, με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank να περιορίζεται στο 1,95 δισ., της Εθνικής στο 1,63, της Eurobank στο 1,34 δισ. ενώ κάτω από το όριο του ενός δισ. εδώ και μέρες η Πειραιώς διαμορφώνεται στα 825 εκατ. ευρώ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι για τη μετοχή της Alpha ενεργοποιήθηκε για λίγα λεπτά ο ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Ενδεικτικό της απαξίωσης που γνωρίζει ο κλάδος, το γεγονός πως τα 5,74 δισ. συνολικής χρηματιστηριακής αξίας υπερτερούν ελάχιστα των 5,32 δισ. του ΟΤΕ, ενώ είναι στο ήμισυ των 10,65 δισ. της Coca Cola.

Μεγέθη ενδεικτικά της κατάστασης που φέρνει τον κλάδο 22,25% χαμηλότερα σε διάστημα μηνός και 33,86% από την αρχή του έτους.

Είναι προφανές πως πωλητές στις τράπεζες ήταν ορισμένα funds από τα υψηλά του ΧΑ στα τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο μαζικότερες, συνάμα πιεστικότερες ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν με το που μπήκε (και) ο κλάδος στην τελική ευθεία για την έξοδο προς τις αγορές.

Το υψηλό αρνητικό ποσοστό σε διάστημα μηνός παραπέμπει σε σταθερές πωλήσεις/εκροές σε όλο και χαμηλότερες τιμές (πέραν των 2 και πλέον ετών) και απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για αγορές ακόμη και σε βραχύβιους κύκλους ανοδικής διόρθωσης. Μετρημένο πως στο διάστημα αυτό (μηνιαίο), μόνο στις 27-29 Αυγούστου σημειώθηκαν τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο για τον κλαδικό δείκτη.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 είχε να καταγραφεί το 5άρι μπροστά στον ΔΤΡ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο ακόμη χαμηλότερων τιμών, από τη στιγμή που οι εν δυνάμει αγοραστές υποχωρούν για 11 στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις. Αποτελέσματα εξαμήνου, προοπτική αμκ, πιέσεις των δανειστών για τα NPLs/NPEs επιτείνουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα. Και να σκεφτεί κάποιος πως τόσο ο κλαδικός δείκτης όσο οι 2 από τις 4 μετοχές έχουν «ωραιοποιηθεί» σε απόλυτα μεγέθη μέσω της διαδικασίας του reverse split.

Αυτά τα ολίγα αλλά αναγκαία για τον κλάδο-κλειδί αλλά και χρηματιστηριακά μεγάλο ασθενή του ΧΑ, διαμορφώνοντας κλίμα και ανάλογη τάση.

Με τον κλάδο στο μείον από τις 11:30 και μετά και με τους πωλητές όλο και πιεστικότερους, ήρθε φυσιολογική η περαιτέρω διόρθωση και του ΓΔ έως τις 681,51 και του FTSE25 έως τις 1.789,94 μονάδες.

Με συναλλαγές και τζίρο μάλλον σε μέτρια επίπεδα, μέχρι τις 11:45, για να επιταχυνθεί ο ρυθμός στη συνέχεια και εύλογο το ερώτημα προς τα πού χαμηλότερα θα συνεχίσει η διόρθωση, όταν μετά τις 14:00-14:30 ενταθούν οι συναλλαγές από Λονδίνο και εξωτερικό.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κύριο θέμα είναι η θέση της ΕΚΤ και η συνέντευξη Ντράγκι αργότερα το μεσημέρι, στο ΧΑ για ακόμη μία συνεδρίαση ζήτημα παραμένει το... μαρτύριο της σταγόνας που βαραίνει με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Στο 54% του συνολικού (15 εκατ. ευρώ) ο τζίρος στις τράπεζες, με μεγαλύτερο στην Alpha Bank.

Με τις τράπεζες εδώ και μιάμιση ώρα να υποχωρούν περισσότερο από 2%, οι πωλήσεις στα blue chips ενεργοποιήθηκαν... νομοτελειακά.

Σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis, OTE, Aegean, Grivalia, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Intralot, Viohalco οι συγκριτικά μεγαλύτεροι τζίροι, ενώ με θετικό πρόσημο είναι οι μετοχές των ΜΟΗ και Aegean.

Στα 10,83 ευρώ με απώλειες 0,18% ο ΟΤΕ, στα 28,56 χαμηλότερα 0,14% η Coca Cola.

 

* Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μεταδίδονται οι τιμές των μετοχών σε real time.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v