Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαναβλέπει τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Kέρδη υψηλότερα του 2% καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank, Σαράντης, ΟΛΠ. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Viohalco, ΟΤΕ, Fourlis. Aπώλειες για Eurobank, Μotor Oil.

ΧΑ: Ξαναβλέπει τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με θετικό πρόσημο το πρώτο (σχεδόν) δίωρο στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους long να εκκινούν από τις 689 μονάδες στο ΧΑ. Στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών η προσοχή επενδυτών και traders σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, με αποτέλεσμα να διασκεδάζονται οι ανησυχίες για την εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με κράτη-εταίρους και οι εξελίξεις για το Brexit, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να αντιδρά και να επανέρχεται πάνω από το όριο των 12.000 μονάδων.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα ουδέτερο περιβάλλον στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ελληνικό οι long έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν υψηλότερα. Στο επίκεντρο ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, με τους traders να επιχειρούν αντίδραση από τα χθεσινά νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να επανέρχεται προς τις 625 μονάδες.

Κλάδος με αυξημένη μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα ο τραπεζικός, δίνει ευκαιρίες για trading «κρύβοντας» ευκαιρίες -σε βραχυπρόθεσμο- και περισσότερες παγίδες. Θυμίζουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας ανοδική διόρθωση της τάξεως του 4,57%, ενώ χθες... βούλιαξε 6,91% έως τα χαμηλά των 612,88 μονάδων. Επίπεδα χαμηλών 52 εβδομάδων που τεχνικά και μόνο δικαιολογούν μία ανοδική διόρθωση στο 1 /3 της υποχώρησης που έχει προηγηθεί από τα επίπεδα των 770 μονάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης 29 Αυγούστου.

Το 50% της μέτριας αξίας συναλλαγών, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, στις 4 συστημικές μετοχές, ενδεικτικό της στόχευσης των traders καθώς το υπόλοιπο 50% αφορά στις άλλες 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη. Σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος, με τη Motor Oil να ακολουθεί και να έπονται Πειραιώς, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Ζητούμενο η ανάκαμψη των τραπεζών ή καλύτερα η τεχνική ανοδική διόρθωση των υπερπιεσμένων μετοχών του κλάδου, ο τίτλος στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, για όσους παρακολουθούν την αγορά με γνώμονα τη διακύμανση των δεικτών.

Ωστόσο θα σταθούμε στην κινητικότητα που παρατηρείται σε blue chips αλλά και μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κατηγορίας, όπου ενεργούν κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα και η έκθεση στο... ξένο κεφάλαιο και στα funds είναι πολύ μικρή.

Η προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου (δεύτερου 3μήνου), με τις ανακοινώσεις της Μυτιληναίος να δίνουν το χρώμα τους από την αρχή της συνεδρίασης. Εως τα 8,67 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της εταιρείας και με ανάρτηση στον Εκηβόλο δίνονται -σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη- τα κύρια τεχνικά επίπεδα/τιμές.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη -ενδεικτικό το ότι στις 11:37- σε μόλις 2 (Eurobank και Motor Oil) υπερίσχυαν οι πωλητές, αλλά με την προσφορά να απορροφάται απρόσκοπτα από τα 0,647 και 20,20 ευρώ αντίστοιχα.

Με 23 από τις 25 του δείκτη στο συν, η εικόνα στη μεγάλη κατηγορία διαμορφώνεται ενθαρρυντική για τους long, τουλάχιστον προσώρας.

Κινητικότητα και σε συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Πετρόπουλος, MIG κ.α., ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν (στις 11:40) στις 53/26 μετοχές.

Μεγαλύτερη άνοδος από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία για τίτλους των ΕΚΤΕΡ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΙΑΣΩ, Quest, J&P Αβαξ κ.α.

Στις 11:42 ο ΓΔ αντιδρούσε 0,92% πλησιάζοντας και πάλι το όριο των 700 μονάδων, με τον ΔΤΡ να ανακτά ένα μικρό μέρος από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες. Στα 4,120% η απόδοση του 10ετούς, γύρω στις 12:30 θα είναι γνωστά τα νεότερα από τη «δημοπρασία» για το έντοκο 12μηνης διάρκειας. Επιτόκιο προηγούμενης έκδοσης στο 1,09%, ζητούμενο ποσό έκδοσης (συνολικά ) στο περίπου 1 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v