Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με προβάδισμα οι πωλητές

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 695-700 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 4% για Εθνική, Πειραιώς. Στο κόκκινο Alpha, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Aegean.

ΧΑ: Με προβάδισμα οι πωλητές

Αρνητικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απώλειες για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο και στο ΧΑ οι πωλητές διατηρούν το μικρό προβάδισμα που απέκτησαν σταδιακά μετά τις 12:05. Στη Φρανκφούρτη, παρά την ανακοίνωση του βελτιωμένου δείκτη ZEW για τις οικονομικές προσδοκίες τον Σεπτέμβριο, ο DAX υποχωρεί έως 0,55% στις 11.930 μονάδες.

Σε αυτή τη μεταβολή της τάσης, βραχυπρόθεσμα, ακολουθεί -ως είθισται- το ελληνικό χρηματιστήριο, με ενθαρρυντικό -μέχρις στιγμής- στοιχείο το ότι ο ΓΔ κινείται πέριξ αλλά και χαμηλότερα από το ψυχολογικό (και όχι μόνο) όριο των 700 μονάδων.

Το κλίμα ανεστράφη σταδιακά μετά τη γνωστοποίηση της έκθεσης της Deutsche Bank για τις συστημικές τράπεζες, με συνέπεια το αρχικό ελεγχόμενο μείον 0,88% γρήγορα να διευρυνθεί έως 2,59%, με τις πωλήσεις και πιέσεις στις μετοχές του κλάδου να οδηγούν τον ΔΤΡ προς τις 645 μονάδες. Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, οι επιδόσεις των συστημικών ομίλων είναι αδύναμες ενώ θεωρεί μικρότερη του αναμενόμενου τη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ωστόσο χρήζει αναφοράς το γεγονός πως βάσει των εκθέσεων-στοχοθεσίας των τριών ξένων οίκων που έχουν αναλύσει τις τράπεζες το τελευταίο διάστημα, οι αποκλίσεις είναι χαώδεις. Πρακτικά πώς εξηγείται το ότι, συνδυαστικά, αρχικά η BofA/Merrill Lynch, στη συνέχεια η Citi και τελευταία η Deutsche Bank, στοχοθετούν με απόκλιση που φτάνει έως 55% (μεταξύ ελάχιστης-μέγιστης τιμής). Πρόκειται, πρακτικά, για απόκλιση που σε όρους χρηματιστηριακής αξίας αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από σχεδόν 1,5 δισ., όταν η συνολική αποτίμηση των συστημικών ομίλων δεν ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ (!). Εν πάση περιπτώσει, αυτή η παρατήρηση αφορά σε μία από τις... παραφωνίες των ξένων οίκων, οσάκις προσεγγίζουν τα ελληνικά assets, με την περίπτωση για τις τράπεζες ενδεικτική της αμφίσημης τακτικής που ακολουθούν.

Με σημαντικές απώλειες για τον κλάδο-κλειδί της αγοράς, η επιβάρυνση της εικόνας για πολλά blue chips ήρθε νομοτελειακά, με συνέπεια νωρίτερα (στις 14:30) στο μείον να είναι οι μετοχές (πέραν των 4 τραπεζικών) των μετοχών-σηματωρών ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ (με μόλις 36 μετοχές αξίας 586 ευρώ!).

Με θετικό πρόσημο Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Grivalia, ωστόσο τη διαφορά την κάνουν η Coca Cola με 1,49% στα 28,62 ευρώ και των Ελληνικών Πετρελαίων με 2,91% στα 7,43 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 26/50, με μεγαλύτερη άνοδο τις ΒΙΟΤΕΡ, Quest, Ικτίνο, Ελτράκ, Trastor, J&P ΑΒΑΞ κ.α. Οι απώλειες για τον ΓΔ στο μείον 1,06%, με την αξία των συναλλαγών στα μόλις 16,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v