Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο ΧΑ

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στο θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές ποντάρουν οι αισιόδοξοι. Τα δεδομένα στα blue chips και η συνεχής... κατηφόρα για τις τράπεζες σε χαμηλά διετίας. Η αδυναμία αντίδρασης και τα σινιάλα από το τζίρο.

Αμυνα και... βλέπουμε στο ΧΑ

Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street και όσο ο S&P 500 δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα sell τόσο και στο ΧΑ οι long θα έχουν ελπίδες για κάτι καλύτερο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και στη Φρανκφούρτη η επαναφορά του DAX πάνω από το όριο των 12.000 απομακρύνει -για την ώρα- τον κίνδυνο κλίσης προς τις 11.800 μονάδες, ενδεχόμενο που θα ενεργοποιούσε αυτόματα ισχυρές short θέσεις.

Στο ΧΑ, άλλη μία συνεδρίαση με τον τραπεζικό κλάδο στον ρόλο του συνήθους υπόπτου, για ακόμη μία αρνητική ημέρα, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα, στο χείλος των 600 μονάδων, που αποτελούν νέο χαμηλό 2ετίας και πλέον.

Στις 690,27 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.811,98 ο FTSE25, αλλά με περισσότερες από τις μισές μη τραπεζικές του δείκτη να αποτιμώνται σε επίπεδα τουλάχιστον διπλάσια από τα τρέχοντα της αγοράς (του ΓΔ). Πρόβλημα στρέβλωσης και μη αντιπροσωπευτικότητας, στο οποίο εστιάσαμε για ακόμη μία φορά στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Μη επενδύσιμος ο τραπεζικός κλάδος, με εμφανείς τις αδυναμίες αντίδρασης έστω από τα διαδοχικά χαμηλά του, με συνολική αποτίμηση στα σχεδόν 6 δισ., πρακτικά λίγο περισσότερο από τα κεφάλαια που έβαλαν στην τρίτη αμκ τα funds και οι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας.

Στα 42,055 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα περίπου 17 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο και τα περισσότερα σε Εθνική και Eurobank, Alpha Bank, ένδειξη πως ακόμη και σε χαμηλά 26 μηνών επιμένουν πωλητές μειώνοντας ή και μηδενίζοντας θέσεις τους, πιθανότατα «βλέποντας» ακόμη χαμηλότερες τιμές. Οι τελευταίες εκθέσεις της Deutsche Bank, της Citi και πρόσφατα της BofA, εκτός από το γεγονός πως μεταξύ τους και σε σχέση ελάχιστης-μέγιστης τιμής στόχου αποκλίνουν έως και 55%, αναδεικνύουν τα αδύναμα σημεία των οικονομικών μεγεθών εξαμήνου και των δυσκολιών που έχουν μπροστά τους οι συστημικοί όμιλοι.

Μία από αυτές και ο... σκόπελος των νέων τέταρτων αμκ. Για τον ΔΤΡ, ενδεχόμενη απώλεια και των 600 θα άνοιγε διάπλατα την... κατηφόρα προς τις 550 μονάδες, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την περαιτέρω απαξίωση του κλάδου και αναπόφευκτα τον αρνητικό επηρεασμό και των μη τραπεζικών.

Στο μη τραπεζικό μέρος του ταμπλό, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Autohellas) δίνει σε traders και επενδυτές τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις επιλογές τους, να δουν την προοπτική που έχουν οι συγκεκριμένες (αλλά όχι μόνον) εισηγμένες και ανάλογα να κινηθούν.

Τεχνικά, όπως «μετρά» έγκυρος αναλυτής, «δεν καρποφόρησε η απόπειρα των αγοραστών να υπερβούν την αντίσταση των 701 μονάδων και όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, τη... νύφη την πλήρωσαν οι τράπεζες.

Σημεία κλειδιά στην πορεία του ΓΔ είναι οι 718 και 735 μονάδες. Μόνο με την υπέρβασή τους θα ακυρωθεί ή θα αναβληθεί το βασικό σενάριο που θέλει τον δείκτη να συνεχίζει την πτωτική πορεία του προς τις 660 μονάδες». Το γεγονός πως από τις 716 μον. διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων αλλά και η κατερχόμενη γραμμή τάσης καθιστά το εγχείρημα της υπέρβασής του εξαιρετικά δύσκολο.

Το αποθαρρυντικό, για τους long, είναι ότι δεν υπάρχει και δεν φαίνεται άμεσα ο καταλύτης που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μία τέτοια προσπάθεια από την πλευρά των αγοραστών, των funds που εδώ και καιρό περισσότερο «παίζουν άμυνα» στις βασικές θέσεις τους στα blue chips και λιγότερο σκέφτονται να κινηθούν επιθετικά, τουλάχιστον όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση.

Συντήρηση δυνάμεων στα μη τραπεζικά και επιλεκτικές κινήσεις σε συγκεκριμένα μεσαιομικρά από τις μετρημένες επιλογές των λιγοστών ενεργών επενδυτών και παικτών στο χρηματιστήριο.

Αρνητική η τάση και για τον FTSE25 καθώς δεν επιτεύχθηκε ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.817 μονάδες, παρά το 1,21% του ΟΤΕ στα 10,85, το 0,35% της Coca Cola στα 28,60 ευρώ και τις δεύτερες βοήθειες από OΠΑΠ, Jumbo, Lamda Development, Viohalco κ.α.

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ, η Morgan Stanley τον θεωρεί από τα ασφαλέστερα στοιχήματα.

Κακή η χθεσινή συνεδρίαση και για τη μεσαία κατηγορία, με μόνον 5+2 μετοχές του δείκτη FTMid Cap να μην υποχωρούν.

Με θετικό πρόσημο Attica Bank, MLS, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πετρόπουλος, Πλαίσιο και χωρίς μεταβολή Cenergy, ΕΥΑΘ. Προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης -λόγω διαδικασίας reverse split- η Ιντρακόμ.

Σχετικά μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 45/55 και μεγαλύτερη άνοδο από τις μικρότερες κατηγορίες για τίτλους των Quest, Frigoglass, Εβροφάρμα, Trastor, Καρέλια, ΙΑΣΩ, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές με ανάλογο τζίρο (197.993 ευρώ) πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή της Autohellas, που πλέον φθάνει στα 21,80 (με αποτίμηση 266,26 εκατ.).

Στα 8,27$ σταθερό το GREK Global X FTSE Greece, στα 4,087% το 10ετές, με ενθαρρυντική ένδειξη τη χθεσινή δημοπρασία για το έντοκο 12μηνης διάρκειας με επιτόκιο 1,09%, όσο και της αμέσως προηγούμενης έκδοσης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v