Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αδυναμία αντίδρασης για τον ΓΔ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, μετά τα αρχικά κέρδη. Νέες πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Fourlis. Kέρδη για Eurobank, Coca Cola, Σαράντη. Πακέτα στη Motor Oil.

ΧΑ: Αδυναμία αντίδρασης για τον ΓΔ

Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, με τους traders να επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο. Εάν εξαιρεθούν τα πακέτα που νωρίς νωρίς άλλαξαν χέρια στη μετοχή της Motor Oil, στις τραπεζικές μετοχές πραγματοποιείται το σχεδόν 60 % του (καθαρού) τζίρου, στοιχείο ενδεικτικό της... στόχευσης κυρίως των traders και δευτερευόντως των επενδυτών.

Εως τις 574,78 μονάδες η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη πολύ μακριά από τις πρώτες μηνιαίες αντιστάσεις του, γεγονός που δείχνει ότι η προοπτική αναστροφής εξακολουθεί να έχει λιγοστές πιθανότητες. Εστω και έτσι, έως τις 575 ο ΔΤΡ, με το μεγαλύτερο τζίρο μακράν στη μετοχή της Alpha Bank, με τη Eurobank να ακολουθεί και τις Εθνική και Πειραιώς αρκετά πιο πίσω. Χρηματιστηριακός παράγων έλεγε πως, αν μη τι άλλο, σήμερα είναι ενεργές ορισμένες εντολές αγορών στον τραπεζικό κλάδο, συνέχεια των χθεσινών πρώτων επιφυλακτικών κινήσεων από τα χαμηλά ημέρας. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωνε πως εάν ο κλάδος δεν βγάλει αντίδραση ούτε και σήμερα, τότε η ξεκάθαρη κλίση του δείκτη μπορεί να οδηγήσει τον ΔΤΡ και την αγορά ακόμη χαμηλότερα.

Ενδεικτικά για τον ΓΔ από τη συνεδρίαση της 30ής Αυγούστου μέχρι και σήμερα, οι 10 στις 11 συνεδριάσεις είναι πτωτικές, με την αγορά να διορθώνει από τις 743,47 μονάδες (τελευταία και αποτυχημένη φορά για την υπέρβαση των 750, γεγονός που λειτούργησε καταλυτικά αρνητικά σε βάρος των αγοραστών). Στο ίδιο διάστημα και για τον ΔΤΡ έχει σημειωθεί μόλις μία θετική συνεδρίαση, αυτή της Δευτέρας, την επομένη της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ. Τα τοπικά υψηλά της Δευτέρας-Τρίτης (670 μον.) είναι και το άνω σημείο αναφοράς και ελάχιστο ζητούμενο για να αποφευχθεί ακόμη μία βίαιη διόρθωση για τις τράπεζες.

Στις 1.792 μονάδες ο FTSE25, με έμπειρο αναλυτή να «βλέπει» στις 1.755 μονάδες έναν τοπικό πυθμένα, αν όχι το πέρας της ταλαιπωρίας του δείκτη. Θα δείξει, καθώς αρκετά θα εξαρτηθούν από την πορεία των δύο κύριων πυλώνων του δείκτη (ΟΤΕ και Coca Cola) αλλά και επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών.

Κινητικότητα στη μετοχή της Motor Oil, με συνολικές συναλλαγές και πακέτα ύψους 15,8 εκατ. ευρώ (το 73% του τζίρου). Σημειωτέον πως το σύνολο των πακέτων πέρασε στα 19,30 ευρώ. Η μετοχή χαμηλότερα, στο εύρος των 19,84-20,10 ευρώ.

Με πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 10,78 ευρώ, με αγοραστές στον τίτλο της Coca Cola, έως τα 29,22 ευρώ, επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση του δείκτη.

Με αγοραστές στα περισσότερα blue chips, με τη Viohalco να σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση (2,07% στα 2,96 ευρώ) και τις Grivalia, Μυτιληναίο, Sarantis, ΕΧΑΕ να ακολουθούν.

Στις 35/28 η σχέση ανοδικών/πτωτικών λίγο πριν τις 11:40, δηλαδή την ώρα που είχαν εξανεμιστεί τα όποια αρχικά οφέλη για τον ΓΔ και ο ΔΤΡ «γύριζε» οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v