Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Υποχωρεί κάτω από τις 680

Πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, παρά την ανοδική κίνηση για τις τραπεζικές μετοχές, με «βαρίδι» τον δεικτοβαρή τίτλο της Coca Cola. Κέρδη για Viohalco, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μόχλευση στη Motor Oil. Πιέσεις για Aegean, ΕΥΔΑΠ.

Χρηματιστήριο: Υποχωρεί κάτω από τις 680

Αρνητικό το ξεκίνημα της εβδομάδας στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω του αδιεξόδου που συντηρείται στο μέτωπο ΗΠΑ - εμπορικών εταίρων, χαμηλότερα και το ΧΑ μετά τις πρώτες... αψιμαχίες πωλητών-αγοραστών. Αψιμαχίες που μετά τα πρώτα 15' οι αγοραστές απόκτησαν μικρό προβάδισμα, με αποτέλεσμα το «γύρισμα» του Γενικού Δείκτη από τις 678,84 προς τις 682,96 μονάδες.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ενδεικτικά η υποχώρηση του DAX κατά 0,64% στις 12.058 μονάδες, η οριακή επιβάρυνση του ιταλικού 10ετούς στα 2,81%, ενώ στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 «δείχνουν» λίγο υψηλότερες τιμές, στις 2.908 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον καλούνται να κινηθούν οι traders, με ενθαρρυντικές τις ενδείξεις που έρχονται από τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό και συγκεκριμένα blue chips σηματωρούς.

Επιφυλακτικές, επιλεκτικές οι κινήσεις και των δύο πλευρών, χωρίς σημαντικό βάθος οι εντολές πώλησης, αλλά και σε φυσιολογικά επίπεδα οι εντολές αγοράς, με τον FTSE25 να επανέρχεται πάνω από το όριο των 1.800 και τον ΔΤΡ με 1,44% να αντιδρά προς την περιοχή των 585 μονάδων.

Ενδείξεις ενθαρρυντικές αλλά ακόμη σχετικά αρχή είναι, ωστόσο κρατάμε τη βελτιωμένη εικόνα του τραπεζικού κλάδου και τη διάθεση των αγοραστών να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα blue chips.

Συναλλαγές μέτριες έως χαμηλές, ανάλογος ο τζίρος, με το 38% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά για ακόμη μία φορά να είναι ψηλά τα μεγέθη στον κλάδο πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μόχλευση που παρατηρείται στη μετοχή της Motor Oil, στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων κυρίως λόγω της ένταξης της εισηγμένης στον δείκτη MSCI Greece.

Επιπρόσθετα το ενδιαφέρον για τη μετοχή συντηρείται ισχυρό και αυτό καταδείχθηκε την Πέμπτη (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης), όταν η Alpha Finance «άνοιξε βιβλίο» για ένα σημαντικό πακέτο μετοχών που απορροφήθηκε από ισχυρά ξένα χέρια. Στην περίπτωση της ΜΟΗ, οι εντολές που δίνονται σήμερα είναι πάνω από τα επίπεδα της Πέμπτης.

Στο συν μετοχές που λόγω βαρύτητας κάνουν τη διαφορά σε επίπεδο δεικτών, με τον ΟΤΕ έως τα 10,77 ευρώ, τον ΟΠΑΠ έως τα 9,05, τη ΔΕΗ έως το 1,47 ευρώ, ενώ οι πρώτες πράξεις στη μετοχή της βαριάς Coca Cola πέρασαν στο σύστημα μετά τα πρώτα 30' της συνεδρίασης.

Στη 1/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με καλή εικόνα τόσο στη μεγάλη όσο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ενδεικτικά από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, MLS, Πετρόπουλος κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v