Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται οι αγοραστές στο ΧΑ

Αντιστροφή της τάσης στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη. Γύρισαν ανοδικά Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank. Mε θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Coca Cola, Mυτιληναίος. Απώλειες για ΟΤΕ, Aegean. Πακέτα στη Motor Oil.

Επανέρχονται οι αγοραστές στο ΧΑ

Δεν τα εγκαταλείπουν οι long και με συντονισμένες κινήσεις από τα χαμηλά των 11:40 σταδιακά επανέκτησαν τον έλεγχο και με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο επιχειρούν να οδηγήσουν το ΧΑ πάνω από τις 690 μονάδες.

Ηπια ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Τουρκίας. Ενδεικτικά νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφωνόταν 0,31% υψηλότερα στις 12.095 μονάδες. Με θετικό πρόσημο τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη όπως και του Russell 2000, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση.

Για τον S&P 500 στις 2.904 μονάδες η μέχρι και χθες τάση είναι θετική σε ποσοστό 1,13%, σε διάστημα εβδομάδας. Αντίστοιχα με τον DAX στις 12.095 το ποσοστό φτάνει στο 1,15%.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον στο ΧΑ, ο ΓΔ στις 683 μονάδες «μετρά» απώλειες 0,56%, o ΔΤΡ στις 571 διορθώνει 9,78%, ο δε FTSE25 στις 1.802 υποχωρεί σχεδόν 1%, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Παρότι ο τραπεζικός κλάδος δεν θεωρείται επενδύσιμος, μέχρι νεωτέρας, είναι αυτός που λειτουργώντας άλλοτε ως βαρίδι και άλλοτε ως μοχλός επηρεάζει στη διακύμανση των δεικτών και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στη στάση των traders.

Με βάση τη μέχρι τώρα διαγραμματική εικόνα των δεικτών εξελίσσεται ένας σχηματισμός σε μορφή V, με το χαμηλό για τον κλάδο στις 556,20 μονάδες (περίπου στις 11:40), με την προσφορά να απορροφάται από traders και όσους προσβλέπουν σε μία καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση, στο πλαίσιο ενός retest στο περιθώριο του 1/3 της μεγάλης διόρθωσης που προηγήθηκε από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και χθες.

Το διάγραμμα του ΓΔ

Κόβει... μαχαίρι τιμές-στόχους στις τράπεζες η BofA στον δρόμο των Citigroup και Deutsche Bank, ενισχύοντας τον προβληματισμό των επενδυτικών οίκων και την επιφυλακτική στάση traders και επενδυτών (και) το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα δε από την ανακοίνωση των (αδύναμων) οικονομικών μεγεθών εξαμήνου.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, για τον ΓΔ η πρώτη περιοχή δοκιμασίας ορίζεται στις 693 και για τον FTSE25 στις 1.813 μονάδες, που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια συνέχισης της κίνησης (ανοδικής διόρθωσης), χωρίς να απειλείται η τάση (short) για τους πωλητές.

Στα 35 εκατ. ο τζίρος, από τα οποία τα 20 εκατ. έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Motor Oil ενώ από την (καθαρή) αξία συναλλαγών η μερίδα του λέοντος (πάνω από το 50%) γίνεται στον τραπεζικό κλάδο. Στοιχείο ενδεικτικό του καθαρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα των κινήσεων των traders και τίποτε περισσότερο.

Μόλις 3 οι μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο, εκτός από τη Motor Oil και για ΟΤΕ, Fourlis. Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού, στα 10,78 ευρώ, το πρώτο stop long είναι στα 10,63 και το πρώτο stop short στα 11,13 ευρώ. Λίγο χαμηλότερα σήμερα η βαρύτερη μετοχή του ΧΑ, καθώς η Coca Cola -η δεύτερη βαρύτερη- αντιδρά 1,23% στα 29,20 ευρώ και υπεραποδίδουν Viohalco, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ κ.α. από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Το διάγραμμα του FT 25

Στις 49/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με το ΥΓΕΙΑ να ξεχωρίζει λόγω αυξημένου τζίρου από τη μεσαία κατηγορία. Από τις 49 με θετικό πρόσημο ξεχωρίζουν ΕλβαλΧαλκόρ, ΚΕΚΡΟΨ, Πλαίσιο κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v