Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αναμέτρηση των funds και ο στόχος των 700

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα. Κλειδί οι τράπεζες, στην προσπάθεια επαναφοράς του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες. Κοντράρονται δύο ομάδες funds για την τάση. Το κλίμα στις αγορές και τα σινιάλα της τεχνικής ανάλυσης.

ΧΑ: Η αναμέτρηση των funds και ο στόχος των 700

Αρχή ακόμη μιας δύσκολης εβδομάδας, με μόνη... προίκα για τους long το ότι την προηγούμενη σημειώθηκαν μικρότερες απώλειες από τις τρεις τελευταίες. 

Η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, την Παρασκευή, με μερικό αποτέλεσμα, έδειξε πως στο ΧΑ υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να λειτουργήσουν αντίρροπα, ότι ακόμη ενεργοποιούνται αντανακλαστικά και από τους αγοραστές, μόνο που για να συμβεί αυτό έπρεπε για τον Γενικό Δείκτη να καταγραφούν απώλειες 4,03% σε διάστημα μηνός και για τον Δείκτη Τραπεζών 19,16% στο ίδιο διάστημα.

Για ενθαρρυντικές ενδείξεις αναστροφής κάναμε λόγο στον Εκηβόλο της Παρασκευής, για προσδοκίες ανάκαμψης (και) μέσω Πολωνίας αναφερόμασταν στο σχόλιό μας της Κυριακής και για να έχουν τύχη οι προσπάθειες των αγοραστών, θα πρέπει σήμερα -το πολύ αύριο- να επανέλθει ο ΓΔ (σε κλείσιμο) πάνω από τις 694-697, με στόχο το αμέσως επόμενο βήμα, την υπέρβαση και των 701 μονάδων. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που από το διήμερο της ανακοίνωσης των απογοητευτικών αποτελεσμάτων υπέστη μία άνευ προηγουμένου... υπερπώληση, καθώς πέραν των short θέσεων λόγω ΕΜ ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις από funds που απλά δεν ήθελαν να έχουν τραπεζικά χαρτιά στα χαρτοφυλάκιά τους. Στον κλάδο βγήκαν κάποιοι αγοραστές αρχικά στα χαμηλά της Τετάρτης, περισσότεροι την Πέμπτη, για να γίνει πιο συντονισμένη προσπάθεια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Αρκούν; Προφανώς και όχι καθώς και οι 4 μετοχές των συστημικών ομίλων βρίσκονται -και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα- υπό συνεχή πίεση, με τους ξένους να τους αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Ωστόσο, όπως πλειστάκις έχει εκτιμηθεί, ο τραπεζικός θα είναι ο κλάδος που θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης και αναστροφής όχι για μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης αλλά για βραχυπρόθεσμη στην προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής φοράς που οδηγεί την αγορά προς τις 660-650 μονάδες. 

Εβδομάδα triple witching και... Πολωνίας, που ξεκινά με τον ΓΔ από τις 681,69, με τον ΔΤΡ 576,78 και τον FTSE25 από τις 1.795,87 μονάδες. 

Οι... σηματωροί μας: το 10ετές σταθερά πάνω από το όριο του 4% στο 4,105% απέχει παρασάγγες από το επιθυμητό 3,5% (τουλάχιστον), το GREK στα 8,15$ οριακά πάνω από το χαμηλό 52 εβδομάδων και σε απόσταση από το σχετικά πιο ασφαλές όριο των 8,40$. Προφανώς και έχουν δρόμο, πολύ δρόμο οι long για να καταφέρουν να «γυρίσουν» την  αγορά, έχουν όμως από την τεχνική πλευρά ένα (δυνητικό) περιθώριο επανάκτησης του 1/3 των απωλειών από τα επίπεδα των 750 μον. (για τον ΓΔ) και των 770 μον. (για τον ΔΤΡ). 

Στο παιχνίδι έχει υπεισέλθει και η πολιτική παράμετρος, καθώς με την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το... θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο, με την σκιαμαχία των δύο πολιτικών πόλων να ρίχνει τη σκιά της και στα της αγοράς. 

Εκτίμηση μερίδας αναλυτών πως αυτή την εβδομάδα -λήξης στα παράγωγα- θα αντιπαρατεθούν δύο ομάδες funds, τα βραχυπρόθεσμα που έχουν ποντάρει σε short κλείσιμο του μηνός και τα πιο μεσοπρόθεσμα που επιλεκτικά και χωρίς να βιάζονται αυξάνουν θέσεις. Το ενθαρρυντικό είναι πως για τα blue chips στην πλειονότητά τους η διαμορφωμένη τάση είναι εντελώς διαφορετική -ακόμη- από των τραπεζικών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-Παρασκευή. Παράλληλα και στα blue chips δημιουργούνται δύο ταχύτητες, με τη μία να ενισχύεται και από τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου. 

Τεχνικά, με βάση το εβδομαδιαίο κλείσιμο, τα stops (σε ημερήσιο) έχουν  κατέβει για τον ΓΔ στις 710 και τον FTSE25 στις 1.860 μονάδες. Λιγοστές οι ενδεικτικές long θέσεις και αυτές κυρίως για Motor Oil, Lamda Development, OTE και από τη μεσαία κατηγορία για Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ. 

Στις διεθνείς αγορές, η προσοχή στον S&P 500 με σημεία αντίστασης στις 2.933 και στηρίξεων στις 2.887 και 2.864 μονάδες.

Για τον DAX, αντίσταση στις 12.300 και στήριξη στις 11.970 και σε πολύ πιο δυσχερή θέση έναντι του S&P500.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v