Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αψιμαχίες» στις 680 μονάδες

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ, με την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών να αντισταθμίζεται από τις πιέσεις σε σειρά blue chips και κυρίως στην Coca Cola. Πιέσεις για ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Φουρλή, Aegean. Τι προσδοκούν οι long.

ΧΑ: «Αψιμαχίες» στις 680 μονάδες

Σε οριακά θετικό έδαφος μετά τις 14:40 το ΧΑ, με οδηγό τις τράπεζες και βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips.

Συνεδρίαση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών η σημερινή, καθώς είναι η πρώτη από τα τέλη Αυγούστου που ο μεν τραπεζικός κλάδος είναι (σχεδόν) σταθερά σε θετικό έδαφος ενώ τα blue chips σε αρνητικό.

Είθισται ο προβληματικός κλάδος να είναι αυτός των τραπεζών και συγκεκριμένες εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση της αγοράς. Σήμερα παρατηρείται μία, εν μέρει, αναστροφή αυτού του... κανόνα, τουλάχιστον όπως αυτός διαμορφώνεται τους τελευταίους δύο-δυόμισι μήνες.

Ετσι, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνεται από τις 573,30 έως και 20 μονάδες υψηλότερα, πλησιάζοντας προς τον πρώτο από μία σειρά στόχων που επιδιώκουν οι long, ο FTSE25 έχει περάσει σε θετικό έδαφος μόνο σε τρία σύντομα διαστήματα της συνεδρίασης, με το τελευταίο να ενεργοποιείται λίγο μετά τις 14:35.

Ηταν το σημείο της ημέρας που οι αγοραστές σε Coca Cola και ΟΤΕ ανέβηκαν λίγο υψηλότερα από τις χαμηλές τιμές της συνεδρίασης και σε τίτλους των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύθηκαν οι εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Ούτως ή άλλως συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, σαφώς χαμηλότερα του μέσου όρου των 43 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. Το 42% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, το 12% στις τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) και από 10% σε ταξίδια-αναψυχή (ΟΠΑΠ) και πετρέλαιο-φυσικό αέριο (Motor Oil).

Πακέτα έχουν γίνει σε μετοχές του ΟΤΕ, για 55.000 στα 10,55 ευρώ και ΟΠΑΠ, για 75.000 στα 9,01 ευρώ.
Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως ο τζίρος είναι χαμηλός και δεδομένου του επικείμενου Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (την Τετάρτη-Πέμπτη) και της κρίσιμης Παρασκευής που προεξοφλείται ότι θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Οσον αφορά στη διημερίδα του Λονδίνου, εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως γίνεται σε μία συγκυρία που ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών πωλήσεων (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου), ενώ και αρκετά blue chips δέχθηκαν πιέσεις προς χαμηλότερες τιμές. Το Road Show πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που η Αθήνα αδυνατεί να δοκιμάσει την έκδοση ενός νέου ομολόγου και το επενδυτικό ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές δεν έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά.

Μένει να φανεί εάν μεθαύριο-Πέμπτη θα μετρήσουν στην επενδυτική στάση των funds η προσδοκώμενη εισροή κεφαλαίων, η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's, τα οικονομικά αποτελέσματα ή και οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους και τομείς.

Πάντως οι προσδοκίες για αυτή την εκδήλωση είναι αρκετά περιορισμένες.

Στις 42/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ΟΤΕ και Coca Cola χαμηλότερα κατά 1,03% και 0,86% αντίστοιχα να βαραίνουν στους δείκτες. Χαμηλότερα και μάλιστα με απώλειες από 1,50% και πάνω οι τίτλοι-σηματωροί των Μυτιληναίου και Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με 2,32% και 2,73%).

Με σημαντική άνοδο ΒΙΟΤΕΡ, Intralot, Ιντρακόμ, Quest. Στα 20,5 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τις 15:30.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v