Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί προς τις 690 μονάδες το Χρηματιστήριο

Διορθωτική πορεία για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Το προβάδισμα των πωλητών και πού ενεργοποιούνται οι άμυνες. Απώλειες σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Σαράντη, ΑΔΜΗΕ.

Υποχωρεί προς τις 690 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ηπια διόρθωση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας σταθερά στο επίκεντρο των traders και των επενδυτών.

Στις 1.042 μονάδες κατά 1,81% χαμηλότερα ο δείκτης Euronext 100, αλλά στις 12.385 με απώλειες 0,35% ο DAX στη Φρανκφούρτη και στις 5.483 κατά 0,19% ο CAC στο Παρίσι.

Με απώλειες 0,34% και ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο, με το ιταλικό 10ετές υψηλότερα στα 2,880%.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο κλίμα εκτός συνόρων, με τα futures του S&P 500 να «βλέπουν» πτωτικό άνοιγμα 0,22% από τις 2.927 μονάδες εντός, στο ΧΑ, οι πωλητές με προβάδισμα από τα... αποδυτήρια δεν συναντούν μεγάλη αντίσταση, με συνέπεια να πιέζεται ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 690 μονάδων, με απώλειες σχεδόν 4% για τον τραπεζικό κλάδο και τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να χάνει 1,15% προς τις 1.810 μονάδες.

Αναμενόμενη η αντίδραση των traders, τουλάχιστον για το άνοιγμα και τις πρώτες κινήσεις πωλητών- αγοραστών, με γνώμονα την απόδοση της προηγούμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση της Παρασκευής. Ενθαρρυντικό το ότι η προσφορά από την πλευρά των πωλητών δεν υπερβαίνει τα όρια του αναμενόμενου, δηλαδή τόσο η ροή των εντολών όσο η απορρόφηση της προσφοράς «διασταυρώνονται» σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, οι 680 μονάδες είναι ένα σημείο αναφοράς που καλό θα ήταν, για τους long, να επιβεβαιωθεί σε κλείσιμο ημέρας και από αύριο βλέπουμε. Ομιλία του πρωθυπουργού αύριο στο Concordia και επαφές με εκπροσώπους της Morgan Stanley, BofA, JP Morgan και άλλων 4-6 επενδυτικών οίκων, στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και για τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθηθεί σε συνεννόηση πάντα με τους δανειστές. Αν και βραχυπρόθεσμα δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι θεαματικό, όπως άλλωστε σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, οι συναντήσεις αυτές καλό είναι να γίνονται (στην αποστολή συμμετέχουν Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Λιάκος).

Από τα επίπεδα τιμών λίγο χαμηλότερα των 690 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών. Σημειωτέον πως στα πρώτα 20 λεπτά, στη διάρκεια της πίεσης έως τις 689,25 μονάδες, πραγματοποιήθηκε τζίρος 1,9 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν στην προσπάθεια αντίδρασης άλλα 0,7 εκατ. ευρώ.

Το 42% γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, με Alpha Bank και Εθνική στις πρώτες δύο θέσεις της σχετικής κατάταξης, με τους ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Intralot, Quest κ.α.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η αντίδραση των traders, τουλάχιστον στα πρώτα 35' της συνεδρίασης, είναι by the book, με εύλογη την αρχική περιορισμένη-ελεγχόμενη προσφορά, την επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον προς τις 14:00-14:30, οπότε και θα «μετρηθούν» οι πραγματικές διαθέσεις των ξένων.

Σε μόλις 4 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές (Motor Oil, Grivalia, EXAE, Fourlis), σε 4 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής (Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ).

Στα 10,51-10,63 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με πωλητές από την αρχή της συνεδρίασης. Σε Cenergy, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, ΥΓΕΙΑ αγοραστές στη μεσαία κατηγορία.

Στις 12/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 156 μετοχές αμετάβλητες.

Στα 3 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v