Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το δύσκολο στοίχημα των 700 μονάδων

Πλεονέκτημα στους short δίνει η διπλή κορυφή για τον ΓΔ, η διάψευση των προσδοκιών από Moody’s αλλά και η διστακτικότητα των traders μπροστά στο ορόσημο των 700 μον. Σύμμαχος των αισιόδοξων, το διεθνές κλίμα. Τα κρίσιμα ερωτήματα.

ΧΑ: Το δύσκολο στοίχημα των 700 μονάδων

Σιγή Moody's vs νέων ιστορικών υψηλών στη Wall Street. Ξάφνιασε δυσάρεστα η απόφαση του οίκου αξιολόγησης να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κόντρα στη (σχεδόν) βεβαιότητα ακόμη και των συντηρητικών πως ο Moody's θα έδινε μία βαθμίδα παραπάνω από το Β3.

Η σιγή του οίκου προφανώς έχει τους λόγους της, που κατά την εκτίμηση ορισμένων χρηματιστών είναι συνακόλουθη της στάσης των διαχειριστών, των funds έναντι των συστημικών τραπεζών στο Roadshow του Λονδίνου.

Επί της ουσίας, αυτό που ειπώθηκε στο City, αυτό που... υπονοεί ο Moody's είναι ακριβώς αυτή η ανησυχία των ξένων για τη δυνατότητα του εγχώριου banking να μπορέσει να «τιθασεύσει» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα, με συνέπεια να θεωρείται... ανοικτό το ενδεχόμενο των ΑΜΚ το 2019.

Η αντίδραση στη συνεδρίαση της Παρασκευής με τον Γενικό Δείκτη κατά 2,60% υψηλότερα στις 698,74 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών να ενισχύεται κατά 3,42% στις 586,89 και με τον FTSE25 κατά 2,36% στις 1.832,11 μονάδες, υπό το πρίσμα της... μη απόφασης του οίκου Moody's, ίσως αποτελέσει την τελευταία έκλαμψη της αναλαμπής που πυροδοτήθηκε από τα χαμηλά της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός πως ο ΓΔ δύο φορές, Τετάρτη και Παρασκευή, δεν υπερέβη καν το όριο των 700 μονάδων δυσχεραίνει αφάνταστα τη θέση μας ως long για τη συνέχεια. Τόσο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, που ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 698,27, όσο και της Παρασκευής, που έφτασε έως τις 698,74 μονάδες, φάνηκε πως οι traders είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπορούσαν να αναλάβουν ρίσκο μεγαλύτερο, που θα καθιστούσε ευκολότερο το έργο των long για κίνηση πάνω από τις 700, με πρώτο στόχο τις 715 μονάδες.

Θα αποβούν τα δύο ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 698 μονάδες «διπλή κορυφή» για τον ΓΔ που θα δώσει πλεονέκτημα στους short κατ' αρχάς για σήμερα να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα; Το πιθανότερο, με βάση την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα, που πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν προκύψει κάποιος θετικός... joker οι short θα χτυπήσουν στον ευαίσθητο κλάδο του ΧΑ, τις τράπεζες, και με σχετική ευκολία θα μπορέσουν να πιέσουν τον ΔΤΡ προς την περιοχή στήριξης των 560-555 μονάδων.

Απόδοση 1,59% για τον ΔΤΡ σε μέτρηση εβδομάδας, απώλειες 15,94% σε μηνιαίο και 33,02% από την αρχή του έτους, και θα πω για ακόμη μία -πολλοστή- φορά πως ο κλάδος δεν είναι επενδύσιμος όσο εκκρεμούν ουσιώδη προβλήματα και καλώς ή κακώς ενδείκνυται μόνο για κινήσεις trading σε πολύ βραχύβιους κύκλους της αγοράς.

Είναι προφανές πως στο μπαράζ επαφών για τους Ελληνες τραπεζίτες στις Βρυξέλλες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η προστακτική ανάγκη δραστικού περιορισμού τους ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα. Επαφές που, από μόνες τους και δεδομένης της συγκυρίας που έγιναν, έχουν την σημασία τους.

Ερωτήματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς: α) τι θα γίνει με τον αυξημένο τζίρο της Παρασκευής (λόγω αλλαγών στους δείκτες) καθώς τα 104,4 εκατ. ευρώ είναι υπερδιπλάσια του μέσου ημερήσιου όρου, αφορούν κατά μείζονα λόγο θέσεις αγορασμένες στην εξέλιξη της ανοδικής αντίδρασης; β) τι στάση θα τηρήσουν οι αγοραστές της Παρασκευής σε μη τραπεζικές μετοχές; γ) ποια θα είναι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, στις αναδυόμενες;

Πρώτες στη σχετική κατάταξη με βάση την αξία συναλλαγών η Alpha Bank με 20,6 εκατ. και η Εθνική με 10,3 εκατ. και ακολουθούν Motor Oil με 9,1, ΟΤΕ με 7,4, ΟΠΑΠ με 6,8, Eurobank με 6,1, Grivalia με 5,1, Lamda Development με 4,8, Πειραιώς με 3,4 και ΤΙΤΑΝ με 3,2 εκατ. ενώ πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου κινήθηκαν οι Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή σε 16 μετοχές αξία συναλλαγών από ένα εκατ. και πάνω, με το ερώτημα να αφορά κυρίως τις τραπεζικές και δη τις Αlpha Βank και Εθνική.

Θα... πυροβολήσουν οι short τις βραχυπρόθεσμες θέσεις που τους έδωσαν ακόμη και διψήφια ποσοστά απόδοσης σε διάστημα εβδομάδας; θα... χτυπήσουν τις ευάλωτες τραπεζικές ή θα προστατεύσουν τις μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τους σε blue chips, σε μετοχές σηματωρούς, σε εισηγμένες που σε βάθος χρόνου αποτελούν ασφαλείς επενδυτικούς πυλώνες για τα χαρτοφυλάκιά τους;

Επίσης εύλογο το ερώτημα εάν η... ουρά εντολών αγοράς (κυρίως από traders) που δεν εκτελέστηκαν την Παρασκευή θα ακυρωθούν μετά την αρνητική έκπληξη του Moody's ή μέρος αυτών θα τοποθετηθεί καθώς η αναβάθμιση της Πολωνίας έχει δημιουργήσει ένα... κενό εισροών;

Θα ήμουν σχεδόν βέβαιος για την κατάληξη, τουλάχιστον της σημερινής σσυνεδρίασης, εάν στην «αγορά των αγορών» δεν συνεχίζονταν τα... θαύματα, με τους long να δείχνουν πως έχουν το περιθώριο για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο.

Η ευφορία στη Wall Street, που σε αυτή τη φάση στηρίζεται κυρίως στην είσοδο πολλών μικροεπενδυτών και στα συνεχιζόμενα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα, μετριάζοντας έτσι τις πωλητικές διαθέσεις που μεσοπρόθεσμα έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, παρασύροντας και την Ελλάδα.

Στην Ευρώπη, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο εδώ και μήνες, αρχικά λόγω Ιταλίας, πρόσφατα λόγω Τουρκίας και για το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, λόγω Γερμανίας. Η δημοσκοπική ενίσχυση της AfD, σε δεύτερο κόμμα, ενόψει των εκλογών στην Βαυαρία προβληματίζει όχι μόνο το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη. Και βεβαίως και την Αθήνα καθώς τουλάχιστον μέχρι εκείνη την κρίσιμη Κυριακή ουδείς πιστεύει πως οι Γερμανοί θα κάνουν έστω και... μισό βήμα πίσω σε ό,τι αφορά ζητήματα συντάξεων, τραπεζών, εκταμίευσης των 600 εκατ. από ANFAs κ.λπ.

Συνεπώς σήμερα οι long προσέρχονται με πλήρη αμυντική διάταξη από τα χαμηλά της Παρασκευής (679 μον. για τον ΓΔ), προσέχοντας τον ευπαθή τραπεζικό κλάδο (δεν πρέπει να χαθούν οι 560 μονάδες) και διαφυλάσσοντας τις θέσεις τους στα blue chips.

Αυξημένες οι... υποχρεώσεις, λοιπόν, για ΟΤΕ και Coca Cola, με εβδομαδιαία απόδοση 0,56% και μείον 0,31% αντίστοιχα αλλά και της δεύτερης ομάδας δεικτοβαρών μετοχών όπως Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ.

Για τις μικρότερες κατηγορίες, μεσαία και χαμηλότερα, όπου η έκθεση σε ξένα funds είναι περιορισμένη έως ελάχιστη, θα περίμενα μία ενθαρρυντική διαφοροποίηση.

Με την προσδοκία πως η Wall Street με την κεκτημένη ταχύτητά της θα καταφέρει να περιορίσει τις διαθέσεις των short στο ΧΑ, ότι θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις για βασικούς δείκτες, μετοχές και ότι σταδιακά οι long θα επιχειρήσουν για τρίτη φορά την υπέρβαση των 700 μονάδων. Ας ξεπεράσουν οι long τη μέρα χωρίς σημαντικές απώλειες και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v