Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Προς τις 680 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να πιέζονται έως 5% μετά το ανοδικό σερί. Απώλειες άνω του 6% για Πειραιώς, 4% για Eurobank. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον τίτλο του ΟΤΕ, άνοδος για ΟΛΠ.

ΧΑ: Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

Σε μία λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη οπισθοχώρηση της αγοράς κινούνται οι traders την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Τα μηνύματα είχαν δοθεί από τη χθεσινή συνεδρίαση, με αφορμή, κυρίως, το φρένο του Γενικού Δείκτη στις... παρυφές των 700 μονάδων.

Ετσι οι traders παρά την ισχνή αρχική προσπάθεια έως τις 690 μονάδες, πολύ γρήγορα επεδίωξαν να κατοχυρώσουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, στοχεύοντας κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε πολλά blue chips.

Με απώλειες έως 2,60% ο τραπεζικός κλάδος διορθώνει μετά το βραχύβιο ανοδικό σερί που απέφερε μέση απόδοση 10% στις 3 από τις 4 μετοχές του δείκτη, με τη Eurobank να έχει την καλύτερη βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Εως τις 582,83 μονάδες ο ΔΤΡ, υποχωρώντας εκ νέου σε περιοχές που φέρνουν σε πλεονεκτική θέση τους short, τάση που για να αναστραφεί, θα πρέπει να επανακάμψει πάνω από τις 595 μονάδες.

Το 41% της μέτριας αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ένδειξη πως traders μειώνουν/κλείνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) των εβδομαδιαίων στηρίξεων σήμερα-αύριο. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν μέρος των πωλήσεων που γίνονται την πρώτη ώρα και στα μάλλον αποθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από το Λονδίνο.

Προσώρας δεν διαφαίνεται ενεργοποίηση των αγοραστών από κωδικούς του Λονδίνου (ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα μετά τις 14:00-14:30) ή τη Φρανκφούρτη, που πρακτικά σημαίνει ότι οι ξένοι, τα funds, παραμένουν επιφυλακτικοί για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις όμως και σε συγκεκριμένα blue chips και μετοχές-σηματωρούς, αλλά με ενθαρρυντική ένδειξη την εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ που όχι μόνο επιβεβαιώθηκε τα 10,32 αλλά από τις 11:00 έχει αγοραστές έως τα 10,47 ευρώ. Με 1,16% η βαρύτερη μετοχή του ΧΑ, αλλά με τη δεύτερη βαρύτερη Coca Cola κατά 0,73% χαμηλότερα ο FTSE25 υποχωρεί 0,58% στις 1.800 μονάδες.

Γνωρίζοντας εκ προοιμίου οι traders πως ο... περίπατος από τα τελευταία χαμηλά των 655 ολοκληρώθηκε χθες με την προσέγγιση του ορίου των 700 μονάδων, όλες οι κινήσεις συντήρησης, κυρίως αμυντικές, που επιχειρούνται μέχρι τώρα θα πρέπει να θεωρηθούν ως ενταγμένες στο retest της βραχυπρόθεσμης (εβδομαδιαίας) τάσης.

Στις 24/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v