Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Εσπασε το φράγμα των 100 εκατ. στις δημοπρασίες

Μια ανάσα από τις 700 μονάδες βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης στις δημοπρασίες με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ λόγω rebalancing του FTSE 25. ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ μεταξύ των blue chips με τη μεγαλύτερη άνοδο.

XA: Εσπασε το φράγμα των 100 εκατ. στις δημοπρασίες

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με τον όγκο συναλλαγών να φτάνει τα 105 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing των δεικτών FTSE-25.

Περισσότερα σε λίγο

 

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε τα εξής: 

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τα Παράγωγα στο ΧΑ. Με τη βοήθεια της Coca Cola, οι long «τράβηξαν» στο τέλος της δημοπρασίας (13:59) την αγορά υψηλότερα, με ενδεικτική την αντίδραση του ΓΔ από το 0,70% στο 1,15%, στο δε διάστημα της σχετικής διαδικασίας (13:45-14:00) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω 15' η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε από τα 25,4 στα 30,5 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος να γίνεται σε δεικτοβαρείς μετοχές και χαρτιά του δείκτη. Αποτέλεσμα οι long ώθησαν τον ΓΔ έως τις παρυφές των 690 μον., τον ΔΤΡ έως τις 579 και τον FTSE25 έως τις 1.815 μονάδες.

Κατά γενική εκτίμηση, η αγορά άρχισε να «ζεσταίνεται» μετά τις 13:30, στο διάστημα της δημοπρασίας υπήρξε κινητικότητα στα τερματικά των χρηματιστηριακών, για να αναλάβουν οι αγοραστές επιθετικότεροι σταδιακά από τις 14:00 και μετά.

Η ανοδική αντίδραση για τους δείκτες προήλθε, κατά μείζονα λόγο, από το «τράβηγμα» της μετοχής της Coca Cola έως τα 29,46 ευρώ, την ώρα που στο Λονδίνο η τιμή δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη μεταβολή, στα 29,03 ευρώ. Επρόκειτο δηλαδή για μία κίνηση καθαρά εσωτερική από traders και ισχυρά χέρια που ενεργούν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Να προσεχθεί πως η απόκλιση που δημιουργήθηκε για τη μετοχή μεταξύ των τιμών σε Αθήνα και Λονδίνο μπορεί κάποια στιγμή να μειωθεί (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση).

Δείγμα γραφής από τις κινήσεις των traders σε υποκείμενη και αγορά παραγώγων ενθαρρυντικό, με την προσοχή των traders να έχει στραφεί πλέον προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν με αφορμή τις αλλαγές στους δείκτες FTSE Russell θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν εντολές συναλλαγών (είτε αγοράς είτε πώλησης). Δεδομένου ότι η αναβάθμιση της Πολωνίας σε αναπτυγμένη αφήνει ένα... κενό (και δυνητικά το περιθώριο εισροών και σε μετοχές ελληνικών εταιρειών) θα έχει άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα σε εισηγμένες, οι traders προσβλέπουν στο τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης. Οπως είναι γνωστό, στον δείκτη Russell συμπεριλαμβάνονται μετοχές 22 εισηγμένων που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα αυξηθούν σε 24 καθώς θα προστεθούν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development.

Και τέλος, αρκετές κινήσεις από traders αναμένεται να γίνουν το ίδιο διάστημα (από τις 17:00 και μετά), με γνώμονα τα πονταρίσματα βραχυπρόθεσμων παικτών ενόψει της αξιολόγησης από τον οίκο Moody's αργότερα σήμερα το βράδυ.

Με τον τζίρο στα 40 εκατ., πριν λίγο (στις 14:32), θεωρείται βέβαιο πως ο συνολικός στο τέλος της συνεδρίασης θα είναι σημαντικά ενισχυμένος και με βεβαιότητα αρκετά πάνω από τον μέσο όρο εβδομάδας.

Στις 55/35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ενδεικτικό το γεγονός πως σε μόλις 1+1 μετοχές του δείκτη δεν υπερίσχυαν οι αγοραστές. Με οριακές απώλειες η Lamda Development στα 6,73 και σταθερή στα 8,04 ευρώ η Grivalia. Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζει η Motor Oil (ξεχωριστή αναφορά στον Εκηβόλο) και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία οι τίτλοι των Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ANEK, Revoil, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Quest κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v