Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσγείωση στη ζώνη των 690 μονάδων

Συντηρούνται οι πιέσεις στην ελληνική αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες. Στα θετικά ο περιορισμένος τζίρος. Πτώση για ΔΕΗ, Τιτάνα, Μυτιληναίο. Ξεχωρίζει ανοδικά η Motor Oil.

ΧΑ: Προσγείωση στη ζώνη των 690 μονάδων

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, με τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures του S&P 500 σε κλίση.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών, οι πωλητές έχουν το προβάδισμα αλλά με την όποια προσφορά να απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας των 686,99 μονάδων. Χαμηλό που σημειώθηκε στις 11:25, με τον ΓΔ να παραμένει κοντά σε αυτό το επίπεδο για 10'-15', οπότε και άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Με την απορρόφηση της προσφοράς χωρίς να ενταθούν οι πωλήσεις από την πλευρά των short να ολοκληρώνεται σε αυτό το διάστημα, επήλθε η σταδιακή αντίδραση και συντήρηση της αγοράς στη ζώνη των 690 μονάδων.

Ενδειξη από την τεχνική πλευρά ενθαρρυντική, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε αύριο-μεθαύριο να οδηγήσει σε επανάκαμψη των long, εάν και εφόσον διαμορφωθούν προϋποθέσεις εκτός και εντός συνόρων. Μάλιστα χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι traders να κινηθούν λίγο υψηλότερα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τελευταία συνεδρίαση μηνός Σεπτεμβρίου αλλά και 9μήνου, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την προσπάθεια ορισμένων για ένα... window dressing. Θα δείξει εάν και κατά πόσον ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να αποδώσει και να αποτυπωθεί χρηματιστηριακά στο ταμπλό. 

Προσώρας μένουμε στον περιορισμένο τζίρο (*), με την προσφορά να απορροφάται απρόσκοπτα, με την τεχνική «μέτρηση» να επιβεβαιώνει την τεχνικότητα (σε εβδομαδιαίο) και συγκεκριμένες μετοχές σηματωρούς να δίνουν τον δικό τους τόνο τόσο στη μεγάλη όσο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στις 690,08 με χαμηλό ημέρας στις 686,99 ο ΓΔ, στις 563,19 με χαμηλό στις 558,85 και με τον FTSE 25 στις 1.808,29 και χαμηλό στις 1.801,12 μονάδες. Με τo 31% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική σε τίτλους των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, φαίνεται πως traders και επενδυτές κινούνται με γνώμονα τα εταιρικά αποτελέσματα (λ.χ. ΔΕΗ), την παρουσίαση στο Road Show του Λονδίνου (Motor Oil αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης), ακολουθώντας τακτική ιδιότυπου stock picking.

Παράλληλα κινούνται απορροφώντας την όποια προσφορά βγαίνει από τα χαμηλά της συνεδρίασης, με ενθαρρυντικό το «γύρισμα» της μετοχής του ΟΤΕ  από τα 10,51 έως τα 10,77 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις αυξημένης μεταβλητότητας για τη συνέχεια.

Σε αυτή την αγορά, των χαμηλών τζίρων και της προσφοράς που απορροφάται χωρίς σημαντικές πιέσεις, δίνεται περιθώριο για επιμέρους κινήσεις όπως αναφέραμε.

Ετσι στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η συνεχιζόμενη αντίδραση για τη μετοχή της Motor Oil στα 22,55 έως τα 23,15 ευρώ -στον δρόμο προς τα νέα ιστορικά υψηλά (Εκηβόλος: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου), οι αγοραστές σε ΟΤΕ, Grivalia, Viohalco, ΕΛΠΕ. Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει, εύλογα, το νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή του ΚΡΙ ΚΡΙ στα 4,82 ευρώ (αποτίμηση 158,7 εκατ. ), το 4,21% για τη μετοχή της Cenergy στο 1,188 ευρώ.

Στις 26/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη απόδοση για Foodlink (5,98%), Cenergy (4,21%), ΕλβάλΧαλκόρ (3,82%), ΙΑΣΩ (3,64%) κ.α.

(*) στις 15:02, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 16,1 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερος του μέσου όρου εβδομάδος (εξαιρουμένης της Παρασκευής).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v