Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο ΧA

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Πρώτος στόχος η διασφάλιση των στηρίξεων. Τα θετικά στοιχεία από τη χθεσινή διόρθωση και η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Οι τράπεζες και οι μετοχές-κλειδιά για την τάση.

Αμυνα και... βλέπουμε στο ΧA

Αναμενόμενη, προεξοφλημένη η χθεσινή διόρθωση στο ΧΑ, με αφορμή τη... σιγή του οίκου Moody's αλλά εντός πλαισίου, καθώς για τον Γενικό Δείκτη δεν ξεπέρασε τις 686,99 μονάδες και ο FTSE25 τις 1.801,12 μονάδες. Ο Δείκτης Τραπεζών, ο κλάδος εν γένει, είναι μία ξεχωριστή περίπτωση που για πολλοστή φορά θα πούμε ότι συμβάλλει στη στρέβλωση της πραγματικής εικόνας των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Στη Wall Street οι traders προβληματίστηκαν από τους δασμούς, ο S&P 500 διόρθωσε 0,35% στις 2.919,37 μονάδες. Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 12.410 «γύρισε» πτωτικά για να κλείσει στις 12.350 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Για το γερμανικό χρηματιστήριο, την πορεία του DAX, θα τα επαναλαμβάνω κάθε μέρα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου, πως οι εκλογές στη Βαυαρία θα αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων στο ούτως ή άλλως ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα και στην αναδιάταξη των ισορροπιών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στο Βερολίνο. 

Στο ΧΑ, ενθαρρυντικό το γεγονός πως η χθεσινή διόρθωση ήταν εντός παιδιάς, πραγματοποιήθηκε με τζίρο 32,162 εκατ. χαμηλότερα του μέσου όρου (των 42-43 εκατ., μη συμπεριλαμβανόμενης της συνεδρίασης της Παρασκευής), με 29% στον τραπεζικό κλάδο και με συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών σε μετοχές των Motor Oil και ΟΤΕ, που έγιναν σε άνοδο της τιμής των δύο δεικτοβαρών μετοχών.

Ωστόσο η τάση βραχυπρόθεσμα στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί σήμερα να γυρίσει σε short, ενδεχόμενο που θα επηρεάσει το ούτως ή άλλως προβληματικό ελληνικό. Γι' αυτό ειδικά σήμερα απαιτείται η διασφάλιση των πρώτων σημαντικών περιοχών στήριξης για τον ΓΔ και τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ειδάλλως...

Συγκεκριμένα για τον ΓΔ δεν θα πρέπει να χαθεί η περιοχή των 680 μονάδων, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι short αποκτούν προβάδισμα και βλέψεις για τις 660 μονάδες. Αντίστοιχα στον FTSE25 δεν θα πρέπει να χαθούν οι 1.795 και πολύ περισσότερο οι 1.786 μονάδες, γιατί τότε ο δείκτης... φεύγει καρφί για χαμηλότερα, προς τις 1.750 μονάδες. 

Μετοχές-κλειδιά οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, Coca Cola και η δεύτερη ομάδα των ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v