Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτάρει με τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να παλεύει να υπερβεί τις 700 μονάδες. Κέρδη καταγράφουν Alpha, Τιτάνας, Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος. Απώλειες για Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Φλερτάρει με τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Συντηρείται το βραχυπρόθεσμο momentum στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα futures του S&P500 «δείχνουν» θετικό ξεκίνημα από τις 2.932 μονάδες. Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις αρχικές 12.322 είχε ενισχυθεί κατά περίπου 100 μονάδες, στις 12.416, δίνοντας χώρο στους long για κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ολοκληρώνονται χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος και το 9μηνο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για εκείνες τις δυνάμεις που ενδεχομένως να επιχειρήσουν ένα... window dressing σε δείκτες, βασικές επιλογές τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, οι αγοραστές έχουν ανακτήσει δυνάμεις και με τη χορηγία της Goldman Sachs μοχλεύουν τον τραπεζικό κλάδο, διευκολύνοντας ανάλογες κινήσεις στα περισσότερα blue chips.

Εως τις 587,36 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, με το 37% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου.

Εως τις 1.835,76 μονάδες ο FTSE25 -ακριβώς πάνω στο σημείο... μεταίχμιο/σχετική «μέτρηση» από νωρίς στον Εκηβόλο-, με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Grivalia, Viohalco, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Εως τις 699,72 μονάδες ο ΓΔ και είναι η τρίτη φορά που προσεγγίζονται οριακά τα επίπεδα των 700 μονάδων, χωρίς προσώρας να επιτυγχάνεται η υπέρβασή τους. Θυμίζω τις δύο τελευταίες φορές, στις 19 και 21 Σεπτεμβρίου (υποψία διπλής κορυφής στις 698,27 και 698,74 μον.), που ως συνέχεια είχαν τη διολίσθηση του ΓΔ έως τις 680-679 μονάδες. Και μόνο από αυτή την άποψη και η σημερινή προσπάθεια έχει το ενδιαφέρον της, δηλαδή κατά πόσον αυτή τη φορά θα καταστεί εφικτή η υπέρβαση των 701, με στόχο την κίνηση πάνω από τις 705, ή θα (ξανα)κυλήσει χαμηλότερα.

Ούτως ή άλλως, με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο και οι τελευταίες συνεδριάσεις (εξαιρουμένης της Παρασκευής), με εμφανή τη μέχρι τώρα απουσία ουσιαστικών νέων εισροών στην αγορά. Μία καλή ημέρα ήταν την Παρασκευή (κυρίως ) λόγω rebalancing, οπότε και ελήφθησαν ορισμένες θέσεις (περί τα 60 εκατ. περισσότερα από τον μέσο όρο εβδομάδας των 42-43 εκατ.), που μένει να φανεί εάν στη συνέχεια θα διαμορφωθούν σε υψηλότερες τιμές.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με περισσότερες συναλλαγές στη Eurobank, μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank και ισχυρότερη ανοδική διόρθωση για Εθνική και Πειραιώς.

Η κίνηση στις τράπεζες διευκολύνει τους long που ενεργούν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στα blue chips, στις μετοχές-σηματωρούς με μεθοδικό συγχρονισμό κινήσεων. Αυτό γιατί σε ΟΤΕ και Coca Cola οι αγοραστές ωθούν λίγο υψηλότερα την τιμή, κατά 0,56% και 0,21% αντίστοιχα, συντηρώντας την τάση για τον 25άρη, το μείον 2,36% της Motor Oil εξισορροπείται από την αντίδραση των ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ και συμπληρώνεται από την κίνηση σε Grivalia, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Lamda Development.

Ενδεικτικό το ότι από τις 21 μη τραπεζικές με πωλητές είναι εκτός από τη ΜΟΗ μόνον η ΓΕΚ Τέρνα.

Καλή η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και στη μικρότερη, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 55/32 μετοχές. Πέραν των μετοχών του FTSE25, μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου σημειώνεται για Centric, Foodlink, Εβροφάρμα, Κέκροψ κ.α.

Από τον FT Mid Cap με θετικό πρόσημο οι τίτλοι των Cenergy, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG και ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, J&P Αβαξ. Στα 17,9 εκατ. ο τζίρος στις 14:50.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v