Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για υψηλότερα το ΧΑ

Σε εξέλιξη νέα απόπειρα κατάληψης των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να κινούνται υψηλότερα στις τραπεζικές μετοχές. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Προσπαθεί για υψηλότερα το ΧΑ

Οριακά ανοδικό το ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρότερο στο ΧΑ.

Επιφυλακτικές οι κινήσεις των traders σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, με ενδεικτικό το 0,10% για τον DAX στις 12.352 μονάδες.

Ωστόσο ο δείκτης, από την τεχνική πλευρά, εμφανίζει αρκετές αποθαρρυντικές ενδείξεις και γι' αυτό απαιτείται ενδελεχής παρακολούθησή του.

Με διαθέσεις αγορών ξεκίνησαν οι long στο ΧΑ, κόντρα στην ουρά λίγων πωλήσεων που είχαν μείνει από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδράσει έως τις 695,18 μονάδες. Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με τους traders να επιχειρούν με γνώμονα την έκθεση της Goldman Sachs να βγουν λίγο υψηλότερα. Στις 575 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με 1,67%, στις 1.818 ο FTSE25, με τα blue chips να ακολουθούν από σχετική απόσταση.

Συναλλαγές και τζίρος περιορισμένα και σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση (θυμίζω ο τελικός τζίρος χαμηλότερος του μέσου όρου εβδομάδας), με το 30% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα σε τίτλους των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Coca Cola κ.α.

Αμυνα και... βλέπουμε, ήταν η εξαρχής θέση/τακτική μας και αυτό γιατί πρακτικά θα πρέπει μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης και τη διολίσθηση που ακολουθεί, να επιβεβαιωθούν οι πρώτες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις έτσι ώστε να αποφευχθεί η δοκιμασία χαμηλότερων και σημαντικότερων -από την τεχνική πλευρά- στηρίξεων.

Με βάση τη ροή συναλλαγών από τις πλευρές πωλητών - αγοραστών, το πιθανότερο είναι πως μέχρι τις 12:00 θα έχει διαφανεί η τάση, το αν δηλαδή με την επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αγορές ή πωλήσεις μετά τις 14:00-14:30.

Χρηματιστηριακός παράγων υποστήριζε πως σε ένα μικρό ποσοστό η σημερινή, πιο... χαλαρή στάση των long θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι ο χθεσινός «αντιλογισμός» short θέσεων στο ΣΜΕ της Folli Follie, με μετοχές της υποκείμενης, έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως σκέφτονταν ορισμένοι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το θέμα είναι πως και αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε σχετικά ομαλά.

Μεγαλύτερος τζίρος για τη μετοχή της Alpha Bank, που χρειάζεται επειγόντως μία ανοδική διόρθωση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή η υποχώρηση προς το 1,20 ευρώ. Στο 1,216 ευρώ νωρίτερα, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει στη μετοχή βάσει της έκθεσης της Goldman Sachs.

Ομως το 30% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ένα 70% αλλάζει χέρια σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς των διαθέσεων των ξένων funds. Προφανώς η παρουσίαση των εισηγμένων στο Road Show του Λονδίνου «βαραίνει» στις κινήσεις των αγοραστών και πωλητών, με προσεκτικές κινήσεις τους σε επιμέρους εισηγμένες.

Γνώμονας και τα αποτελέσματα εξαμήνου, με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει τα δικά της και τη μετοχή να βγάζει μία αντίδραση έως το 1,466 ευρώ, μετά τις πωλήσεις/υποχώρηση των τελευταίων ημερών. Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα της Επιχείρησης δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Τα μεγέθη μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογούν, τουναντίον...

Κινητικότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την κίνηση με τη Stoiximan.gr, με τις συναλλαγές στο εύρος των 9,405-9,48 ευρώ.

Στα 10,78 με αγοραστές ο ΟΤΕ, στα 28,54 με λίγες πωλήσεις η Coca Cola, αλλά στο συν οι επίσης δεικτοβαρείς ΤΙΤΑΝ (3,10%), Jumbo (1,31%), Μυτιληναίος (1,15%), εξισορροπώντας έτσι και το εύλογο μείον 1,50% της ΜΟΗ στα 22,90 ευρώ.

Συγκριτικά ενδιαφέρον στα μεσαία για τους τίτλους των ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, Intralot, Cenergy, με τη MIG να ωφελείται (έμμεσα) από τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου της Attica Συμμετοχών.

Στις 43/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (ακριβώς αντίθετη συγκριτικά με την πρώτη ώρα της χθεσινής συνεδρίασης) και με μεγαλύτερη απόδοση τους τίτλους των Περσεύς, Πλαστικά Θράκης, ΙΑΣΩ κ.α. από τη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία.

Λίγο πριν τις 11:30 ο ΓΔ στις 695,69 (0,84%), ο ΔΤΡ στις 577,18 (2,15%), ο FTSE25 στις 1.823,75 (0,81%).

Η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων στη διολίσθηση της αγοράς στο διάστημα 10:47-11:06 ενισχύει τις κινήσεις των long, αποτελώντας μία ενθαρρυντική -τεχνικά- ένδειξη.

Ο τζίρος στα 3,155 εκατ., με συναλλαγές 1,720 εκατ. μετοχών και κανένα πακέτο μέχρι εκείνη την ώρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v