Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 4% στο Μιλάνο με το βλέμμα στον προϋπολογισμό

«Βουτιά» 7,5% για τον ιταλικό τραπεζικό δείκτη. Στο προσκήνιο ο προϋπολογισμός και οι δαπάνες της ιταλικής κυβέρνησης. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων περνάει το ευρώ, με πίεση από τα δημοσιονομικά σχέδια Λέγκας και Πέντε Αστέρων.

Αρνητικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την πολιτική αναστάτωση στην Ευρώπη.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επεκτείνει την πτώση του και χάνει 4%, με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει «βουτιά» 7,5%. Οι μετοχές BPER και Banca Popolare di Milano υποχωρούν έως και 9%. Είναι σοβαρή η κατάσταση σχολιάζουν αναλυτές καθώς η πτώση των τιμών των ιταλικών ομολόγων (και η αύξηση των αποδόσεων) διαβρώνει τα κεφάλαια του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς τα ιταλικά ομόλογα αντιστοιχούσαν περίπου στο 10% των κεφαλαίων του κλάδου. 

Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 1%. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX χάνει 1,9% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 2%.

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ιταλία, όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Τα κόμματα της Λέγκας του Βορρά και των 5 Αστέρων συμφωνήσαν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 να ανέρχεται στο 2,4% του ΑΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθούν πολιτικές που θέλει να προωθήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με το Reuters.

Μεταξύ αυτών σχεδιάζεται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη, το οποίο προβλέπει την στήριξη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο προσκήνιο παραμένει και το Brexit, καθώς η διορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει κλείσει ακόμη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, ενώ σημαντικές συνομιλίες για το ζήτημα αναμένονται τους επόμενους δύο μήνες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εμπορικές διαφωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Καναδά και την Κίνα.

Την ίδια ώρα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. Περίπου 250 πτήσεις της εταιρείας επηρεάζονται σήμερα, χωρίς να αναμένονται αποζημιώσεις.

Με πτώση κατά 0,5%, το ευρώ αλλάζει χέρια στο $1,1585.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v