Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Συντηρεί τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης, καθώς συνεχίζεται η τεχνική αντίδραση στο ΧΑ, με περιορισμένο πάντως τζίρο. Κέρδη άνω του 2% για τις τράπεζες, ξεχωρίζουν στο ταμπλό ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo.

Ανοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, φτάνοντας μέχρι Αθήνα.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις από το μέτωπο μετοχών/κρατικών ομολόγων, με ενδεικτική την κίνηση του ΜΙΒ στο Μιλάνο στις 19.480 μονάδες και την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς στο 3,451%, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Συνακόλουθη η υποχώρηση για το ελληνικό 10ετές, νωρίτερα στο 4,269% μετά από πολύ καιρό. Είναι προφανές πως η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Κομισιόν λειτουργεί υπέρ των long αλλά με τη συνέχεια να κρίνεται από την απάντηση των Βρυξελλών στη Ρώμη. Σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη, εξέλιξη που λειτουργεί επίσης υπέρ των long.

Συνεπώς με αυτά, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η συνολικότερη εικόνα που διαμορφώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό θεωρείται φυσιολογική, κάτι που συντηρεί την ανοδική διόρθωση όπως αυτή έχει ενεργοποιηθεί από τα χαμηλά της Πέμπτης.

Περιορισμένων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου η μέχρι τώρα εξέλιξη της κίνησης, με τα μεγέθη πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που δείχνει την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των ξένων χαρτοφυλακίων και την παράλληλη ανάπτυξη εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Πρακτικά όσο ο ΓΔ παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων και όσο ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 55 εκατ., η κίνηση που είναι σε εξέλιξη αποτελεί τεχνικής μορφής αντίδραση, στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης από τα επίπεδα των 610 μονάδων. Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί από long να «γυρίσει» σε short και οι αγοραστές να δώσουν τη θέση τους στους πωλητές.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, οι traders έχουν ως ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε λήγει η σειρά μηνός Οκτωβρίου. Από τα χαμηλά των 1.599 μονάδων (την Πέμπτη) ορισμένοι traders είχαν ανοίξει θέσεις αγοράς πάνω από τις 1.670 προς τις 1.700 μονάδες. Περίπου 100 μονάδες απόδοση, και μάλιστα σε αγορά με short τάση, μόνο αμελητέες δεν μπορεί να θεωρηθούν για ένα ΣΜΕ του δείκτη. Νωρίτερα ο FTSE25 διαμορφωνόταν έως τις 1.693,63 μονάδες, βελτίωση θέσης μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις.

Στην περιοχή των 500 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (10/10) και αφού την Πέμπτη είχε υποχωρήσει στις 458,33 μονάδες.

Το 45% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με την πρώτη ώρα συνεδρίασης, κάτι που δείχνει την εστίαση των βραχυπρόθεσμων παικτών, με ορίζοντα την Παρασκευή.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank και ακολουθούν Eurobank, Εθνική. Δύο μεγάλα πακέτα έχουν αλλάξει χέρια, το ένα στην Αlpha Βank για 2.015.458 μετοχές στο 1,1865 ευρώ και το δεύτερο στην ΕΤΕ για 1.073.819 στο 1,53 ευρώ. Προϋπόθεση για βελτίωση της τεχνικής εικόνας είναι η υπέρβαση σε «κλείσιμο» των 510-520 μονάδων.

Δεδομένης της αύξησης του τζίρου στα τραπεζικά χαρτιά, έχει μειωθεί στα blue chips, ωστόσο παραμένει συγκριτικά υψηλός σε μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, αλλά και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Grivalia, Viohalco, Sarantis, Fourlis, ΔΕΗ, Intralot κ.α.

Από τα blue chips, οι πωλητές υπερισχύουν μόνο σε ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ και ΟΛΠ ενώ μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι τίτλοι των OΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Jumbo. Ομως για τους long τη διαφορά την κάνει το 3,39% στα 27,15 ευρώ της Coca Cola.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ στο συν 1,31% και της Coca Cola στο συν 3,39%, το 1,89% του FTSE25 έρχεται... νομοτελειακά.

Στις 14:40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 57/27 μετοχές, με μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές, πέραν του δείκτη, για Ικτίνο (6,58%), Foodlink (5,88%), Creta Farms (4,42%), ΚΕΚΡΟΨ (3,47%), IntraKat (1,79%) κ.α.

Στα 17,9 εκατ. ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v