Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα στους long

Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική κίνηση για τον ΓΔ. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου. Η ανάκαμψη των τραπεζών από τον «διπλό πυθμένα», η προσπάθεια αντίδρασης για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil και η στάση των funds.

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα στους long

Πτώση στη Wall Street, με βαρίδι την τεχνολογία. Στις 2.750,79 μονάδες, κατά 0,59% χαμηλότερα ο S&P 500, κάτω από τις 2.800, που είναι πλέον μία σημαντική αντίσταση. Για τον δείκτη, σημαντική στήριξη είναι οι 2.705 μον., που δεν θα πρέπει να χαθούν σε εβδομαδιαίο. 

Επιφυλακτική η άνοδος στην Ευρώπη αλλά με σημαντικό το ότι ο DAX αντέδρασε 0,78% στις 11.614,16 μονάδες, με πολύ σημαντικές τη στήριξη στις 11.425 και την αντίσταση στις 11.715 μονάδες. Στο Βερολίνο κατέληξαν πως απολογισμός για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία και η όποια απόδοση ευθυνών θα γίνει σε βάθος 2 εβδομάδων. Προφανώς όταν θα έχουν γίνει γνωστά και αυτά στην Εσση- Βυρτεμβέργη, που δεν προοιωνίζονται θετικά για την κυβέρνηση και την Ανγκελα Μέρκελ. Θα περιμένουν οι αγορές και ανάλογα θα πράξουν, όταν θα έρθει η ώρα. 

Το σημαντικό όμως είναι πως στα καθ' ημάς, «μικρά πορτοφόλια συντήρησαν την άνοδο», όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς η συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 15,027 εκατ. μετοχών, αξίας 39,691 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 20% στον τραπεζικό κλάδο. Από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, η με συγκριτικά αυξημένο τζίρο προσπάθεια αντίδρασης για μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΟΗ, δηλαδή τα τρία blue chips-πυλώνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πρώτα στη σχετική κατάταξη αφού η Eurobank ακολούθησε στην τέταρτη θέση. 

Ακριβώς αυτή η επανενεργοποίηση ισχυρών ξένων χεριών σε εισηγμένες/μετοχές αυτού του βεληνεκούς ενδεχομένως να αποβεί το... όπλο των long για τη συνέχεια, καθώς η μείωση θέσεων που είχε προηγηθεί, είχε αρχίσει να δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις για τη στάση των funds σε διαχρονικές μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους. Εάν σταθεροποιηθεί αυτή η ροή πωλήσεων-αγορών σε δεικτοβαρή blue chips, τότε ενδεχομένως να αποφευχθούν τα χαμηλότερα για τον δείκτη.

Θυμίζω πως οι πωλήσεις των ξένων σε ΟΤΕ και OΠAΠ ξεκίνησαν από τον Ιούλιο και σταδιακά κορυφώθηκαν, με συνέπεια για τη μετοχή του ΟΤΕ να σημειωθεί χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων, στα 9,39 ευρώ στη συνεδρίαση της 11 Οκτωβρίου, και για του OΠAΠ στα 8,14 ευρώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 του μηνός.

Πρακτικά, εάν τα χαμηλά (κυρίως) του ΟΤΕ ήταν τα 9,39 της 11/10, τότε ενδεχομένως να αποφευχθεί μία εκ νέου δοκιμασία των 1.599,69 της προηγούμενης Πέμπτης. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει κερδηθεί, τίποτε δεν έχει χαθεί κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα έως και την Παρασκευή της λήξης της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα. Για τον δείκτη, ενθαρρυντική ένδειξη το ότι κράτησε τις 1.658 σε κλείσιμο αλλά δεν αρκεί, με τις 3+1 συνεδριάσεις να είναι δύσκολες και πονηρές. 

Οπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι εκροές στα ETF Ελλάδος και Ιταλίας συνεχίζονται καθώς η αποστροφή του κινδύνου συντηρείται (κυρίως) λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών. Ωστόσο είναι το πιθανότερο πως εάν στο τέλος εξευρεθεί ένας κοινός τόπος και αποφευχθεί μία μετωπική σύγκρουση, τα ιταλικά assets θα αντιδράσουν ανάλογα, πάνω το χρηματιστήριο του Μιλάνου, κάτω η απόδοση των ομολόγων. Χθες το 10ετές ιταλικό στο 3,565%, επηρεάζοντας το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,388%. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον Χρήστο Κίτσιο να σκιαγραφεί τις διεργασίες που γίνονται στη Φρανκφούρτη προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Τα «ναι μεν αλλά» της ΕΚΤ, η χαλάρωση του ορίου για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, η απεξάρτηση των συστημικών ομίλων από τον ακριβό ELA, είναι μεταξύ αυτών που αναλύει ο Χρήστος, σε μία συγκυρία που το εγχώριο banking χρειάζεται την ενεργό (υπο)στήριξη της Φρανκφούρτης.

Στις 490,57 μονάδες ο ΔΤΡ ανακάμπτοντας από τον «διπλό πυθμένα» των 456 και 458 μονάδων (στις 3 και 11 Οκτωβρίου αντίστοιχα), με ζητούμενη την υπέρβαση (τουλάχιστον ) των 510-520 μονάδων. Θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος των long; Θα εξαρτηθεί από το κλίμα εκτός αλλά και από τις εξελίξεις στο θέμα του προϋπολογισμού. Πάντως οι δανειστές από την πλευρά τους μάλλον θα ικανοποιήσουν το αίτημα της Αθήνας όσον αφορά στη μη περικοπή των συντάξεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή τη φάση της αγοράς. 

Ο χθεσινός μέτριος τζίρος, χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνει πως τα funds στην πλειονότητά τους παραμένουν επιφυλακτικά και ότι στην πρώτη αρνητική αφορμή θα ενεργοποιήσουν νέο γύρο εντολών πώλησης. 

Προσώρας οι long έχουν ανακτήσει ένα μικρό προβάδισμα, με ορίζοντα την Παρασκευή, και όσον αφορά στον ΓΔ, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, το μικρό χάσμα στις 628 έκλεισε με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους long να θέλουν να δοκιμάσουν το πρώτο σημαντικό πεδίο αντίστασης των 650 μονάδων. 

Στο διάγραμμα φαίνεται πως οι 610 (χαμηλό Πέμπτης) είναι η στήριξη του συστήματος, με τη συμπλήρωση πως για τον ΔΤΡ δεν καταγράφηκε νέο χαμηλό, όπως συνέβη και για τον FTSE25 την προηγούμενη εβδομάδα. 

Συνεπώς, αυτή η περιοχή μπορεί να συντηρήσει την ανοδική διόρθωση, με κύριο στόχο την επαναφορά (ή όχι)  προς τις 650 μονάδες. 

Η εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και αρκετών μετοχών της μεσαίας κατηγορίας όπως και η σχέση 62/23, δείχνει πως οι traders και στις αντιδράσεις αφορμές θέλουν για να «τρέξουν» λίγο υψηλότερα μετοχές από τη μεγάλη μέχρι τη χαμηλότερη κατηγορία.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v