Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε και τις 640 ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικής κίνησης συνέχεια στην αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο και μεγαλύτερο τζίρο στον τίτλο της Eurobank. Πονταρίσματα σε OTE και ΟΠΑΠ, κέρδη για Viohalco, Φουρλή, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε και τις 640 ο Γενικός Δείκτης

Με προβάδισμα των αγοραστών ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με αποκλιμάκωση της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων, κλίμα που έχει μεταφερθεί από την αρχή και στην Αθήνα.

Στις 11.654 μονάδες κατά 0,31% αντιδρά ο DAX, στις 5.107 με 0,25% o CAC, στο 3,509% το ιταλικό 10ετές.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οι long αξιοποιούν το μικρό προβάδισμα που είχαν από την προσυνεδρίαση, με αποτέλεσμα o Γενικός Δείκτης να συνεχίζει πάνω από τις 640 μονάδες. Με υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο και συντήρηση των εντολών αγοράς σε συγκεκριμένα blue chips, σε ένα περιορισμένων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου ξεκίνημα.

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα στην αγορά του Μιλάνου, με τη Ρώμη να έχει στείλει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού με το έλλειμμα στο 2,4% και πλέον οι αγορές περιμένουν με εύλογο ενδιαφέρον την απάντηση των Βρυξελλών. Η μείωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων σε συνδυασμό με την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών ενδεχομένως να προοιωνίζεται μία κάποιας μορφής συνεννόηση των δύο πλευρών.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ενδεχόμενη εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών θα είχε (σχεδόν) άμεσο αντίκτυπο και στα ελληνικά ομόλογα. Προσώρας το 10ετές διαμορφώνεται χαμηλότερα, στα 4,352%.

H συγκεκριμένη παράμετρος είναι, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, ικανή να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Πρακτικά οι αγορές θα έχουν εικόνα των προθέσεων της Κομισιόν σε μία εβδομάδα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στα της συνεδρίασης, με μοχλό τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, οι long επιχειρούν το... κάτι παραπάνω, με τον ΔΤΡ να «πατά» τις 500 μονάδες και τον FTSE25 να συνεχίζει προς τις 1.682 μονάδες.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις, αναμφίβολα, που συντηρούν το μικρό προβάδισμα των αγοραστών και δίνουν νέες... ανάσες σε τραπεζικά και μη χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τον κλάδο, περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερος τζίρος γίνονται στη μετοχή της Eurobank, που φαίνεται πως σε αυτό τον κύκλο της αγοράς, λειτουργεί σαν σηματωρός. Στο συν οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζικών, με την Αlpha Βank στο 1,125 ευρώ, την Εθνική στο 1,521, τη Eurobank στο 0,5395 και στο 1,187 ευρώ την Πειραιώς. Τεχνικά πρόκειται για μία κίνηση στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης/retest, μετά από απώλειες 13,55% σε διάστημα μηνός. Στις τράπεζες πραγματοποιείται το 29% της αξίας συναλλαγών, καθώς σημαντικό μερίδιο γίνεται και σε OTE, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Viohalco.

Παρατηρείται και σήμερα η τάση των τελευταίων ημερών, οι εντολές των ισχυρών χεριών να κατανέμονται ισομερώς σε κλάδους πέραν του τραπεζικού.

Από τα blue chips ξεχωρίζουν OTE, ΟΠΑΠ, καθώς για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση συνεχίζονται οι τοποθετήσεις από την πλευρά ισχυρών χεριών, με αποτέλεσμα και οι δύο να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που είχαν σημειωθεί μόλις μία εβδομάδα πριν. Προϋπόθεση που είχε τεθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο ως απαραίτητη για να προχωρήσουν υψηλότερα οι long.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη (εξαιρούμενου του ΟΛΠ) και με μεγαλύτερη απόδοση για ΟΠΑΠ, OTE, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Coca Cola κ.α.

Στις 51/13 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 3,955 εκατ. ο τζίρος στις 11:35, περίπου στα χθεσινά μέτρια επίπεδα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v