Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ξύπνησαν» οι τραπεζικές μετοχές

Πάνω από τις 630 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν ισχυρά κέρδη άνω του 8%. Οι αγορές από «λονδρέζικους κωδικούς» και τα περιθώρια της κίνησης. Κέρδη για ΔΕΗ, Σαράντη, πιέζονται Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Χρηματιστήριο: «Ξύπνησαν» οι τραπεζικές μετοχές

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ επανέρχεται προς τα επίπεδα των 630 μονάδων.

Η αλλαγή τάσης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι σε συνδυασμό με τον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και η βελτίωση της εικόνας των futures στη Wall Street έχουν δώσει μετά τις 13:30-13:45 έναν επιθετικότερο χαρακτήρα στις κινήσεις των long παικτών.

Με περιορισμένο τζίρο αρχικά, μέχρι τις 13:00-13:30, με επιταχυνόμενο ρυθμό από την πλευρά των αγοραστών εδώ και μία ώρα, με επικέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, η αγορά παίρνει μία γερή... ανάσα.

Στην περιοχή των 630 μονάδων ο ΓΔ, αντιδρώντας από τις αρχικές 619,76, στις 507 ο ΔΤΡ από τις 476 μονάδες, δίνοντας ένα σημαντικό περιθώριο αντίδρασης όπως αυτό αποτυπώνεται (σχεδόν) παράλληλα και στην αγορά Παραγώγων.

Το 37% της αξίας συναλλαγών επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας πως μετά τις 14:00 ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από «λονδρέζικους κωδικούς», με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η συναλλακτικότητα για τις μετοχές του κλάδου, να διαμορφωθούν υψηλότατες αποδόσεις και το τελευταίο διάστημα να ακολουθήσουν και ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Στο 8,88% η μετοχή της Πειραιώς, στο 7,04% της Alpha Bank, στο 6,83% της Eurobank και στο 5,54% της Εθνικής, με τον ταλαιπωρημένο κλάδο να βγάζει αντίδραση από τα χαμηλά εβδομάδας και (κατά κάποιο τρόπο) να οδηγεί την αγορά σε προσπάθεια απεγκλωβισμού από την περιοχή στήριξης των 610 μονάδων.

Οπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές, από το σχόλιο της Κυριακής και στη συνέχεια, το εύρος διακύμανσης για την αγορά παραμένει μεταξύ 650 και 610 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να υπερτερεί σε διάστημα εβδομάδας, κάτι που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πρακτικά ο ΔΤΡ έχει θετικό πρόσημο 2,36% σε εβδομαδιαία μέτρηση έναντι οριακά αρνητικής του δείκτη και απωλειών σχεδόν 1,50% για το μη τραπεζικό μέρος του, δηλαδή τα blue chips.

Για τον ΔΤΡ δεν καταγράφηκε τιμή χαμηλότερη -σε διάστημα εβδομάδας-, σε αντίθεση με τον FTSE25 και αυτό γιατί οι πωλήσεις σε blue chips συνεχίζονταν, εκ περιτροπής, μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Συνεπώς αναφερόμαστε σε μία κυρίως τραπεζοκεντρική προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, με τις μετοχές του κλάδου να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή μεταβλητότητας απ' ό,τι τα blue chips. Πρακτικά μεγαλύτερα περιθώρια ημερήσιας διόρθωσης ή αντίδρασης.

Στα 24 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο μετά τις 15:00, με συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε τίτλους των ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίο, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προνομιούχος της ΤΙΤΑΝ κ.α.

Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης, ο DAX αντιδρούσε 0,83% στις 11.366 μονάδες, η απόδοση του ιταλικού ήταν στο 3,555% και τα futures του S&P οριακά αρνητικά στις 2.744 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v