Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιφυλακτικά προς τις 640 μονάδες

Σε υψηλότερα επίπεδα διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, υποαποδίδοντας ωστόσο έναντι των διεθνών αγορών. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Αγοραστές σε Coca Cola και ΟΤΕ, έντονες πιέσεις σε Motor Oil και Jumbo, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

ΧΑ: Επιφυλακτικά προς τις 640 μονάδες

Συντηρείται το ανοδικό φωτό φίνις των αγορών, σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι μηνιαίες απώλειες για funds και traders.

Mήνας... Ιανός, με μία αρνητική όψη στις (σχεδόν) τρεις εβδομάδες και μία θετική προς το υπόλοιπό του, που χαρακτηρίστηκε, αν μη τι άλλο, από αυξημένη μεταβλητότητα για δείκτες, μετοχές. Σαν να λέμε η χαρά του... trader, καθώς με το ιδιότυπο window dressing των τελευταίων ημερών οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν την ευκαιρία να «κλείσουν» με θετική εβδομαδιαία απόδοση.

Προς αυτό συνέβαλαν τα δύο ανοδικά «γυρίσματα» της Wall Street σε αυτό το διάστημα, που μάλιστα έδωσε το περιθώριο στα futures του S&P 500 να «δουν» νωρίτερα και πάλι πάνω από τις 2.700 μονάδες. Εστω και οριακά, πλην όμως μπορεί να είναι μία παρακαταθήκη για τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, που ξεκινά από καλύτερη βάση σε σχέση με πριν.

Στις 11.445 μονάδες, κατά 0,95% υψηλότερα ο DAX, στις 2.712, με ανοδικό ξεκίνημα 1,02% τα futures του S&P 500.

Με τις αγορές σε θετικό πρόσημο ακολουθεί και το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί και σήμερα σαν μοχλός της όλης προσπάθειας αναστροφής που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 610 μονάδων, στη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου και «έδωσε» ένα δεύτερο χαμηλό στις 615 , στις 23 του μηνός. Αυτά τα δύο χαμηλά σημεία λειτουργούν ως βάση (διπλός πυθμένας) για όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες πόνταραν στην αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, συνακόλουθα στη βελτίωση των χαμηλότερων αποτιμήσεων που διαμορφώθηκαν στη διάρκεια του μηνός σε πολλά blue chips.

Στην περιοχή των 640 μονάδων ο ΓΔ, στις 542 ο ΔΤΡ, με τον FTSE25 πέριξ των 1.682 μονάδων.
Κλάδος-κλειδί και σήμερα ο τραπεζικός, διαγράφοντας μία πορεία ανοδικής διόρθωσης από τα χαμηλά των 458 και 464 μονάδων, αποφέροντας κέρδη σχεδόν 90 μονάδων σε διάστημα 3 εβδομάδων. Διόλου αμελητέα απόδοση, εάν αποτιμηθεί και με την αντίστοιχη που είχαν τα ΣΜΕ του δείκτη στα Παράγωγα. Αυτά ως αποτέλεσμα του volatility, που χρωμάτισε τον Οκτώβριο.

Για τον ΔΤΡ, μεγαλύτερο το ποσοστό μεταβολής (1,32%) σε σχέση με άλλους κλαδικούς δείκτες και δη των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), ταξιδιών-αναψυχής (ΟΠΑΠ), βιομηχανικών προϊόντων (Viohalco) κ.α.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη Eurobank, μεγαλύτερος τζίρος στην AlphaBank και ισχυρότερη αντίδραση για την Εθνική στο 1,517 ευρώ.

Στα blue chips, λίγο πριν τις 15:00, οι long υπερίσχυαν στα περισσότερα και δη στα βαρύτερα του δείκτη.

Σε ρόλο ρυθμιστή η Coca Cola, δίνοντας τον τόνο από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης και συνεχίζοντας νωρίτερα έως 3% υψηλότερα, στα 26,46 ευρώ. Και ο ΟΤΕ, με αγοραστές σταθερά μετά τις 13:50, αντιδρά έως τα 9,88 ευρώ, ενώ έως το 1,354 ευρώ επανέρχεται η ΔΕΗ, με τη μετοχή να «μετρά» απόδοση 8,06% σε διάστημα εβδομάδας.

Σταθερές οι πωλήσεις στη μετοχή της Jumbo, με τους πωλητές έως τα 12,22 ευρώ -χαμηλά περίπου στις 12:30-, με την προσφορά να απορροφάται, στη συνέχεια, σταδιακά υψηλότερα.

Σχεδόν ισοπαλία μεταξύ ανοδικών/πτωτικών με 48/43 και μετοχές με μεγαλύτερο θετικό πρόσημο για ΚΕΚΡΟΨ, Forthnet, Intrakat, Creta Farms, Cenergy κ.α.

Στα 26 εκατ. η αξία των συναλλαγών 5' πριν από τις 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v