Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμο μπρα ντε φερ αγοραστών-πωλητών

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε ανοδική... διόρθωση ποντάρουν οι αισιόδοξοι, σε μια εβδομάδα με πολλά ανοικτά μέτωπα στο διεθνές περιβάλλον. Η εικόνα στις τράπεζες, ποια blue chips μπορούν να «βάλουν πλάτη».

ΧΑ: Κρίσιμο μπρα ντε φερ αγοραστών-πωλητών

Εβδομάδα συγκινήσεων και αυξημένης μεταβλητότητας προοιωνίζεται αυτή που ξεκινά σήμερα. Για τις διεθνείς αγορές, με τον S&P 500 από τις 2.723,06 μονάδες με απώλειες 0,63% την Παρασκευή αλλά θετική απόδοση 3,10% στην εβδομάδα και 1,85% από την αρχή του έτους.

Στις 11.518 ο DAX, με μικρή άνοδο 0,44% την Παρασκευή, με θετικό πρόσημο 1,61% στην εβδομάδα, αλλά σημαντικές απώλειες 10,83% από την αρχή του έτους.

Εβδομάδα με μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και με την ΕΚΤ έτοιμη να σχεδιάσει/λάβει επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζικών ομίλων. Στη Ρώμη, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι έτοιμη να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΕΕ, κάνοντας πίσω σε δύο μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

Στις ΗΠΑ, οι ενδιάμεσες εκλογές θα κρίνουν κατ' αρχάς την τάση βραχυπρόθεσμα, επηρεάζοντας ανάλογα τις διεθνείς αγορές και βλέπουμε.

Στα καθ' ημάς, η σημαντική διόρθωση με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips μπορεί να κρύβει -υπό προϋποθέσεις- ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμους. Στις 619,40 ο ΓΔ, στις 490,44 ο ΔΤΡ, στις 1.636,94 ο FTSE25 και στα 41,971 εκατ. ο τζίρος την Παρασκευή, με τα 8,220 στη ΜΟΗ και τα 6,014 εκατ. στον ΟΤΕ. Και οι δύο μετοχές με θετικό πρόσημο, με «γύρισμα» της πρώτης μετά την τελευταία διόρθωση και με κίνηση έως τα 9,785 ευρώ για τη δεύτερη.

Eurogroup χωρίς την Ελλάδα στα θέματα της ατζέντας σήμερα, ωστόσο ο Ευ. Τσακαλώτος θα πάρει μία πρόγευση των προθέσεων των δανειστών όσον αφορά συντάξεις/αντίμετρα, με την κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή (στις 21 του μηνός) τη μη περικοπή των συντάξεων (προφανώς θυσιάζοντας κάποια από τα ισοδύναμα).

Με απώλειες 8,36% στην εβδομάδα και συνολικά με 44,03% από την αρχή του έτους, ο τραπεζικός κλάδος έχει (ίσως ) τη χειρότερη απόδοση σε ετήσια μέτρηση, ξεπερνώντας ακόμη και τον ιταλικό. Ωστόσο είναι ο κλάδος-κλειδί που βραχυπρόθεσμα λειτουργεί είτε σαν μοχλός ανοδικής διόρθωσης είτε σαν βαρίδι, αυξάνοντας θεαματικά τη μεταβλητότητα της αγοράς, το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα ο κλάδος «χτυπήθηκε» για ακόμη μία φορά με αφορμή την ανάλυση ξένου οίκου, λόγω Société Générale την Παρασκευή, με το ταμπλό αδιάψευστο μάρτυρα του υψηλότατου βαθμού ευαισθησίας που τον χαρακτηρίζει. Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, που σύμφωνα με τον ξένο οίκο θα τεθούν εκτός δεικτών MSCI (13/11), βρέθηκαν στο στόχαστρο εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, με συνέπεια να υποστούν σημαντικότατες απώλειες. Αντιθέτως η Alpha Bank έμεινε εκτός βολής και μάλιστα αντέδρασε κλείνοντας θετικά στο 1,255 ευρώ.

Ο κλάδος, λόγω αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών τραπεζών, μπορεί να βγάλει ανοδική διόρθωση, σήμερα-αύριο, κάτι που θα φανεί από τις 14:00-14:30 και μετά της συνεδρίασης.

Σε σημείο καμπής και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς για τον δείκτη οι 1.600 είναι μία σημαντική στήριξη, απώλεια της οποίας μπορεί να οδηγήσει προς τις 1.561 μονάδες. Κοντινή αντίσταση οι 1.655 και καταληκτικός στόχος οι 1.694 μονάδες. Στο εύρος των 1.600-1.694 εκτιμάται πως θα κυμανθεί αυτές τις πέντε συνεδριάσεις.

Ενθαρρυντικό το «γύρισμα» της Motor Oil -ωστόσο παραμένει short σε εβδομαδιαίο-, η αντίδραση του ΟΤΕ -οριακά για να περάσει long σε εβδομαδιαίο-, σε long βραχυπρόθεσμα η Coca Cola -και βοήθειες για τους long από Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Lamda Development.

Τεχνικά η αγορά παραμένει πτωτική σε μεσοπρόθεσμη προσέγγιση, αλλά με εμφανή την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης (από τις 610 μονάδες), με πρώτη περιοχή δοκιμασίας τις 650 και με τον τραπεζικό κλάδο που έχει χάσει το (σχεδόν) ήμισυ της αποτίμησής του από την αρχή του έτους να αποτελεί το «κλειδί» όλων των τελευταίων τάσεων (πτωτικών και ανοδικών).

Ενδεικτικά μετοχές με long τάση, που θα επιχειρηθεί να τη διατηρήσουν αυτή την εβδομάδα: Αlpha Βank, από τις τράπεζες, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, ΟΛΘ.

Καλή μας εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v