Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε τροχιά διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από τις 640 μονάδες η αγορά, υπό το βάρος των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να χάνει 5%. Απώλειες και για ΟΤΕ, Coca Cola. Μόχλευση στα mid caps. Τα σινιάλα από τον τζίρο.

ΧΑ: Σε τροχιά διόρθωσης ο Γενικός Δείκτης

Σε ήπια διόρθωση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε οριακά πτωτικό ξεκίνημα. Ενδεικτικό το μείον 0,08% του S&P 500 από τις 2.778 μονάδες.

Στο ΧΑ, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι κιόλας από τα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης, κυρίως λόγω της πίεσης που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος και συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο μείον ο τραπεζικός δείκτης από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τους πωλητές να ακολουθούν σχεδόν άμεσα σε ΟΤΕ και Coca Cola, τις δύο «βαρύτερες» μετοχές του χρηματιστηρίου, διαμορφώνοντας τάση εξαρχής.

Ωστόσο, από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, το σημαντικότερο είναι οι περιορισμένες συναλλαγές και ο μειωμένος τζίρος, που σε καθαρά μεγέθη -δηλαδή εξαιρούμενων των πακέτων που περνούν στη μετοχή του ΥΓΕΙΑ- διαμορφώνεται χαμηλότερα και από αυτόν της Παρασκευής. Στα μόλις 22 εκατ. η καθαρή αξία συναλλαγών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στα μόλις 9 και κάτι νωρίτερα.

Αφαιρούμενων των 32 plus εκατ. που αλλάζουν χέρια στο ΥΓΕΙΑ, ο υπόλοιπος τζίρος κατανέμεται σε Motor Oil, OTE, Πειραιώς, Grivalia, Eurobank, Jumbo, ΕΛΠΕ, AlphaBank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Εθνική, Viohalco, Coca Cola, MIG, TITAN κ.α.

Στην περιοχή των 508 μονάδων ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να «μετρά» τις μεγαλύτερες απώλειες και την Alpha Bank τις συγκριτικά μικρότερες (*).

Μπορεί η συνεδρίαση να μην παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στα επίπεδα των δεικτών, από τη στιγμή που η όποια προσφορά είναι περιορισμένη, εξαντλείται σε λογικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών και το κυριότερο απορροφάται χωρίς δυσκολία.

Είναι όμως οι εξελίξεις με επίκεντρο τη μεταβίβαση του 70% του ΥΓΕΙΑ στο CVC Capital και η δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει για το υπόλοιπο, που έχει δημιουργήσει μόχλευση σε ένα μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Και είναι αυτή που σε αυτή τη φάση της αγοράς ελκύει κυρίως «γρήγορο χρήμα» όχι μόνο για το ΥΓΕΙΑ, τη μετοχή της MIG, αλλά διαμορφώνει προϋποθέσεις υπεραπόδοσης για μία σειρά μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΙΑΣΩ, που για τα συναλλακτικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κάνει εντυπωσιακή αντίδραση (10,08% στο 0,808 ευρώ) με συναλλαγές που πλησιάζουν τις εκατό χιλιάδες ευρώ.

Στις 1.685 μονάδες ο FTSE25, με τον ΟΤΕ χαμηλότερα έως τα 10,10 ευρώ, με σημαντικές απώλειες (σχεδόν 3% λίγο μετά τις 14:15), βαρύνοντας ανάλογα τη διαμόρφωση της διακύμανσης των δεικτών. Εως τα 27,02 ευρώ χαμηλότερα και η μετοχή της Coca Cola. Και οι δύο μετοχές είχαν υπεραποδώσει την τελευταία εβδομάδα και η μέχρι τώρα διόρθωσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο μίας δικαιολογημένης τεχνικά κίνησης.

Με αγοραστές στις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegean, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ.

Λίγο πριν τις 15:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 38/48 μετοχές.

(*) στη μετοχή της Alpha Bank εστιάζεται βραχυπρόθεσμα η προσοχή των traders. Σχετική ανάρτηση με διάγραμμα/προσέγγιση νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v