Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται ανάσες πριν τον MSCI

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Προσπάθεια να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας, με βασικό «σταθμό» τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. H εικόνα των blue chips και η σημασία των 650 μονάδων. Πονοκέφαλος ο χαμηλός τζίρος.

ΧΑ: Ζητούνται ανάσες πριν τον MSCI

Εβδομάδα με κέρδη 4% για τον FTSE25, με τη σκυτάλη να παίρνουν μετοχές του δείκτη που είχαν μείνει πίσω και για τις τραπεζικές να μειώνονται και άλλο οι μεγάλες απώλειες που μετρούν βραχυ-μεσοπρόθεσμα. Ηδη με το «κλείσιμο» της Παρασκευής σχεδόν τα μισά από τα blue chips είτε έχουν επανέλθει, είτε επανέρχονται σε μηνιαία ανοδική κίνηση ενώ με ανάλογη διαδρομή έχουν προηγηθεί οι τραπεζικές.

Για τους βασικούς δείκτες, για τον μεν ΓΔ μόλις οριακά δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των 645 μονάδων που θα έδινε σήμα long για βραχυπρόθεσμη είσοδο (σε μηνιαίο), για τον δε FTSE25, ζητούμενη είναι η κατοχύρωση των 1.725 μονάδων που θα «άναβε» ανάλογο σήμα για κίνηση προς τις 1.800 μονάδες.

Στα σχόλιά μας του Σ.Κ. του Γιώργου Α. Σαββάκη, σχετικά με τον MSCI και το τι θα κρίνει την βραχυπρόθεσμη τάση, επιχειρήθηκε να προσεγγισθεί η αγορά, οι δείκτες, οι μετοχές με γνώμονα -κατ' αρχάς- την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών και των πιθανών ανακατατάξεων που θα δρομολογηθούν με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Αύριο Τρίτη βράδυ, θα γίνουν γνωστά τα νεότερα και από Τετάρτη και μέχρι το τέλος του μηνός, οι κινήσεις των traders θα επηρεασθούν ανάλογα τόσο για τη στάση τους στις τράπεζες όσο για τα blue chips.

Μία παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αφορά στις δυνητικές εισροές κεφαλαίων/ρευστότητας σε μετοχές του δείκτη -μη τραπεζικές-, από τη στιγμή που υπάρξουν εκροές από τον κλάδο-κλειδί αλλά και οι μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων διαφοροποιήσεις. Ηδη και σε διάστημα μηνός αλλά και-κυρίως- εβδομάδος, στο χρηματιστηριακό ταμπλό εξελίσσεται αυτός ο διαχωρισμός που φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τη μία μετοχή από την άλλη.

Το ενθαρρυντικό για τον κλάδο είναι πως ακόμη και με αφορμή την πρώτη έκθεση/πρόβλεψη της Société Générale -που προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στις τραπεζικές-, για τον Δείκτη Τραπεζών δεν καταγράφηκε νέα χαμηλότερη τιμή. Αντιθέτως, μετά το πρώτο σοκ, και δυνάμεις από τους long ενεργοποιήθηκαν και συνολικότερη αντίδραση/ανοδική διόρθωση υπήρξε.

Η αγορά παραμένει μεν μεσοπρόθεσμα πτωτική, παρ' όλα αυτά δείχνει πως έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αντίδρασης (από τις 610 προς τις 650 μονάδες), με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθούν.

Οι 610 μονάδες έχουν επιβεβαιωθεί ήδη δύο φορές σαν στήριξη -θα φανούν αρκετές (οπότε έχουμε έναν διπλό πυθμένα) ή θα δοκιμασθεί εκ νέου; Θα εξαρτηθεί από τον τραπεζικό κλάδο και το αν Τρίτη-Τετάρτη θα επιτευχθεί η υπέρβαση των 650-655 μονάδων, οπότε -υπό προϋποθέσεις- ενισχύεται το ενδεχόμενο της συνέχισης προς τις 680, ακόμη και τις 700 μονάδες. Επίσης ενθαρρυντικό το ότι για αρκετές εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου ήταν τέτοια που λειτούργησαν σαν αφορμή για μία ανοδική αντίδραση. Αρκούν τα blue chips από μόνα τους για την υπέρβαση των 650 και 655 μονάδων; Οι προηγούμενες κινήσεις της αγοράς δείχνουν πως όχι και ότι ο κλάδος-γεννήτρια μόχλευσης και προσέλκυσης γρήγορων κεφαλαίων και αύξησης της μεταβλητότητας είναι ο τραπεζικός. Μη επενδύσιμος μεν, όπως πλειστάκις σημειώνουμε, ωστόσο αυτός που δημιουργεί momentum και volatility.

Ενδεικτικά long τάση για μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, OTE, Μυτιληναίο, Aegean, Fourlis, Lamda Development, ΔΕΗ, ενώ από τον Mid Cap, πάντα ενδεικτικά για ΟΛΘ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αδιαμφισβήτητα για τους traders ρόλο διαδραματίζει η πορεία και των ξένων αγορών, γι' αυτό για τον S&P 500 με στηρίξεις στις 2.748 και 2.700 και αντιστάσεις στις 2.835 και 2.874 μονάδες. Το stop στις 2.815 και χρειάζεται προσοχή. Για τον DAX, στηρίξεις στις 11.400 και χαμηλότερα σε 11.234 και 11.128 μονάδες, ενώ αντιστάσεις σε 11.850 και 12.100 στο φιλόδοξο ενδεχόμενο. Πάντως το stop έχει χαμηλώσει στις 11.648 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v