Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πωλητές σε τράπεζες και blue chips

Στη ζώνη των 625 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος νέων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, που υποχωρούν σε νέα χαμηλά τριετίας. Διαφοροποιείται η Alpha. Διευρύνονται οι απώλειες για Coca Cola, ΔΕΗ, Aegean.

ΧΑ: Πωλητές σε τράπεζες και blue chips

Νέο χαμηλό για τον τραπεζικό κλάδο, με το κλίμα να επιβαρύνεται και για ένα ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σχεδόν 15' μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Morgan Stanley με την οποία εκφράζεται προβληματισμός όσον αφορά στους σχεδιασμούς της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία σχήματος που θα αγοράσει κόκκινα δάνεια, ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες σημαντικές εντολές πώλησης στις μετοχές του κλάδου.

Ηταν λίγο μετά τις 12:45, όταν εντάθηκαν πωλήσεις σε Εθνική και Eurobank, για να γίνουν επιθετικότερες, και περίπου στις 13:00 ο κλαδικός δείκτης να περάσει σε αρνητικό έδαφος. Ηταν το σημείο καμπής καθώς ακολούθησαν νέες πωλήσεις στις τραπεζικές αλλά και σε όλο και περισσότερα blue chips, με συνέπεια να διορθώσουν FTSE25 και Γενικός Δείκτης.

Αποθαρρυντικό το γεγονός της καταγραφής «νέας χαμηλής» τιμής για τον ΔΤΡ σχεδόν 3 ετών (παραπέμποντας στα επίπεδα τιμών του καλοκαιριού 2015), εξέλιξη που βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα, λίγη ώρα πριν τη διαδικασία δημοπρασίας στην αγορά Παραγώγων. Στο διάστημα 14:00-14:15 και μετά, έκλεισε η σειρά μηνός Νοεμβρίου, με το αρχικό premium να «γυρνά» σε discount, ενώ χαμηλότερα διαμορφωνόταν και η σειρά Δεκεμβρίου.

Αναμφίβολα για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, το γεγονός και μόνο της συνέχισης της διόρθωσης χαμηλότερα των 456/7 έως τις 445,68 μονάδες είναι αποθαρρυντικό, κατ' αρχήν, για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τάση, κλίμα αποτυπώθηκαν και στην αγορά Παραγώγων, επιτείνοντας έτσι την απογοήτευση όσων είχαν θεωρήσει πως το «σχέδιο της ΤτΕ» για τα «κόκκινα» των τραπεζών θα μπορούσε να δώσει μία μεγαλύτερη... ανάσα, χρηματιστηριακά, στον κλάδο.

Παράλληλα η απώλεια των 630 μονάδων για τον ΓΔ, σε συνδυασμό με τη διόρθωση και του FTSE25 κάτω από τις 1.644 μονάδες ξανά ισχυροποιεί το αρνητικό ενδεχόμενο που την Τρίτη είχε ακυρωθεί (βραχυπρόθεσμα, σε εβδομαδιαίο). Η προσέγγιση των 650 μονάδων αποτέλεσε το σημείο αναστροφής της αγοράς (για ακόμη μία, πολλοστή, φορά), σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα στις περισσότερες μετοχές του δείκτη.

Αναλυτικά σήμερα, η μετοχή της Alpha Bank από το 1,214 «γύρισε» αρνητικά έως το 1,167 ευρώ, της Εθνικής από το 1,17 έως το 1,08 ευρώ, της Eurobank από το 0,52 έως το 0,489 και της Πειραιώς από το 1,054 έως το 0,9835 ευρώ. Για τη μετοχή της Πειραιώς το 0,9835 αποτελεί «νέο χαμηλό», με την τράπεζα να αποτιμάται στα 433 εκατ. ευρώ. Στα χαμηλά σχεδόν 3 ετών για τον ΔΤΡ η Αlpha Βank αποτιμάται στο 1,80 δισ., η Εθνική λιγότερο από 1 δισ. (!), η Eurobank οριακά στο όριο του 1 δισ. Συνολική αποτίμηση των συστημικών στα 4,3 δισ. ευρώ (!).

Με μάλλον μέτριες/ελεγχόμενες συναλλαγές η διόρθωση της αγοράς, με το 47% να πραγματοποιείται στις τράπεζες και συγκριτικά ικανοποιητικές σε μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Coca Cola κ.α.

Ρυθμιστικός ο ρόλος και της Coca Cola, καθώς από το αρχικό 27,67 η δεύτερη βαρύτερη μετοχή «γύρισε» έως τα 26,29 ευρώ, φθάνοντας να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Για τη συγκεκριμένη μετοχή, όπως σημειώναμε χθες (και νωρίτερα σήμερα) θα πρέπει να συνεκτιμάται ε-ιδικά σε αυτή την περίοδο- η σχέση στερλίνας/ευρώ/δολαρίου όπως και η διαφορά τιμής σε Λονδίνο - Αθήνα.

Με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά απώλειες 2,75% και η Coca Cola 2,05% λίγο πριν τις 15:00 η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται απολύτως φυσιολογικά.

Σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις που περνούσε το όριο των 20 εκατ. ευρώ. Στο 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις μετοχές των Frigoglass, Πλαστικών Κρήτης, Entersoft, ΙΑΣΩ, Κυριακούλης, Foodlink, Πλ. Θράκης κ.α. να ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v