Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χασούρα 13% σε τρεις συνεδριάσεις για τις τράπεζες

Σε νέα χαμηλά 33 μηνών υποχώρησε ο τραπεζικός δείκτης, παρά τα αρχικά κέρδη. Στις 625 υποχώρησε ο ΓΔ. Απώλειες σχεδόν 5% για ΔΕΗ. Τα κρίσιμα όρια για τις τραπεζικές μετοχές. Γιατί βαραίνει το κλίμα, τι περιμένουν οι αναλυτές.

ΧΑ: Χασούρα 13% σε τρεις συνεδριάσεις για τις τράπεζες

Τις εναλλαγές προσήμων και την νέα, μικρή, υποχώρηση του τζίρου, είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία συνοδεύτηκε και από την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές ήταν αυτοί που κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις, ενώ αξίζει υποσημείωσης ότι τα χαμηλά ημέρας οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. τα "είδαν" μετά τις 14.00 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου.

Αξίζει αναφοράς η αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι τίτλοι των Grivalia (+0,27%), Motor Oil (+0,93%), Jumbo (+0,77%), ΕΥΔΑΠ (+0,98%), Τιτάνα (+1,76%) και ΑΔΜΗΕ (+0,37%) και αμετάβλητος ο τίτλος για την Τέρνα Ενεργειακή.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να περιλάβει τις συνεχιζόμενες πωλήσεις Τραπεζικών τίτλων, από τα Ξένα χαρτοφυλάκια. Παράλληλα, η Επενδυτική Κοινότητα θα κληθεί να αξιολογήσει το σχέδιο δημιουργίας Ειδικού Επενδυτικού Φορέα (SPV), όπου θα μεταβιβαστεί μέρος του αναβαλλόμενου φόρου και θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα για να υποδεχτεί στη συνέχεια το 50% των NPEs. Η λήξη των Παραγώγων δημιουργεί προϋποθέσεις αυξημένης μεταβλητότητας, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Παρά τη θετική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού, οι επερχόμενες εκροές λόγω MSCI επηρεάζουν την ψυχολογία των Επενδυτών, θέτοντας εμπόδια για μία πιθανή ανάκαμψη. Η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό για μία ακόμη συνεδρίαση, με τις Τραπεζικές μετοχές να δίνουν την τάση. Σημειώνεται πως σήμερα λήγουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σειράς Νοεμβρίου" ανέφερε στις δικές της επισημάνσεις η Beta Sec.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία, "τεχνικά, περαιτέρω υποχώρηση της Αγοράς θα χειροτερέψει την εικόνα και δεν αποκλείεται νέα διολίσθηση προς τα χαμηλά έτους, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινή συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι τίτλοι των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+1,85%) κινήθηκε μεταξύ 1,165 (-1,94%) και 1,225 ευρώ (+3,11%), της Εθνικής (-2,55%) μεταξύ 1,17 (+2,72%) και 1,079 ευρώ (-5,27%), της Eurobank (-4,55%) μεταξύ 0,52 (+2,36%) και 0,4822 ευρώ (-5,08%) και της Πειραιώς (+0,39%) μεταξύ 1,054 (+3,33%) και 0,9835 ευρώ (-3,58%).

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και έφθασε μέχρι τις 466,27 μονάδες (+1,81%), για να ακολουθήσει μία πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 450,62 (-1,61%). Στις 13.45, όταν και διεκόπησαν οι συναλλαγές λόγω Παραγώγων, ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε στις 453,28 (-1,03%), όμως μετά τις 14.00 σημείωσε νεώτερα χαμηλά στις 442,63 μονάδες (-3,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 456,85 (-0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 454,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,72%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη δείχνει νέα χαμηλά 33 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες, ενώ, για τον εν λόγω δείκτη, οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροίζουν απώλειες 12,76%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, για τον ΔΤΡ η απώλεια των 471 μονάδων έδωσε ημερήσιο σήμα πωλήσεων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 383 μονάδες.

Αν η Alpha Bank δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,181 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,17 και 1,10 ευρώ.

Η Εθνική παραμένει σε ημερήσιο "short" με το "stop" στα 1,47 ευρώ. Τελευταίο "οχυρό" τα 1,04 ευρώ.

Για την Eurobank το ημερήσιο "stop long" στα 0,485 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,41 ευρώ.

Για την Πειραιώς, αν σημειωθεί κλείσιμο χαμηλότερα του 1,00 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), η αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,75 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις αποκόμισε ο τίτλος της ΔΕΗ (-4,73% και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση). Αν η μετοχή δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,243 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), θα ενταθούν οι πωλήσεις από τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Σε μία τέτοια περίπτωση η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,16 ευρώ.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτο volatility, από τον "βαρύ" τίτλος της ΕΕΕ, που κινήθηκε μεταξύ 27,67 (+2,71%) και 25,95 ευρώ (-3,67%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 25,81 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Συνεχώς λιγοστεύουν τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Q&R (+14,43%), όλο και ψηλότερα ο Παϊρης (+3,93%) με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις Frigoglass (+6,34%) και Ιασώ (+4,73%).

Στην περίπτωση του δεύτερου, την Δευτέρα 19/11/2018, σύμφωνα με την αριθ. 132/25.07.2018 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 496.045 μετοχές του Ιασώ. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος των μετοχών, με απόκλιση κατά ποσοστό -3%.

"Non stop" η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη στις 630 μονάδες και θα επιστρέψουν δριμύτερα τα σενάρια για δοκιμασία των 610 - 600 και 580 μονάδων. Πλησιέστερη αντίσταση στις 640 μονάδες.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το καλύτερο σενάριο για τον Δείκτη, εξαντλείται στις 658 - 664 μονάδες.

Για τους πιο "γρήγορους παίκτες", το ημερήσιο "stop short" στις 645 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,39%), έχασε με την σειρά τις στηρίξεις στις 1675, 1657 και 1644 μονάδες, ανοίγοντας την "καταπακτή" προς τις 1628 - 1626, 1610 (ημερήσιο "stop long") και 1534 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1691 - 1698 και 1730 μονάδες (gap).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία απέφερε εβδομαδιαίες απώλειες 2,76% για τον Γενικό Δείκτη και 12,30% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 22,02% και ο Τραπεζικός δείκτης 48,11%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Η τελευταία βδομάδα ανέδειξε τη σκληρότητα των Αγορών όταν κάποιος επιδιώκει 'πολιτικές λύσεις" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η έξοδος από τον δείκτη MSCI Αναδυομένων Αγορών των μετοχών των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Ελλάκτωρα, ήταν το χειρότερο σενάριο και τελικά αυτό υιοθετήθηκε. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλες εκροές από τις συγκεκριμένες μετοχές στις 30 Νοεμβρίου και έχει επηρεάσει αρνητικά την ήδη εύθραυστη ψυχολογία.

Το άνοιγμα πολλών μετώπων από την Κυβέρνηση, δεν άρεσε στις Αγορές, εν αντιθέσει με τους "Θεσμούς" που αδιαφορούν για τις επιλογές της. Φυσικά οι "Θεσμοί" δεν μας δανείζουν πλέον και είναι εξασφαλισμένοι για τα επόμενα χρόνια με το "μαξιλαράκι" ρευστότητας που εξασφάλισε η κυβέρνηση.

Οι Αγορές είναι αυτές που καλούνται να μας δανείσουν νέα κεφάλαια.

Στη Ιταλία συνεχίζεται η αναστάτωση με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ και η Βρετανία φαίνεται να έχει Κυβερνητικά προβλήματα λόγω "Brexit", με αυτό να επηρεάζει σημαντικά την Ισοτιμία της Βρετανικής Λίρας.

Είχαμε και την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος με μια πρόταση για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά η συζήτηση στην Ελλάδα επικεντρώνεται στις συντάξεις, στις προσλήψεις και τη σκανδαλολογία.

"Οι Επενδυτές πρέπει να δουν θετικά τις μετοχές που παραμένουν στον δείκτη MSCI, καθώς οι εκροές από Ελληνικές μετοχές συνήθως συνδυάζονται με εισροές σε άλλες μετοχές" επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Δεν μπόρεσε τελικά ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αποτυπώσει επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 650 μονάδων, γεγονός, που, σχεδόν, του επέβαλε ένα πισωγύρισμα προς το μέσο του εύρους της πλάγιας ταλάντωσης, στις 625 μονάδες" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Άμεσο ζητούμενο για τη συνέχεια, είναι η απομάκρυνση του Δείκτη από την επικίνδυνη περιοχή στήριξης των 610 μονάδων, καθώς εκεί, λόγω των πολλαπλών αναχαιτίσεων των όποιων ρευστοποιήσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις, ή άμυνα και οι αντοχές των αγοραστών έχουν ατονήσει, στοιχείο, που μια καθοδική κίνηση με μειωμένο τζίρο συναλλαγών μπορεί να προκαλέσει καθοδικό ρήγμα και να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων.

Άρνηση διέλευσης άνω του επιπέδου των 1710 μονάδων, που είχαμε αναφέρει ως σημείο κλειδί στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, δήλωσε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας πολύ γρήγορα καθοδική κλίση προς την περιοχή αναζήτησης αγοραστικής αναχαίτισης στις 1640 με 1600 μονάδες. Υπό αμφισβήτηση πάει να τεθεί και η αποτυπωμένη ανοδική απόκλιση του ταλαντωτή Σχετικής Δύναμης (RSI) μιας, που στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δοκιμάζετε η σαθρότητα, ή μη της κάτω γραμμής τάσης του τεχνικού δείκτη.

Μετά τα συνεχόμενα νέα χαμηλά και δίχως σημαντικές κοντινές στηρίξεις ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση προς τα ιστορικά χαμηλά των 358 μονάδων. Η διαγραμματική τεχνική ανάλυση των επιμέρους Τραπεζικών μετοχών αναδύει στοιχεία “sell off”, με τις τιμές τους να χτυπάνε επίπεδα, που οδηγούν πολύ χαμηλότερα. Έτσι για την Εθνική η επιβεβαιωμένη τμήση των 1,10€ ανοίγει το δρόμο για το 1€ . Επίπεδο που αν το χάσει η Πειραιώς δίνει συνέχεια προς τη στήριξη των 0,80€. Προς τα 0,48€ με 0,474€ ευρώ κατευθύνεται η μετοχή της Eurobank, περιοχή όπου δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί καθώς θα ανοίξει μέτωπο με τα 0,40€. Τέλος η Alpha, αν χάσει το σημείο στήριξης του 1,174€ θα έχει πάρει ρότα για το σημείο πιθανής αντίδρασης των 1,10€.

"Εδώ για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πτωτικά δεδομένα θα πρέπει οι Τραπεζικές μετοχές να κάνουν ένα βίαιο, δίχως 'αιχμαλώτους', ανοδικό rebound της τάξεως του +15%" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Σε μια Αγορά που έχει καθηλωθεί μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ ημερησίως, το άκουσμα τριών διαγραφών από τον δείκτη της Morgan Stanley, ήταν επόμενο να κινητοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων βάζοντας στο επίκεντρο της πίεσης και πάλι τον Τραπεζικό κλάδο" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αντίβαρο, σε κάποιο βαθμό, στην πίεση των πωλήσεων, ήταν το σχέδιο το οποίο προτάθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος με το οποίο οι Τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 50% τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους.

Από εκεί και πέρα οι κινήσεις στην Εγχώρια Αγορά είχαν λίγο "χρώμα" αποτελεσμάτων, καθώς οι Επενδυτές έδειξαν διάθεση να αξιολογήσουν την ικανοποιητική, ως τώρα, δημοσίευση μεγεθών από τις εισηγμένες εταιρείες.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει πιθανότητες να αποτελέσει την βάση για την αλλαγή του κλίματος στις Τράπεζες. Οι ανησυχίες της Αγοράς ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPE’s μπορούν να περιοριστούν, ή ακόμα και να ανασταλούν, αφού με μία κίνηση επιδιώκεται τα μεγέθη των "κόκκινων" δανείων να έρθουν στα επιθυμητά επίπεδα των στόχων του 2021.

Η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των Τραπεζών (200 - 300 μονάδες βάσης στο βασικό σενάριο, ή 3-5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια) είναι εντός των δυνατοτήτων αναπλήρωσης σε μια μελλοντική έξοδο στις Αγορές και σίγουρα πολύ πιο διαχειρίσιμη από το "μαρτύριο της σταγόνας", όπως εξελίσσονται οι πωλήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Οι Τράπεζες στην συνέχεια θα δείξουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, θα αφιερώσουν περισσότερους πόρους στο παραδοσιακό Τραπεζικό αντικείμενο και θα αναζητήσουν κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την Οικονομία και την οργανική τους κερδοφορία και λιγότερο για να κλείσουν "τρύπες", ή να "αγοράσουν χρόνο".

Τεχνικά η πολυπλοκότητα του σχεδίου φαίνεται να εξασφαλίζει τις νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να μην θεωρηθεί έμμεση Κρατική ενίσχυση προς τις Τράπεζες ή αύξηση του χρέους.

Η πρώτη εντύπωση από την παρουσίαση του σχεδίου στις διοικήσεις των Τραπεζών ήταν θετική και υποστηρικτική για την επιστροφή του Συστήματος σε συνθήκες κανονικότητας.

Μένει να φανεί, επομένως, στις 22 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξει επίσημη δημοσίευση του σχεδίου στο Ευρύ Κοινό, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί η συναλλαγή, τα επιμέρους ρίσκα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός της ζώνης συσσώρευσης, αφού για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 650 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται πλέον και η πλαγιοκαθοδική αντίσταση από τις αρχές Αυγούστου. Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί δραματικά, καθώς ο Δείκτης περισσότερο ανάλωσε χρόνο, παρά προχώρησε σε αποφασιστικές κινήσεις.

Ο MACD και ο 30αρης κινητός παρέμειναν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται στην ουδέτερη ζώνη και το "στρες" είναι μοιρασμένο: Τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές έχουν επέμβει σε κομβικά σημεία της τάσης (650 και 610 μονάδες), δηλώνοντας ότι η αλλαγή των επιπέδων θα είναι μια σκληρή μάχη, επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες "εφεδρείες" (Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, Jumbo απέναντι σε Τράπεζες και ΔΕΗ), για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι, αν και φαίνεται προς το παρόν μοιρασμένο σύντομα θα αναδείξει νικητή, καθώς όλες οι ενδείξεις λύσης της συσσώρευσης συγκλίνουν το αργότερο προς τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (19/11) φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, αν και η τελική έγκριση δεν αποκλείεται να έρθει στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 3 Δεκεμβρίου.

"Από το μέτωπο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την σκυτάλη παίρνουν οι Fourlis (20/11) και Eurobank - Quest (22/11)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Ανοδικά κινούνται Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλικής Κυβέρνησης είπε σε δημοσιογράφους ότι "οι Εταίροι στην ΕΕ ζητούν από την Ιταλία έναν προϋπολογισμό που θα έχει αίμα και δάκρυα. Είναι απίστευτο που δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητά μας. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά δεν έχει σχέδια να αλλάξει τα βασικά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θυσιάζει τους Ιταλούς".

"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων κατά της Ιταλίας σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019, μετά την απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης να αψηφήσει τις συστάσεις για το έλλειμμα. Η Κομισιόν θα εκδώσει την έκθεσή της για να αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 21/11", σημείωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε σήμερα, σε Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη, τα σχέδια για περιστολή των μέτρων τόνωσης της Οικονομίας στο τέλος του έτους, εξέφρασε όμως επιφύλαξη ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης, προειδοποιώντας πως η άνοδος του πληθωρισμού ίσως είναι βραδύτερη του αναμενόμενου.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων, σχεδόν, έξι ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκε 2,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο και 2% τον Αύγουστο. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2012.

Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,2%, σε συμφωνία με τις προσδοκίες, σημειώνοντας όμως επιβράδυνση από την άνοδο κατά 0,5% του Σεπτεμβρίου.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε η Fed, η παραγωγή των Αμερικανικών εργοστασίων κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2% τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Προβληματισμούς αναφορικά με το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία SPV διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων εκφράζει η Morgan Stanley, με έκθεσή της.

Τη σύσταση "accumulate" και την τιμή-στόχο των 6,5 ευρώ για τη μετοχή της Fourlis διατηρεί η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της.

"Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 334 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 567 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017", σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 4,668 δισ. ευρώ στο πρώτο δεκάμηνο, έναντι 4,607 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 636,61 (+0,95%) και 622,34 μονάδων (-1,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 625,43 (-0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 625,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Ο τζίρος στα 37,7 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΝΔΡΟ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΕΤΕΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο ο τίτλος του Τιτάνα. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Κακή η τελική εικόνα, με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις τελευταίες μετακυλίσεις θέσεων, οι συναλλαγές υποχώρησαν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.911 συμβόλαια).

Στα 4.105 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.824 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.585, 432 για τον Νοέμβριο, 1.016 για τον Δεκέμβριο και 137 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.632) κινήθηκε μεταξύ 1.623,25 και 1.677 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (59.300 Alpha Bank, 8.700 ΕΕΕ, 9.000 Jumbo, 5.439 Motor Oil, 77.812 Eurobank, 23.700 Εθνική, 9.100 ΟΠΑΠ, 10.600 ΟΤΕ, 12.300 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.533), Alpha Bank (4.133), Πειραιώς (2.834), ΔΕΗ (629), ΟΠΑΠ (140), Εθνική (27.871), Μυτιληναίο (247), MIG (251), ΟΤΕ (350), ΕΕΕ (141), ΑΔΜΗΕ (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.151, Eurobank 30.301, Alpha Bank 25.165, Εθνική 264.222, Πειραιώς 14.294.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                               Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,74%

2018-11-13

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,89%

 

2018-11-13

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.476.240 τεμ., (από 28.293.190 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.393.554 τεμ. (28.420.057), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 65.270.990 τεμ. (57.407.678), Εθνική 8.693.215 τεμ. (8.693.215), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v