Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 3% για Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Στο κόκκινο Viohalco, Σαράντης, Μυτιληναίος, Εθνική. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Tιτάνας.

ΧΑ: Νέες πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο

Σταθεροποιητικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρές απώλειες, κυρίως λόγω τραπεζών, το ΧΑ. Σε μάλλον υποτονικό ρυθμό Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις το Μιλάνο, με τις αγορές να περιμένουν τη σημαντική Σύνοδο των χωρών του G20, στην Αργεντινή.

Στο Χρηματιστήριο, η συνεδρίαση από λίγο υψηλότερες τιμές, ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 606,07 στα πρώτα 5'-10', για να «γυρίσει» χαμηλότερα σχεδόν με το που ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Από τις 420,96 ο ΔΤΡ... χαμήλωσε έως σχεδόν 10 μονάδες με αδύναμο κρίκο τη μετοχή της Πειραιώς, καθώς υπό την πίεση νέων ρευστοποιήσεων υποχώρησε σε νέα χαμηλά, προς το 0,872 ευρώ. Ακολούθησαν ανάλογες κινήσεις και στη μετοχή της Εθνικής, που με λιγότερες συναλλαγές και πίεση υποχώρησε επίσης σε νέο χαμηλό, στο 0,92 ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα τιμή, η συνολική αποτίμηση των δύο ομίλων διαμορφώνεται σε 847 εκατ. για την ΕΤΕ και 380 εκατ. για την Πειραιώς, δηλαδή στα περίπου 1,28 δισ. ευρώ. Από τις άλλες δύο μετοχές του κλάδου, Αlpha Βank-Eurobank, μεγαλύτερες πιέσεις (έως 4%) δέχεται η Eurobank καθώς η Αlpha Βank υποχωρεί κατά 0,27%. Στο 1,70 δισ. η αποτίμηση της τελευταίας, στο 1,05 δισ. της Eurobank.

Αυτή είναι η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, όπου για ακόμη μία συνεδρίαση ενεργοποιούνται εντολές πώλησης αλλά σήμερα με βραδύτερο ρυθμό και λιγότερη ένταση απ' ό,τι τις προηγούμενες. Ενδεικτικό το ότι στις 11:30, από τα συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, τα 2,6 εκατ. είχαν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, σαφώς λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα στο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης.

Χρηματιστηριακός παράγων θεωρεί ως πιθανότερο ενδεχόμενο το μεγαλύτερο μέρος των εκροών που υπολείπονται να γίνουν (λόγω MSCI), να εκδηλωθεί την Παρασκευή και δη προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, στη δημοπρασία των 17:15. Συνεπώς η προσοχή και το ενδιαφέρον των traders στρέφεται προς εκείνο το διάστημα της συνεδρίασης της Παρασκευής, οπότε θα περάσει το μεγάλο... φορτίο των πωλητών.

Στην περιοχή των 1.592 μονάδων ο FTSE25, καθώς σήμερα η βοήθεια από την Coca Cola είναι μικρότερη (στα 26,75 ευρώ με 0,75%), αλλά με τον ΟΤΕ να ενισχύεται από τα 10 προς τα 10,21 ευρώ (0,99%), με τον ΟΠΑΠ στα 8,21 ευρώ, τη ΔΕΗ στο 1,175 ευρώ. Με αγοραστές στα blue chips, Motor Oil, TITAN, ενώ ανοδικά αντιδρούν AEGEAN (με βοήθειες από τα αποτελέσματα), Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Στις 22/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για τίτλους των Πλαστικών Θράκης, MIG, Profile, ΕΚΤΕΡ από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v