Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες καθορίζουν την τάση στο Χρηματιστήριο

Επικίνδυνα κοντά στο όριο των 600 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης καθώς η αγορά οδεύει προς το rebalancing της Παρασκευής. Ο πονοκέφαλος των εκροών και οι κινήσεις αντίθετης πορείας από δεικτοβαρή blue chips.

Οι τράπεζες καθορίζουν την τάση στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall Street, διχασμός τραπεζών με μπαλαντέρ Coca Cola στο ΧΑ. Στην Ευρώπη, χαμηλώνουν οι τόνοι στο μέτωπο Ρώμης - Βρυξελλών, αλλά ανεβαίνουν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Με 3 καθαρόαιμες εισηγμένες από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ΒΜW, Volkswagen, Daimler, με αυξημένη βαρύτητα στη στάθμιση του 30άρη DAX, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε προφανείς επενέργειες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Στις 11.309,11 μονάδες με απώλειες 0,40% ο δείκτης.

Στο ΧΑ, άλλη μία συνεδρίαση, δεύτερη συνεχόμενη για την εβδομάδα και τρίτη μετά τις 598,73 μονάδες της Πέμπτης, και οι traders επιτυγχάνουν να βρουν σημεία ισορροπίας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών, με 52,701 εκατ. μετοχές, ανάλογο τζίρο, με 74,968 εκατ. ευρώ, με αρκετά πακέτα και το 39% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως εάν περάσει και η συνεδρίαση της Παρασκευής -άντε και Δευτέρας- χωρίς να καταγραφεί νέο χαμηλό για τον τραπεζικό κλάδο, θα πρόκειται για ενθαρρυντική ένδειξη. Ωστόσο, νέες χαμηλές τιμές σημειώθηκαν χθες για Εθνική (στο 0,93 ευρώ) και Πειραιώς (0,902 ευρώ) ενώ Alpha Bank και Eurobank υπολείπονται των 1,05 και 0,44 ευρώ αντίστοιχα. Μένει να φανεί σήμερα-Παρασκευή πόσες εκροές θα συνεχιστούν από τον τραπεζικό κλάδο και τι οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου θα ανακοινώσουν αύριο Αlpha Βank, ETE και την Παρασκευή, η Πειραιώς.

Το ενθαρρυντικό είναι, όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου, πως η Φρανκφούρτη εξετάζει θετικά το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Στα των ημερών, η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών από ΟΠΑΠ και Aegean δίνει τη δυνατότητα (και) στους traders να κινηθούν βραχυπρόθεσμα. Για τον ΟΠΑΠ, αύξηση EBITDA στα 244,6 εκατ. στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 13% στα 80,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη της Aegean. Στα 8,20 με άνοδο 0,61% η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 6,91 ευρώ με 0,29% της Aegean.

Στα 26,55 ευρώ με υπεραπόδοση και 3,75% η μετοχή της Coca Cola, που για ακόμη μία φορά ευνοήθηκε από την ισχυρή άνοδο που κατέγραψε ο τίτλος στο Λονδίνο, εν αναμονή θετικής έκθεσης επενδυτικού οίκου.

Προφανώς η δεύτερη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή έκανε χθες τη διαφορά.

Κινητικότητα στα επιμέρους, με τον κατασκευαστικό κλάδο στο προσκήνιο σήμερα, με αφορμή μία ανακοίνωση και μία πρόθεση για κίνηση προστιθέμενης αξίας. Στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ενίσχυση της συμμετοχής στην Αττική Οδό δίνει... αέρα στον όμιλο και προοπτική ακόμη μεγαλύτερων μερισμάτων (κατ' αρχάς για την χρήση 2018), με τον Φώτη Κόλλια να δίνει αναλυτικά στοιχεία και για τα κρίσιμα μεγέθη στο deal της ΑΚΤΩΡ για την Αττική Οδό. Σε τελικό στάδιο το σχέδιο απόσχισης των παραχωρήσεων στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τις συμμετοχές σε τέσσερις παραχωρήσεις να μεταφέρονται σε νέα θυγατρική. Στο 1,128 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4,25 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να δούμε πώς θα αποτιμήσει σήμερα η αγορά την ανακοίνωση και τις εξελίξεις.

Κινητικότητα συνεχίζεται σε επιμέρους εισηγμένες/μετοχές, που για διαφορετικούς λόγους «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Αλλη μία συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών στη μετοχή του ΙΑΣΩ με εμφανείς (τουλάχιστον) δύο ισχυρούς επενδυτικούς πόλους να ενεργούν εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα χθες να αλλάξουν χέρια 237.437 μετοχές και να αντιδράσει 3,10% στο 1,165 ευρώ. Στο 1,20 ευρώ με 1,69% και συναλλαγές 58.748 τεμαχίων η μετοχή της ΕλβάλΧαλκόρ.

Τεχνικά δεν αλλάζουν και πολλά από την προσέγγισή μας (Εκηβόλος, 26 Νοεμβρίου) για τη σημασία των 619 μονάδων και τη στήριξη, σύμφωνα με τη μέτρηση έμπειρου αναλυτή, των 602 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v