Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θετικά σινιάλα για τα blue chips

Ανοδικά προς τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Εν αναμονή εξελίξεων στο Eurogroup οι επενδυτές, με τις αγορές να στέλνουν ευοίωνα μηνύματα και τον FT25 όπως και πολλά «χαρτιά» να δίνουν σήμα long. Ο MSCI και το πρώιμο window dressing.

Χρηματιστήριο: Θετικά σινιάλα για τα blue chips

Στα εκτός, ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Στα εντός, εν αναμονή του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που θα ανάψει το... πράσινο φως για τις συντάξεις αλλά θα στείλει και τα μηνύματά του για τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στο προσκήνιο ο προϋπολογισμός της Ιταλίας και η επικύρωση της σύστασης των Βρυξελλών για έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Στο ΧΑ, μετά την τελευταία εβδομάδα με το... πρώιμο window dressing, με αφορμή την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, το ισοζύγιο εκροών- εισροών επιφύλαξε ευχάριστες εκπλήξεις για τους long και μία θεαματική υπέρβαση των 619 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο. Στα 255 η αξία των συναλλαγών, σχεδόν 150 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο, με τα 88,5 εκατ. στη Eurobank και τα 53,5 εκατ. στην Εθνική.

Πλέον η επόμενη ημέρα, η πρώτη συνεδρίαση μετά τον MSCI, ξεκινά με αρκετά ενθαρρυντικές ενδείξεις και νεότερα από τις διεθνείς αγορές, με τη Σαγκάη από νωρίς να χαιρετίζει την ανακωχή Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Πολύ πιθανά το momentum να συντηρηθεί σε Ευρώπη -υπό την αίρεση ωστόσο της αντιπαράθεσης Βρυξελλών-Ρώμης- και αργότερα το βράδυ στη Wall Street.

Στις 2.760 μονάδες ο «δείκτης των δεικτών», με θετική απόδοση 3,24% για το 2018 και τον S&P 500 τεχνικά σε σχηματισμό W, με τις 2.650 και 2.815 μονάδες να είναι τα δύο όρια του εύρους. Στις 2.720 η κοντινή στήριξη και στις 2.690 η κύρια, αλλά περισσότερο θα βλέπαμε τις 2.815 που είναι και σημείο make or break.
Με τη Wall Street να πληροί τις προϋποθέσεις για συνέχιση της αντίδρασης, στο ΧΑ οι long έχουν -κατ' αρχάς- διασφαλισμένο το μέτωπο των διεθνών αγορών.

Τα νεότερα από το Eurogroup, η επόμενη ημέρα του MSCI, οι κινήσεις-ουρά των funds, η δύσκολη εξίσωση του νότιου ρωσικού αγωγού στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν αλλά και τα επιμέρους επιχειρηματικά/επενδυτικά μπορεί να διαμορφώσουν τάση σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, από τη δυνατότητα συντήρησης της βραχυπρόθεσμης τάσης του θα εξαρτηθούν αρκετά και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον ΔΤΡ στις 468,44 και τον FTSE25 στις 1.657,17 μονάδες.

Ειδικότερα για τον δείκτη, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη (δες διάγραμμα FTSE25/daily) έχει δοθεί σήμα long, ενώ ενδεχόμενη κατοχύρωση των 1.664 μπορεί να τον οδηγήσει προς το εβδομαδιαίο stop για τους short στις 1.712 μονάδες.

Στήριξη στις 1.590 και stop για τις long θέσεις στις 1.548 μονάδες, αν και σε αυτή τη φάση της αγοράς περισσότερες πιθανότητες έχει το πρώτο/ανοδικό σενάριο

Στο σχετικό θέμα του Χρήστου Κολώνα αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σημαντική συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, όπως σας θυμίζω το σαββατιάτικο του Γιώργου Α. Σαββάκη για τον «καυτό» Δεκέμβριο για τις αγορές, με χρήσιμα τεχνικά στοιχεία.

Στα υπόψη για σήμερα: η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΕΛΤΕΧ/Ανεμος, οι ανακοινώσεις Grego/QCM που μετά και τις τελευταίες αναφορές το ΧΑ τίθεται οριστικά και τελεσίδικα εκτός στοχάστρου του fund, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς (και ενόψει της δημοπρασίας για το 6μηνο έντοκο την Τετάρτη).

Οπως και τα σήματα long ενδεικτικά για μετοχές των Alpha Bank, OTE αλλά και για Grivalia, Jumbo, AEGEAN όπως και για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΘ από τον ftmidcap. Ενδεικτικές οι μετοχές, που αναφέρονται έτσι για... ζέσταμα και περισσότερα στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας, όπως προοιωνίζεται, συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v