Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Υπό πίεση τα blue chips

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να ανεβάζει ταχύτητες. Πτώση υψηλότερη του 2% για Coca Cola, Εθνική, Jumbo, Alpha Bank. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Aegean. Kέρδη καταγράφουν Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ.

XA: Υπό πίεση τα blue chips

Τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας και μηνός, με τις διεθνείς αγορές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη σύνοδο των G20, στην Αργεντινή.

Ηπια πτωτικές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 0,34% στις 11.259 μονάδες. Λίγο υψηλότερα, στα 3,216% το ιταλικό 10ετές και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ στη Wall τα futures παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα -0,27%- από τις 2.737 μονάδες.

Από χαμηλότερα επίπεδα το «άνοιγμα» στο ΧΑ, με τον ΓΔ από τις 618,54 μονάδες, με τη μεγαλύτερη πίεση στον τραπεζικό κλάδο και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε επιμέρους blue chips.

Στις 614 μονάδες ενεργοποιήθηκαν, μετά τα πρώτα 15', οι αγοραστές, με επικέντρωση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ακόμη 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές, με αποτέλεσμα να ισορροπήσουν οι βασικοί δείκτες πολύ κοντά σε εβδομαδιαίες στηρίξεις.

Αν και αρκετά νωρίς ακόμη, καθώς το κύριο μέρος των εκροών/εισροών αναμένεται προς το τέλος της συνεδρίασης και στη διαδικασία των δημοπρασιών, είναι εμφανής η προσπάθεια traders και επενδυτών να διαφυλάξουν τα... νώτα της αγοράς και δη των τραπεζικών.

Από τις 445 μονάδες οι κινήσεις των long στον τραπεζικό κλάδο, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank και ανάλογες αγορές στην Πειραιώς.

Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου των Alpha και Εθνικής χθες διαμορφώνουν μία αρκετά σαφή εικόνα για την κατάσταση των ομίλων, κυρίως εστιάζοντας στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Πειραιώς.

Συνεδρίαση εκ προοιμίου σημαντική η σημερινή, λόγω rebalancing, και ο Γιώργος Α. Σαββάκης από νωρίς έχει αναλύσει τα πιθανά σενάρια ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών, εκροών/εισροών και πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά σημεία.

Για τον ΓΔ, τεχνικά, δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο η προσέγγιση που θέλει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια την κατοχύρωση των 619 μονάδων.

Με πωλήσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη, με τις AEGEAN, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ΟΤΕ, Fourlis να ενισχύονται με ελεγχόμενης έκτασης συναλλαγές.

Με βάση την εικόνα της αγοράς, στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, φαίνεται πως πωλητές-αγοραστές κρατούν δυνάμεις για τη συνέχεια, συνεπώς μετά τις 14:00-14:30 θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στη μεσαία κατηγορία, ενδεικτικό το γεγονός πως στις 11:00 δεν είχαν «ανοίξει» καν οι 9 από τις 20 μετοχές του δείκτη. Κινητικότητα κυρίως στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αφορμή τις αλλαγές στους δείκτες FTSE. Η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ παίρνει τη θέση της ΕΥΔΑΠ, στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, από τη συνεδρίαση της 24ης Δεκεμβρίου.

Στις 19/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ενδεικτικό του κλίματος το ότι 155 μετοχές παρέμεναν αμετάβλητες.
Στα 4,2 εκατ. ο τζίρος, με το 42% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v