Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη ημέρα στο ΧΑ μετά τον MSCI

Η συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης της προηγούμενης εβδομάδας πρώτος στόχος για τους επενδυτές. Ποια blue chips δίνουν τώρα σήμα long. Τα όρια που πρέπει να υπερβούν οι δείκτες για να έρθει το… κάτι παραπάνω.

Η επόμενη ημέρα στο ΧΑ μετά τον MSCI

Η ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας ήταν η καλύτερη είδηση που άκουσαν οι long από το Μπουένος Αυρες. Δίνεται, έτσι η δυνατότητα να επιχειρήσουν ένα year end rally, με την Wall Street να έχει «γυρίσει» ήδη σε κέρδη (για το 2018) με ενδεικτικό το 3,24% του S&P500 στις 2.760,16 μονάδες.

Για τις ευρωπαϊκές αγορές τα νεότερα θα φανούν στο Eurogroup της Δευτέρας, δηλαδή εάν στο περιθώριο του G20 επιτεύχθηκε σύγκληση μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών και κατά πόσον αυτό το «μέτωπο» θα συντηρηθεί σε χαμηλούς τόνους μέχρι τις εορτές.

Φαίνεται, πως ο Δεκέμβριος για το ΧΑ ξεκινά με θετικό διεθνές περιβάλλον, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια για τις εβδομάδες που ακολουθούν και είθισται να δίνεται η δυνατότητα κυρίως σε έλληνες επενδυτές, traders να αποκομίζουν... δώρα εν όψει των εορτών.

Για το ΧΑ το πολύ σημαντικό ήταν, πως αποφεύχθηκε η καταγραφή νέων χαμηλών για τον τραπεζικό κλάδο και ότι η συστράτευση φίλιων επενδυτικών δυνάμεων αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των long για τον κλάδο, έστω και στο... παρά ένα.

Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν, αρχής γενόμενης από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνδυασμό με εκατέρωθεν υποστηρικτικές ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση του ΔΤΡ κατά 8,68% ακριβώς την τελευταία- και κρισιμότερη- εβδομάδα με τον δείκτη να φθάνει έως τις 468,44 που ήταν και το υψηλό Παρασκευής. Οπως σημείωνε έμπειρος αναλυτής «...παρά την έξωση από τον MSCI των τριών από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές για τον κλαδικό δείκτη επιτεύχθηκε μία πρώτη, μεγάλη νίκη. Η υπέρβαση των 457 μονάδων εάν στις επόμενες συνεδριάσεις λειτουργήσει ως στήριξη τότε αλλάζουν άρδην τα τεχνικά δεδομένα. Ο επόμενος μεγάλος άθλος είναι η υπέρβαση και κατοχύρωση της διακεκαυμένης ζώνης των 545-556 που θα επέτρεπε περισσότερα χαμόγελα. Για την επίτευξη, όμως, αυτού του στόχου απαιτούνται και χρόνος και κεφάλαια».

Ερχεται «καυτός» Δεκέμβριος για τις αγορές, σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, τα αποτελέσματα εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου των εισηγμένων είναι μία κρησάρα για τους επενδυτές, σύμφωνα με την ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη, μένει να δούμε εάν και πως θα λειτουργήσουν αυτά στο επόμενο διάστημα. Ορίζοντας η συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου, οπότε και το τελευταίο triple witching για το 2018.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και ένα πιθανό, το πιθανότερο, σενάριο για τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου θα είναι η… πρόσκρουση του ΔΤΡ στη ζώνη των δύο ΚΜΟ 30 ημερών (474-490 μονάδων) και στη συνέχεια να οπισθοχωρήσει προς την στήριξη των 457 μονάδων. Ωστόσο ενδεχόμενη προσέγγιση της δεύτερης τιμής (490 μον.) θα μπορούσε να εκληφθεί ως σήμα για τους long με στόχο προς τις 550 μονάδες.

Εάν επιβεβαιωθεί η τάση για τον τραπεζικό κλάδο, και μόνον τότε, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να εξελιχθεί μία ανοδική διόρθωση και για τον FTSE25, τις 21 μη τραπεζικές

Βραχυπρόθεσμα, την Τρίτη σημαντική θεωρείται η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της εκτίμησης για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Εχει τη σημασία της που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε υπέρ της μίας, είτε υπέρ της άλλης πλευράς.

Την Δευτέρα αναμένονται και οι ανακοινώσεις του QCM, που την τελευταία εβδομάδα... έτυχε της δημοσιότητος του πάλι, μόνο που όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες δεν «φωτογραφίζουν» καμία ελληνική εταιρεία.

Την Τετάρτη είναι η καθιερωμένη δημοπρασία εξαμηνιαίων εντόκων, με την διαδικασία να αποκτά ενδιαφέρον με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Τσακαλώτου για δυνατότητα εξόδου στις αγορές σε εύλογο χρόνο έως 4 μηνών. Εγχείρημα, που υπό την προϋπόθεση θεαματικής μείωσης του ιταλικού 10ετούς θα μπορούσε να είναι εφικτό. Προσώρας το ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται στο 3,213% συνακόλουθα το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,265%. Χαμηλό 4 εβδομάδων για το ιταλικό, με τη συνέχεια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Συνεπώς στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν, τον Δεκέμβριο, είθισται να εκδηλώνεται κάποιο εποχικό ενδιαφέρον γύρω από τις μεγάλες θέσεις θεσμικών ή θυγατρικών ομίλων, λόγω λήξης έτους. Ενδεχομένως αυτή η εποχικότητα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, να διαδραματίσει αμυντικό ρόλο σε ότι αφορά στον περιορισμό της προσφοράς.

Κλείνοντας, να δούμε τη μηνιαία τάση των 21 μη τραπεζικών του δείκτη, καθώς για τον ΔΤΡ η απόδοση παραμένει αρνητική κατά 4,49%. Σήμα long διατηρούν, σε μηνιαίο, οι μετοχές των AEGEAN (10,19%), Grivalia (20,54%), ΔΕΗ (2,49%), ΕΛΠΕ (4,09%), ΕΥΔΑΠ (1,17%), ΕΧΑΕ (2,93%), Motor Oil (10,05%), Jumbo (9,80%), Μυτιληναίος (0,66%), ΟΛΠ (1,41%), ΟΤΕ (7,08%), Sarantis (2,34%) και TITAN (2,80%).

Ικανοποιητική όμως η εικόνα και για μία σειρά μετοχών της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας, με ενδεικτική την περίπτωση των Cenergy, ΕΥΑΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, MLS, ΟΛΘ, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ αλλά και τίτλων όπως Παπουτσάνης, Μουζάκης, ΙΑΣΩ με την τελευταία να πιάνει ένα 73,13% (!).

Στα επί μέρους επιχειρηματικά, για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο το δικαστήριο για την ΚΕΚΡΟΨ, μία υπόθεση που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια και τις διεκδικούμενες εκτάσεις στο Π. Ψυχικό Δευτέρα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΕΛΤΕΧ Ανεμος, με πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη την επάνοδο της μετοχής στον δείκτη FTSE25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v