Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκτίναξη τζίρου και κερδών λόγω MSCI

Πάνω από 250 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις δημοπρασίες. Αλμα για το Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες, μετά τις αρχικές απώλειες. Ισχυρά κέρδη για την πλειοψηφία των blue chips, ισχυρά κέρδη για τράπεζες, ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος.

ΧΑ: Εκτίναξη τζίρου και κερδών λόγω MSCI

Ισχυρά κέρδη εμφανίζει το Χρηματιστήριο στις δημοπρασίες, λόγω και του rebalancing εν όψει των αλλαγών στους δείκτες MSCI. 

Ο Γενικός Δείκτης κλείνει με άνοδο 1,95% στις 630 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. 

Εντονα ανοδικά κινήθηκαν στις δημοπρασίες τα περισσότερα blue chips, με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει με άνοδο 8%. Κέρδη και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές ενώ πτώση άνω του 2% εμφανίζει ο τίτλος της Coca Cola. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Σταθερά κοντά στα χαμηλά ημέρας τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ. Με απώλειες 0,54% από τις 2.729 μονάδες τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη. Στο Μπουένος Άιρες και στη Σύνοδο των 20 στραμμένη η προσοχή των αγορών, με διεργασίες στο παρασκήνιο προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ρώμης-Βρυξελλών, πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Εύλογο, συνεπώς, το ενδιαφέρον και για τη Δευτέρα και στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβαστική λύση, εξέλιξη που θα διευκόλυνε και την Αθήνα. Νωρίτερα το ιταλικό 10ετές στο 3,209%, με το αντίστοιχο ελληνικό στα 4,269%.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ο Νοέμβριος «κλείνει» με απώλειες 1,04% για τον DAX και με 0,66% για τον FTSE100. Στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 618 μονάδων, οι απώλειες διαμορφώνονται στο 2,95% για τον Νοέμβριο, με κύριο... υπαίτιο τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών στην περιοχή των 457 μονάδων μετρά απώλειες 14,52%, όταν για τον FTSE25 δεν ξεπερνούν το 3% στο ίδιο διάστημα.

Σε ελεγχόμενο ρυθμό από την αρχή μέχρι και νωρίτερα, οι κινήσεις πωλητών-αγοραστών δεν βγαίνουν από το πλαίσιο των 610-625 μονάδων, με ζητούμενο για τους long ένα «κλείσιμο» μηνός έστω και οριακά πάνω από τις 619 μονάδες. Το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, όταν ο ΔΤΡ συντηρείται μεταξύ 442-459 μονάδων και οι μέχρι τώρα συναλλαγές στις μετοχές του κλάδου δεν ξεπερνούν τα 117 εκατ. ευρώ είναι ένα ερώτημα, με τα auctions στις 17:15 να κρίνουν την τάση σε εβδομαδιαίο, ενδεχομένως και για τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Τυπικά τα ξένα χαρτοφυλάκια «κλείνουν χρήση» σήμερα, συνεπώς έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία το πόσες θα είναι οι εκροές/εισροές στο τέλος της συνεδρίασης και πώς θα διαμορφωθεί η τάση για τη Δευτέρα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων να αποτελεί έναν οδηγό που «δείχνει» συγκριτικά βελτιωμένα μεγέθη (ειδικότερα για το τρίτο τρίμηνο) για Alpha, Eurobank, σε αντίθεση με την Εθνική που εμφανίζει υστέρηση.

Στο 1,21 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με συναλλαγές 3,2 εκατ. ευρώ, συνεκτιμώντας πως από Δευτέρα θα είναι η μόνη εκπρόσωπος του κλάδου στον δείκτη MSCI Greece. Μεγαλύτερος τζίρος πραγματοποιείται στον τίτλο της Eurobank, σχεδόν 8 εκατ. ενώ χαμηλότερος είναι σε Εθνική και Πειραιώς.

Θυμίζουμε πως βάσει των αλλαγών στους δείκτες παραμένουν, εκτός από την Alpha, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo και ΤΙΤΑΝ. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν προς το κλείσιμο να αυξηθούν οι συναλλαγές σε ορισμένες από αυτές τις 5+1 μετοχές του δείκτη.

Στα 10,06-10,25 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 8-8,13 του ΟΠΑΠ, στα 19,90-20,65 της Motor Oil, στα 12,70-13,04 της Jumbo και στα 19,42-19,68 του ΤΙΤΑΝα. Και στις 5+1 μετοχές του δείκτη MSCI Greece καταγράφονται συναλλαγές, παραπέμποντας σε εισροές δεδομένου ότι και οι 6 μετοχές διαμορφώνονται με θετικό πρόσημο.

Η σταθερά βελτιούμενη εικόνα αυτών των 6 μετοχών είναι ο κύριος λόγος που το ΧΑ κερδίζει πόντους μετά τις 13:30 και εκ νέου σταδιακά μετά τις 14:30, σε συνδυασμό με την υπεραπόδωση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών του δείκτη. Ενδεικτικό το ότι με 4,69% αντιδρά ο Μυτιληναίος στα 7,59 ευρώ, με 3,75% τα ΕΛΠΕ στα 7,28 ευρώ, ο Sarantis με 2,06% στα 6,94 ευρώ.

Στα επιμέρους η μετοχή της Sarantis ευνοείται από το γεγονός πως αλλάζει προς το... βαρύτερο η στάθμιση (συμμετοχής της) στον δείκτη FTSE25. Σημειωτέον πως οι αλλαγές στους δείκτες (FTSE25) θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου. Από τη σχετική διαδικασία ευνοείται και ο τίτλος της Ελλάκτωρ, που αναβαθμίζεται στον δείκτη FTSE25 (στη θέση της ΕΥΔΑΠ). Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει η Intralot για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με ποσοστό που υπερκαλύπτει τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης. Στο 0,492 ευρώ η μετοχή.

Στις 14:55 ο τζίρος ήταν στα 38 εκατ. ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, στο τέλος της συνεδρίασης εκτιμάται πως θα κυμανθεί στα μεγέθη των 200 εκατ. ευρώ. Στις 43/52 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Παπουτσάνη, Νάκα, Intralot, Καμπάς, ΜΕΡΚΟ, Frigoglass κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v