Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό rebound στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 6% μετά την έκθεση της Moody's. Ανοδος υψηλότερη του 7% για τον Μυτιληναίο. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΤΕ, Aegean. Απώλειες για Coca Cola. Mέτριος ο τζίρος.

Ισχυρό rebound στο Χρηματιστήριο

Moody's-MSCI για... 3-0, καθώς το ΧΑ με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά έως 8% υψηλότερα, πηγαίνει για 3% για τον Γενικό Δείκτη.  Μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου η αρχική κίνηση, που τουλάχιστον μέχρι τις 11.30 είχε περισσότερο χαρακτηριστικά διερεύνησης των προθέσεων των short, επιθετικότερη στη συνέχεια όταν φάνηκε πως ισχυρά χέρια έπαιρναν βραχυπρόθεσμες θέσεις (κυρίως ) στις τράπεζες, για να ακολουθήσουν συγκεκριμένα blue chips τα οποία το τελευταίο διάστημα είχαν υπέρ πωληθεί.

Γνώμονας μας και σήμερα, εξ΄αρχής η μέτρηση έμπειρου αναλυτή την οποία είχαμε "ανεβάσει" από την Δευτέρα (Εκηβόλος: Κρίσιμες οι 619 μονάδες) και σύμφωνα με την οποία απαιτείται οπωσδήποτε η υπέρβαση των 619 μονάδων για να αναστραφεί η αρνητικότατη τεχνική εικόνα και να κερδίσει πόντους το ενδεχόμενο για ανοδική εκτόνωση προς τις 658 μονάδων. Προσώρας είναι σε εξέλιξη η επιβεβαίωση (ή όχι ) της πρώτης και σημαντικότατης προυπόθεσης, της υπέρβασης των 619 με τον ΓΔ να φτάνει έως τις 618,88 μονάδες νωρίτερα.

Επίπεδο, όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις- προφανώς από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Κλάδος-κλειδί ο πολύπαθος τραπεζικός με τον ΔΤΡ έως τις 452 μονάδες (ζητούμενες οι 460 μον.) με αυξημένες συναλλαγές, μετά τις 13.30΄ κυρίως δε μετά τις 13.45΄ όταν πέρασαν στο σύστημα σημαντικές εντολές αγοράς με αποτέλεσμα την...κορύφωση της κίνησης του κλαδικού δείκτη.

Προφανώς και η ψήφος εμπιστοσύνης του οίκου Moody's προς το σχέδιο της ΤτΕ ήταν η αφορμή, που ήθελαν οι long και όσοι προσέβλεπαν σε ακόμη ένα κλείσιμο της αγοράς πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Μέτριου κόστους η προσπάθεια ανάσυρσης των τραπεζικών, με λιγότερα από 10 εκατ. (στις 14.15΄) αλλά αποτελεσματική καθώς έτσι, μία μέρα πριν την κρίσιμη δημοπρασία της Παρασκευής δημιουργείται ένα...μαξιλάρι εν όψει των αναμενόμενων εκροών από τις συστημικές τράπεζες.

Με χαμηλό τις 406 μονάδες ο ΔΤΡ, με την μέχρι τώρα αντίδραση κερδίζει αρκετούς πόντους ικανών να απορροφήσουν τις πιέσεις που θα προκύψουν λόγω των αυριανών σημαντικών ρευστοποιήσεων.
Εύλογο το ερώτημα, σύμφωνα με χρηματιστές, για το εάν η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI θα φέρει...ανάσες- έστω πρόσκαιρα- στο ΧΑ. Μπορούν δείκτες και μετοχές να αντιδράσουν, μετά τα auctions της Παρασκευής, από Δευτέρα; Θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα end year rally; η λογική και η εμπειρία δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και η σημερινή συντονισμένη από τα ισχυρά χέρια κίνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο συν η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Grivalia, Motor Oil, Viohalco, ΔΕΗ, AEGEAN να σημειώνουν απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Στις 52/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με περισσότερες από 20 μετοχές να έχουν άνοδο μεγαλύτερη του 3% και τις Intralot και Ιντρακόμ πρώτες στην σχετική κατάταξη από τη μεσαία κατηγορία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v