Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MSCI Vs... Moody's στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ με κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Την ψήφο εμπιστοσύνης της Moody's για τις τράπεζες καλείται να αποτιμήσει η αγορά. Οι συναλλαγές του MSCI, οι άμυνες και η κινητικότητα στα mid caps.

MSCI Vs... Moodys στο Χρηματιστήριο

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον οίκο Moody's στο σχέδιο ΤτΕ για τα NPEs κόντρα στις αναπόφευκτες συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τις εκροές να... κορυφώνονται προς το τέλος της αυριανής συνεδρίασης και δη στη διαδικασία των δημοπρασιών. Με το... πέρασμα, μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό, των μεγάλων πακέτων, εκτιμάται πως κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμασθούν οι αντοχές του κλάδου και επιμέρους των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πάλι καλά, που αργά χθες βράδυ ο επικεφαλής της Fed έδωσε.. φτερά στη Wall Street και τουλάχιστον σήμερα-αύριο το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι με το μέρος των short.

Στα καθ' ημάς συνεχίζεται η ταλαιπωρία στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί αλλά να μη χάνει τις 406,75 μονάδες ούτε ενδοσυνεδριακά. Πιέσθηκαν μεν οι Eurobank και Πειραιώς αλλά κράτησαν Alpha Bank και Εθνική. Στα περίπου 18 εκατ. η συνολική αξία συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές, πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις, αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι, λίγο πριν την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τουλάχιστον ενεργοποιήθηκαν άμυνες και βγήκαν αγορές σε Αlpha Βank και Εθνική, με την πρώτη να λειτουργεί -σε αυτή τη φάση- σαν σηματωρός του κλάδου. Αυτό γιατί είναι η μόνη τραπεζική μετοχή που από Δευτέρα θα εκπροσωπεί τον κλάδο στον δείκτη MSCI Greece, κάτι που είτε σήμερα-αύριο είτε από Δευτέρα θα φέρει και εισροές. Ηδη κάποιες διερευνητικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθεί πως πραγματοποιήθηκαν χθες από το 1,08 ευρώ και λίγο υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Moody's έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία και ανακοινώνεται με το που ολοκληρώθηκε η ενημέρωση/εξέταση του αρμόδιου παράγοντα της ΤτΕ στη Φρανκφούρτη για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Προφανώς ο κλάδος «διψά» για θετικές εξελίξεις στο θηριώδες πρόβλημα των NPLs/NPEs και αυτό θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, οπόταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως σε Ιταλία και Ελλάδα.

Στις 603,11 με χαμηλό ημέρας στις 601,70 μονάδες για τον ΓΔ και για όσους δίνουν λίγο παραπάνω προσοχή στις τεχνικές λεπτομέρειες, ήταν το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο, αυτή την εβδομάδα και το τέταρτο συνεχόμενο μετά τις 593 της προηγούμενης Πέμπτης. Το αν αυτές οι λεπτομέρειες έχουν σημασία και μπορούν να κάνουν τη διαφορά θα το γνωρίζουμε αύριο, στις 17:16 με την τελευταία συναλλαγή στα auctions.

Σήμερα Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου Αlpha Βank - Εθνική και αύριο η Πειραιώς, σίγουρα κάποια συμπεράσματα θα εξαχθούν. Για να δούμε...

Καλή συμπεριφορά για τον FTSE25, με βοήθειες πάλι από Coca Cola, ΟΤΕ που κράτησε τα 10 ευρώ, από Jumbo, AEGEAN, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Grivalia, Fourlis.

Στη μεσαία κατηγορία, γεγονός της ημέρας το limit down της Intralot και οι εξίσου σημαντικές απώλειες για την Ιντρακόμ. Η μετάθεση του conference call για σήμερα το απόγευμα σε συνδυασμό με διάφορες... φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ενόψει της ομιλίας του Grego/QCM τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έφεραν τα... πάνω-κάτω. Η ενημέρωση των επενδυτών θα γίνει σήμερα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα νεότερα για το τουρκικό στοίχημα όπου η Inteltek είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος που υπέβαλε προσφορά.

Κινητικότητα σε Νηρέα αλλά και σε BRIQ Properties, Αστικά Ακίνητα, Καμπάς, με τη συμφωνία Eurobank- Grivalia να δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις μόχλευσης στον χώρο των ΑΕΕΑΠ. Κινητικότητα και σε Attica Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Περσεύς, ΒΙΟΤΕΡ, ΕΛΤΡΑΚ.

Τεχνικά και για σήμερα κρίσιμο στοίχημα η επιβεβαίωση των 602 μονάδων, για τον ΓΔ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v