Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ορμή πάνω από τις 640

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού. Ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 10% η Πειραιώς, στήριξη στον ΓΔ και από Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Δεν ακολουθούν στην άνοδο ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.

ΧΑ: Με ορμή πάνω από τις 640

Ούριος άνεμος στις αγορές, ελέω ανακωχής Ουάσιγκτον-Πεκίνου, με το ανοδικό γαϊτανάκι να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα στη Σαγκάη. Στη συνέχεια προστέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, μέχρι Μιλάνο. Με τις αγορές σε εμφανή ανοδική κίνηση, στο ΧΑ οι long, έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα από το «κλείσιμο» Νοεμβρίου, δεν δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ανάλογα.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις η εικόνα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον ΜΙΒ κατά 2,03% υψηλότερα στις 19.579 μονάδες, το ιταλικό 10ετές στα 3,152 αλλά και τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε θεαματικά ανοδικό ξεκίνημα. Ενδεικτικό το συν 1,92% για τα futures του S&P 500 από τις 2.812 μονάδες. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε δώσει τεχνικά σημεία για τον «δείκτη των δεικτών».

Στα καθ' ημάς, με αγορές και από τις 630 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και τα blue chips να ακολουθούν. Ετσι, ο μεν ΔΤΡ αντέδρασε έως την περιοχή των 485 μονάδων, ο FTSE25 έως τις 1.690, ενώ υπεραποδίδει η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, στον ρυθμό και στα μεγέθη του πρώτου ημιώρου της συνεδρίασης της Παρασκευής. Στις τράπεζες επικεντρωμένες οι πρώτες κινήσεις των traders, με το 48% του τζίρου στις συστημικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να μετρά ήδη απόδοση 12,51% σε διάστημα μηνός, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο 1,01 οι μηνιαίες απώλειες. Προφανώς και θεαματική η σε βραχυπρόθεσμο διάστημα προσπάθεια επαναφοράς του πολύπαθου κλάδου, που από τη στιγμή που αποφεύχθηκαν τα «νέα χαμηλά» λόγω MSCI μπορεί να προσβλέπει σε... ανάσες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κάλυψης short θέσεων» από funds που έχουν... μόνιμα θέσεις πώλησης στις τραπεζικές μετοχές. Αυτό θα μπορούσε να φανεί, εάν από τις 14:00-14:30 ενεργοποιούνται εντολές από το Λονδίνο για λογαριασμ ενδεχομένως κάποιου εκ των τριών short στον κλάδο. Οι κινήσεις των OceanWood, Marshall, Lansdowne (κυρίως αυτών) είναι στο... μικροσκόπιο των traders.

Προσώρας, περισσότερες συναλλαγές στη Eurobank, περισσότερος τζίρος στην Εθνική και ισχυρότερη αντίδραση για τη μετοχή της Πειραιώς.

Με τον ΔΤΡ στο 3,75%, τα χέρια των long είναι... λυμένα και στα blue chips, ενώ και εγχώρια επενδυτικά σχήματα ενεργούν σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Αποτέλεσμα, μόλις 4 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη στο... κόκκινο, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, TITAN και ΟΛΠ, αν και για ΤΙΤΑΝα είναι θέμα χρόνου να «γυρίσει» στο συν, όπως και για Jumbo, ΕΥΔΑΠ.

Από τα blue chips μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AEGEAN, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Grivalia, ενώ πολύ σημαντικό είναι το συν 2,01% του ΟΤΕ και το συν 3,00% της Coca Cola. Με τις δύο βαρύτατες μετοχές του χρηματιστηρίου σε υπεραπόδοση, θέμα χρόνου ήταν η υπέρβαση και των 640 μονάδων (με 2,01% για τον ΓΔ) λίγο πριν τις 11:00.

Στις 52/15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για Intralot, Ιντρακόμ, Παπουτσάνη, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΕλβάλΧαλκόρ από τη μεσαία κατηγορία.

Στα 7,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v