Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Ανω του 9% τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, με οδηγό την Πειραιώς (+17%) και παράλληλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Ισχυρά κέρδη και για δεικτοβαρή blue chips οδηγούν τον ΓΔ πάνω από τις 650 μονάδες.

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρότερη στο ΧΑ. Σε ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street παραπέμπει η εικόνα των futures, αποτέλεσμα της ανακωχής 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας. Για την Ευρώπη θετικά λειτουργεί και ο προεξοφλούμενος συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών, στον απόηχο και της κρίσης στη Γαλλία.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο μίνι ράλι, στο ΧΑ, οι long έχουν σαφές πλεονέκτημα και με τον... αέρα της Παρασκευής οδηγούν την αγορά θεαματικά υψηλότερα.

Ανοδική εκτόνωση έως 9,1% υψηλότερα για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς φαίνεται ότι traders και funds με short θέσεις μέχρι πρόσφατα έχουν αλλάξει στάση, κάτι που αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό την Πέμπτη, περισσότερο όμως την Παρασκευή. Και ειδικά στα auctions, στο τέλος της συνεδρίασης, όταν άλλαξαν χέρια πακέτα τραπεζικών μετοχών σε τιμές έως και 3,48% υψηλότερα (για τον κλαδικό δείκτη).

Ο... ούριος άνεμος των διεθνών αγορών, τα futures του S&P 500 που «βλέπουν» πάνω από τις 2.810 μονάδες, η υποχώρηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς στο 3,148% (χαμηλό 4 εβδομάδων) διαμορφώνουν το -βραχυπρόθεσμα- θετικό για τους long περιβάλλον. Το ελληνικό 10ετές υποχωρεί επίσης κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,15%.

Πάνω από το όριο των 500 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με την προσοχή των traders να παραμένει επικεντρωμένο στον κλάδο-κλειδί. Συναλλαγές αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ στις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων, δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 52% υψηλό, όπως άλλωστε και στις συνεδριάσεις της Πέμπτης-Παρασκευής. Στόχευση στον τραπεζικό κλάδο, με ενδεικτικό τον τζίρο και των γρήγορων κινήσεων των traders στις μετοχές του κλάδου.

Ηδη η μετοχή της Alpha Bank στο 1,358 ευρώ μετρά απόδοση 21,25% σε διάστημα εβδομάδας, της Εθνικής στο 1,149 ευρώ αντιδρά 12,77%, της Eurobank στο 0,594 ευρώ με 21,57% και της Πειραιώς κατά 17% στο 1,032 ευρώ, πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί κύκλοι, αφενός, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου, αφετέρου, η ολοκλήρωση των εκροών/εισροών λόγω MSCI συνδυαστικά με την επιτάχυνση των διεργασιών για τα «κόκκινα» δάνεια δίνουν την... ανάσα στον κλάδο. Συμπληρώνουν δε, πως καταλυτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, καθώς έστειλε ένα μήνυμα προς τις αγορές και τα funds.

Με τον ΔΤΡ να υπεραποδίδει, με ΟΤΕ και Coca Cola να ενισχύονται περισσότερο από 3%, ήταν θέμα χρόνου, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, να «γυρίσουν» σε θετικό πρόσημο και οι... εξαιρέσεις των blue chips που υποχωρούσαν στο πρώτο ημίωρο.

Σε σχέση με τις 11:00, μόλις μία μετοχή (ΤΙΤΑΝ) έχει μείνει στο μείον (και με 0,51%), ενώ απόδοση μεγαλύτερη του 3,90% του ΓΔ καταγράφεται για τους τίτλους των Viohalco, AEGEAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Fourlis.

Στη σχέση 87/22 (από τις καλύτερες των τελευταίων εβδομάδων) αποτυπώνεται εύγλωττα η τρέχουσα εικόνα της συνεδρίασης. Με απόδοση μεγαλύτερη του 5% (πέραν των μετοχών του δείκτη) για τίτλους των Τζιρακιάν, ΕΛΒΕ, Intralot, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Ιντρακόμ, Περσεύς, ΕλβάλΧαλκόρ κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v