Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μικρό προβάδισμα οι long στο Χρηματιστήριο

Οριακά υψηλότερα στο ξεκίνημα ο ΓΔ, ανοδικά οι τράπεζες. Αναμένεται αύξηση συναλλαγών, καθώς επανέρχεται στο «παιχνίδι» η Wall και δίνει τάση. Η αδυναμία των τραπεζών, οι κινήσεις προεξόφλησης σε blue chips και η στρέβλωση.

Με μικρό προβάδισμα οι long στο Χρηματιστήριο

Κάτω οι τράπεζες, πάνω η αγορά. Σημειώναμε στο μέσον της χθεσινής συνεδρίασης για την απόλυτη διαφοροποίηση του τραπεζικού από το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς, με το τελικό αποτέλεσμα να «δείχνει» FTSE25 στις 1.652,28 με 0,04%, FTSSEMid Cap στις 1.025,10 με 1,41% έναντι μείον 2,76% στις 372,20 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών. Με μικρή άνοδο 0,31% ο Γενικός Δείκτης στις 619,27, περνώντας σε κλείσιμο τις σημαντικές 613 μονάδες. Επίσης 56 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 43 με αρνητικό, με το 31% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Σημειώναμε στα τελευταία σχόλιά μας, πως ο πολύπαθος κλάδος θα παραμείνει σε ταλαιπωρία μέχρις ότου διαφανούν από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες πως δίνεται το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια». Μέχρι τότε, θα πρέπει να αναδείξουν άμυνες εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, την ώρα που στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη. Ο κυριότερος λόγος, η ελάχιστη ή και η μηδενική έκθεσή της στα ξένα funds.

Δεν μας εκπλήσσει η χθεσινή εικόνα της αγοράς, αντιθέτως για πολλοστή φορά αναφερόμασταν στη στρέβλωση που δημιουργείται ένεκα της παράλογης αναντιστοιχίας αποτιμήσεων των συστημικών ομίλων ως προς τη βαρύτητά τους στη στάθμιση διαμόρφωσης των χρηματιστηριακών δεικτών. Μη επενδύσιμος, εισέτι, ο τραπεζικός κλάδος, δεν κοιτάμε δείκτες αλλά εταιρείες/μετοχές, το μονότονο μότο μας, σε σημείο να γινόμαστε βαρετοί και παρεξηγήσιμοι από ορισμένους. Ωστόσο αυτή είναι η κατάσταση.

Από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου μάς ενημερώνει για την ατζέντα των τραπεζιτών στις συναντήσεις τους με SSM και δανειστές. Για να δούμε, εάν και τι μπορεί να βγει προς τη θετική κατεύθυνση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με τη Wall Street σε λειτουργία σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση συναλλαγών και τζίρου από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, καθώς τα χθεσινά 28,849 εκατ. ήταν αρκετά χαμηλότερα του μέσου ημερήσιου τζίρου της τελευταίας εβδομάδας.

Ενδεχομένως η λειτουργία της Νέας Υόρκης να είναι υπέρ των long, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα μίας σειράς εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο, θυμίζοντας πως Τετάρτη-Πέμπτη, μεγέθη 2018 θα ανακοινώσουν περισσότερες από 200 εταιρείες. Συνεπώς από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή η Wall Street θα δώσει τον ρυθμό, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Προσώρας η τάση είναι long και αυτό κρατάμε.

Στα καθ' ημάς, το κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 613 μονάδες συντηρεί ένα μικρό προβάδισμα για τους long, τουλάχιστον για όσο η αγορά προσβλέπει σε εξελίξεις σε επιμέρους μέτωπα. Ενδεικτικά αναφέρω πως για αύριο Τετάρτη είναι η προθεσμία για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEH, εκτός εάν δοθεί και νέα παράταση.

Πάντως η προεξόφληση είναι αυτή που έφερε το συν 6,42% για τη μετοχή στο 1,359 ευρώ, με σημαντικό τζίρο 494 χιλιάδων ευρώ. Αποτίμηση της ΔEH στα 315,29 εκατ., μεγαλύτερη των 296,86 εκατ. της Πειραιώς. Σημεία των καιρών, θα πω...

Αγοραστές με αυξημένους τζίρους σε σειρά μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πέραν της ΔEH, σε ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Lamda Development κ.α.), περισσότερες από 30 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 2% και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνοντας το 13,64% (Τεχνική Ολυμπιακή), εικόνα της αγοράς που μέχρις ότου διαφανεί λύση στο θέμα των «κόκκινων» θα συντηρείται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v