Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόλυτος διχασμός στο Χρηματιστήριο

Η πτώση 3,3% για τον τραπεζικό κλάδο αντισταθμίστηκε από την ισχυρή άνοδο blue chips όπως οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και Φουρλής. Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων. Η αργία στη Wall Street επηρέασε τον τζίρο.

Απόλυτος διχασμός στο Χρηματιστήριο

Απόλυτα βραχύβια, αποδείχθηκε η αντίδραση της Παρασκευής για τον Τραπεζικό δείκτη, ελέω του +4,40% της Alpha Bank και σήμερα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τα “ηνία” της τάσης και πίεσαν ΔΤΡ και επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, παρά την συνεχιζόμενη, αργή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,12% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, - 3 μονάδες βάσης).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι επιβαρυντικά για την τάση στο Τραπεζικό ταμπλώ και την ψυχολογία των λίγων αγοραστών, επέδρασε και η είδηση σύμφωνα με την οποία τα Ξένα Funds συνεχίζουν να αυξάνουν τις “short” θέσεις τους στις Τραπεζικές μετοχές, βάζοντας σαν στόχο τους τίτλους που μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει σε reverse split (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), αν λέει κάτι αυτό.

Έτσι, την “ευθύνη” για την μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και την μη δοκιμασία των 613 μονάδων, ανέλαβαν οι μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές και πέτυχαν το ζητούμενο, σαν αποτέλεσμα του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, για μη Τραπεζικά blue chips.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), κάτι για το οποίο έπαιξε ρόλο και η σημερινή αργία στην Wall Street (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ).

Εν τω μεταξύ, δεν αναβάθμισε, όπως και αναμενόταν, το rating για την Ελληνική Οικονομία η Standard & Poors, καθώς διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση “Β+/Β” και το θετικό outlook.

Ο Οίκος προβλέπει ότι η Ελληνική Οικονομία θα εμφανίσει μέση ανάπτυξη 2,4% την περίοδο 2019 – 2022, καθώς αναμένεται ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης παράλληλα με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το πολιτικό βαρόμετρο αναμένεται να φορτιστεί, καθώς εισάγεται προς συζήτηση και ψηφοφορία η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ Κυβέρνηση και Θεσμοί συζητούν για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταβληθούν τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα. Η Επενδυτική Κοινότητα θα τοποθετηθεί επί της μάλλον αναμενόμενης αξιολόγησης της S&P για την Ελληνική Οικονομία, με το σενάριο της συσσώρευσης να προβάλει ως επικρατέστερο, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία έκπληξη δεν είχαμε από τον Οίκο αξιολόγησης S&P για την Ελληνική Οικονομία, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο μόνο άνοδο μπορεί να γράψει το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην παρούσα φάση ένας θετικός καταλύτης για το Χ.Α. θα είναι η ‘πετυχημένη’ προσπάθεια εύρεσης κεφαλαίων από τις Αγορές. Για να έχουμε μια εικόνα του επιτοκίου για διαφορετικούς χρόνους ωρίμανσης, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι πέραν του 10ετους ομολόγου, το εύρος διακύμανσης της απόδοσης του 5ετους ομολόγου τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται μεταξύ 3,8% και 2,7% (mid yield to maturity (ytm), με τελευταίο κλείσιμο στο 3,01% (mid ytm), ενώ αντίστοιχα η 7ετια κινήθηκε μεταξύ 4,35% και 3,3% (mid ytm) με τελευταίο κλείσιμο στο 3,8%” σημείωνε η Merit Sec.

“Στη σημερινή ατζέντα η άφιξη στην Αθήνα των Εκπροσώπων των Δανειστών, για να εξετάσουν την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Σημειώνεται πως σήμερα οι Αγορές στις ΗΠΑ θα είναι κλειστές λόγω Εθνικής εορτής. Περιμένουμε ήπια συνέχιση της κίνησης της περασμένης Παρασκευής, με το επιλεκτικό ενδιαφέρον να στρέφεται σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με καλή μερισματική απόδοση (Aegean, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ)” τόνιζε η Beta Sec.

Λίγες, πλην S&P ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “τα ευρήματα του δεύτερου γύρου μεταμνημονιακής εποπτείας που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, εάν η έκδοση πενταετών ομολόγων την οποία φέρεται να σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ τις επόμενες εβδομάδες, θα έχει χαρακτήρα ‘πυροτεχνήματος’, ή θα ανοίγει τον δρόμο της βιώσιμης επανόδου της Ελλάδας στις Αγορές”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, “σε ρυθμούς μεταμνημονιακής αξιολόγησης, της δεύτερης κατά σειρά, εισέρχεται από σήμερα και η Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων βρίσκεται η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τους Εκπροσώπους των Δανειστών να φέρονται θορυβημένοι με μια πιθανή αύξηση πέριξ του 10%”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το σενάριο της συσσώρευσης βλέπουν σαν πιθανότερο οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι όποιες ελπίδες του Δείκτη για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, βασίζονται στο σενάριο αγοραστικού “rotation” για μη Τραπεζικά blue chips.

Ο τζίρος αναμένεται περιορισμένος λόγω και της περιορισμένης ειδησεογραφίας, ενώ το βλέμμα θα είναι στραμμένο στην άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα, στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αυτός ξεκίνησε την συνεδρίαση με ήπιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως γρήγορα οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης, με αποτέλεσμα τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, να “δουν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ αναρριχήθηκε μέχρι τις 387,34 μονάδες (+1,20%), όμως κάπου εκεί επικράτησαν “υψοφοβικά σύνδρομα” με αποτέλεσμα την σταθερή υποχώρηση μέχρι τις 368,22 μονάδες (-3,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 369,88 (-3,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 372,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,76%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη, σηματοδοτεί νέα ιστορικά χαμηλά και τίποτα δεν δείχνει ότι η “διαλυτική τάση” των αποτιμήσεων, κάπου εδώ ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, το ημερήσιο “stop short” στις 472 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 443 και σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 499 μονάδες.

Αντίθετα, χάθηκε η στήριξη στις 392 και 373 μονάδες και αν υπερκεραστεί καθοδικά και αυτή στις 358 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί γενικευμένο “sell off”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Grivalia (-1,34%), Jumbo (-0,71%), EEE (-0,07%), ΟΛΠ (-1,06%) και Σαράντης (-0,28%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+6,42%), στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Παναγιωτάκη, σύμφωνα με τις οποίες, “στην κερδοφορία περνούν σταδιακά οι θυγατρικές της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Μελίτης που περιλαμβάνουν τις υπό αποκρατικοποίηση Λιγνιτικές Μονάδες, με βάση τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2018 που γνωστοποιήθηκαν επισήμως από Ανεξάρτητο Ελεγκτικό Οίκο στη ΔΕΗ την Παρασκευή”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι, ερχόταν η μετοχή του Ελλάκτωρα (+5,90%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Να σημειωθεί ότι μέσω του Χ.Α. πέρασε και σήμερα προσυμφωνημένη συναλλαγή 2314590 μετοχών στα 1,25 ευρώ με συνολική αξία 2893237 ευρώ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν σαν πωλητή τον Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος φαίνεται να μηδένισε τη συμμετοχή του στην Ελλάκτωρ.

Το πακέτο αφορούσε το 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Jumbo, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο των 14,00 ευρώ. Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 13,34 ευρώ. Όμως για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, θα πρέπει να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 14,20 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+3,39%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Το σημερινό κλείσιμο της μετοχής υψηλότερα των 7,87 ευρώ, σηματοδοτεί ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με τις επόμενες αντιστάσεις στα 8,02 και 8,23 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,48 ευρώ.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και η προσοχή των ενεργών παικτών αναμένεται να μεταφερθεί στον τίτλο της Τεχν. Ολυμπιακής (+13,64%), μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία “προχώρησε στην πρόσληψη των ‘Cushman & Wakefield s.r.o.’ και ‘Profin Management Limited’, με αντικείμενο την υπόδειξη Επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το Πόρτο Καρράς, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου”.

Από εκεί και πέρα, με “βιαστικό” αγοραστή ξεκίνησε την συνεδρίαση η Σελόντα (+3,52%), όλο και ψηλότερα η Creta Farm (+8,50%), από τις 8/1 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Ιντερτέκ (+6,53%), ενώ αίσθηση δημιούργησε το “φίνις” του αγοραστή στον Κέκροπα (+5,47%).

Την σημερινή κίνηση του Ελλάκτωρα ακολούθησε ο Άνεμος (+5,26%), επιμένουν πλαγιοανοδικά ΚΜΛ (+3,82%) και Ιασώ (+2,73%), από τις 11/1 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο ο Δρομέας (+8,26%), ενώ αντέδρασε η ΕΚΤΕΡ (+2,48%) μετά από 7 πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ.

Οι μικρές μεταβολές, δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες, έστω και αν ο ΓΔ συνεχίζει να παίρνει “απόσταση ασφαλείας” από την στήριξη στις 613 μονάδες.

Μένοντας στον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στις 638 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 627. Κλείσιμο υψηλότερα των 638, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 651 και 667 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 613, 607 – 604, 597 και 580 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04%), το ημερήσιο “stop short” στις 1685 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1667 και 1680 και αμέσως επόμενη, σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, στις 1720 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 1625, 1599, 1566 και 1541 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι Ξένες Αγορές έχουν βγάλει σημαντική αντίδραση από την πτώση, με την Ελλάδα, λόγω του Τραπεζικού κλάδου, να υποαποδίδει, ψάχνοντας να βρούμε γιατί οι πωλητές στον κλάδο είναι τόσο βιαστικοί” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την S&P δεν είχαμε κάποια έκπληξη, θυμίζοντας ότι τους δύο επόμενους μήνες ακολουθούν η Fitch και η Moody’s.

Το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να βγει στις Αγορές με μία μικρή κοντινή έκδοση και με τα επιτόκια σταδιακά να αποκλιμακώνονται, χωρίς να ακολουθεί παράλληλα ο Τραπεζικός κλάδος, όπως συνηθίζεται.

Από την πολιτική σκοπιά, η Κυβέρνηση πήρε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που “γιορτάστηκε” με πίεση στην Αγορά ενώ όλα δείχνουν πως ακολουθεί η ψήφιση για την συμφωνία των Πρεσπών.

Τόσο η μεσαία όσο και η μικρή κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι τελευταία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων Επενδυτών.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρόλα αυτά το σενάριο για μια ανοδική κίνηση είναι εν ισχύ, με την ζώνη του 600 να έχει γίνει πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης, παρόλα τα νέα χαμηλά του Τραπεζικού.

Αν βοηθήσει σε κάποιο βαθμό και αυτός, μπορεί να δώσει περαιτέρω ρευστότητα στο Σύστημα και να δούμε μία ανατροφοδότηση θυμίζοντας σε μεγάλη εικόνα την σημαντικότητα της ζώνης 650 - 665.

“Οι υπόλοιποι τίτλοι στον FTSE25 κινούνται πάνω - κάτω όπως και το εξωτερικό, με τον μόνιμο ‘αδύναμο κρίκο’ τον Τραπεζικό, να μην μπορεί να βρει μία μόνιμη λύση στα προβλήματά του” επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, αργία στο NYSE.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2018 για να φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών στο σύνολο της χρονιάς”, ανακοίνωσε σήμερα η Κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 6,6%, πάνω από τον στόχο που είχε ορίσει η Κυβέρνηση (+6,5%). Ο ρυθμός αυτός συμμορφώνεται με την μέση πρόβλεψη 13 αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, αν και σχεδόν ίσος με εκείνον του 2016 (+6,7%), είναι ο πιο ασθενικός που έχει καταγραφεί από τη χειρότερη χρονιά, το 1990 (+3,9%).

Η επιβράδυνση ήταν συνεχής στο σύνολο της χρονιάς: η ανάπτυξη έφθασε το +6,4% το τέταρτο τρίμηνο, από το +6,8% το πρώτο, το +6,7% το δεύτερο και το +6,5% το τρίτο.

Η ανάπτυξη πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα επιβραδύνθηκε ελαφρώς την περασμένη χρονιά, ενώ πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω καθοδική πορεία φέτος.

Για το 2018 συνολικά, η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε 14,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς υπήρξε άνοδος κατά 14,8%.

“Οι αθετήσεις πληρωμών στα Κινεζικά εταιρικά ομόλογα ανήλθαν σε επίπεδο - ρεκόρ την περασμένη χρονιά”, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Fitch.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το 2018 χρεοκόπησαν 45 εταιρείες σε 117 ομόλογα, ονομαστικής αξίας $16,3 δισ.

Σύμφωνα με τη Fitch, “το μεγαλύτερο μέρος των χρεοκοπιών σημειώθηκε σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία, την παροχή Ενέργειας και τη διαχείριση Αυτοκινητοδρόμων”.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς, ενώπιον των βουλευτών, ένα νέο σχέδιο για το “Brexit”, μετά τη μαζική απόρριψη στις 15 Ιανουαρίου από τους βουλευτές της συμφωνίας που η ίδια είχε επιτύχει με τις Βρυξέλλες στο τέλος του 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και εξωτερικών κινδύνων από τις Παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το “Brexit”.

Μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πιθανότατα, θα πιεσθεί για να διευκρινίσει πώς η Κεντρική Τράπεζα θα αντιμετωπίσει μία περαιτέρω εξασθένιση της Οικονομίας.

Την οργή του Ιταλού Αντιπροέδρου Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ιταλία συγκαταλέγεται στους κινδύνους για την Παγκόσμια Οικονομία.

Το Ταμείο αναθεώρησε παράλληλα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ιταλικής Οικονομίας το 2019 στο 0,6%, από 1% που ανέμενε τον Οκτώβριο.

“Η Ιταλία απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία; Μάλλον το ΔΝΤ είναι απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία, μια οικονομία συνταγών που σημαδεύτηκαν από λανθασμένες προβλέψεις, ελάχιστες επιτυχίες και πολλές καταστροφές” έγραψε στο Twitter ο κ. Σαλβίνι.

“Τo Ιδιωτικό χρέος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης”, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (ΙΙF).

Το χρέος των Νοικοκυριών της Ευρωζώνης διολίσθησε, το τρίτο τρίμηνο του 2018, στο 57,6% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.

Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ, όπου το χρέος των Νοικοκυριών ανέρχεται στο 75% του ΑΕΠ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ακόμα υψηλότερα, στο 86%.

Ρίχνει τις προβλέψεις για την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019 και 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της αδυναμίας της Ευρώπης και κάποιων Αναδυόμενων Αγορών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019 και 3,6% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τις εκτιμήσεις του τελευταίου Οκτωβρίου.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην Παγκόσμια ανάπτυξη, παρόλο που δεν διαβλέπεται άμεσα ύφεση, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα, στα 334,988 δισ. ευρώ αναρριχήθηκε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης στο γ' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ένα τρίμηνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 323,378 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του χρέους αποδίδεται στο “μαξιλάρι” ρευστότητας των 10 δισ. που έλαβε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους Δανειστές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 614,44 (-0,47%) και 620,28 μονάδων (+0,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 618,04 (+0,11) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 28,8 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ απέσπασαν το 22,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ.

Δεν “πρασίνισε” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Η κινητικότητα στα “μικρομεσαία” είχε σαν αποτέλεσμα την σχετικά ικανοποιητική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η σημαντική καθίζηση των συναλλαγών σημειώθηκε τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.117 συμβόλαια).

Στα 3.313 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.926 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 477, 461 για τον Φεβρουάριο και 16 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.649) κινήθηκε μεταξύ 1.637,25 και 1.651 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.100 Grivalia, 5.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.301), Alpha Bank (4.229), Πειραιώς (3.746), ΔΕΗ (726), Εθνική (2.050), MIG (504), Μυτιληναίο (171), Jumbo (137), ΟΠΑΠ (231), Ελλάκτωρα (365).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.934, Alpha Bank 28.122, Εθνική 33.990, Πειραιώς 20.794, MIG 49.590, ΑΔΜΗΕ 10.301.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2018-01-16

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,65%

2019-01-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.744.008 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.511.081 τεμ. (23.473.820), ΔΕΗ 6.534.706 τεμ. (6.534.706), Eurobank 23.559.114 τεμ. (23.459.647), Εθνική 9.526.991 τεμ. (7.703.501), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v