Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» για τις τράπεζες στο ΧΑ

Πάνω από τις 630 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων. Ανοδος άνω του 6% για Alpha. Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ, ξεχωρίζουν ΕΛΠΕ, Viohalco.

«Ανάσες» για τις τράπεζες στο ΧΑ

Σε αρνητικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας να λειτουργούν υπέρ των short.

Στις 11.115 μονάδες, λίγο χαμηλότερα κατά 0,21%, ο DAX, σε αρνητικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Ενδεικτικά για τον S&P 500 «δείχνουν» χαμηλότερα κατά 0,62% και από τις 2.654 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, μέτριες οι συναλλαγές ανάλογος ο τζίρος, με τους traders να προχωρούν με προσεκτικές κινήσεις σε blue chips και τράπεζες. Αρχικά έγιναν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 617,12 μονάδες, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν ανάλογης έκτασης αγορές σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα blue chips.

Αποτέλεσμα, η επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 620 μονάδες. Ειδικότερα ο Δείκτης Τραπεζών αρχικά κινήθηκε προς τις 368,81, για να ανακάμψει προς τις 376 μονάδες, όπως και ο FTSE25 από τις 1.645,54 προς τις 1.658,58, αλλά και ο FTMid Cap από τις 1.023,55 έως 10 μονάδες υψηλότερα.

Εύλογη η προσοχή που δείχνουν οι λιγοστοί ενεργοί traders, δεδομένης της πίεσης που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος και της τάσης που διαμορφώνεται για συγκεκριμένες βαριές μετοχές του δείκτη.

Σε Eurobank ενεργούν περισσότερο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, με τη μετοχή να αντιδρά 2,10% προς το 0,4856 ευρώ, ενώ ακολουθούν Alpha Bank στο 0,935 ευρώ, Εθνική στο 0,928 και Πειραιώς στο 0,624 ευρώ.

Ωστόσο το ενδιαφέρον traders και επενδυτών παραμένει στραμμένο και σε συγκεκριμένα blue chips, που σε αυτή τη συγκυρία, έχουν λόγους να ελκύουν το ενδιαφέρον. Στη λογική προεξόφλησης εξελίξεων η υπεραπόδοση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που συνεχίζει έως το 1,371 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων έως τα 7,85 ευρώ, του ΑΔΜΗΕ έως το 1,512 ευρώ.

Κινητικότητα για μετοχές των ΕΛΠΕ, Μυτιληναίου, Coca Cola, Alcatel, Motor Oil, Viohalco, TITAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α.

Από τις βαριές μετοχές του δείκτη, με αγοραστές έως τα 10,77 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, επίσης με αγοραστές έως τα 29,10 η μετοχή της Coca Cola.

H επιβεβαίωση της στήριξης των 613 μον. (για τον ΓΔ) έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή ενεργοποίηση των long, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, οι αγοραστές υπερίσχυαν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη (με πωλήσεις μόνο σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Sarantis, TITAN). Μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για Eurobank (από τον τραπεζικό κλάδο), για Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development.

Στις 11:30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 48/20, με τις 21 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία για τίτλους των Creta Farms, Τεχνική Ολυμπιακή, ΙντραΚάτ, Ιντρακόμ, Σελόντα, Intralot κ.α. Στα 3,9 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v