Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αυτονόμηση με τράπεζες στο ΧΑ

Σε εξέλιξη τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, κόντρα στο αρνητικό κλίμα των αγορών. Στο «πράσινο» η μεγάλη πλειοψηφία των blue chips, οδηγός οι τραπεζικές μετοχές, κέρδη άνω του 4% για Εθνική. Ξεχωρίζει η Viohalco.

Ανοδική αυτονόμηση με τράπεζες στο ΧΑ

Κόντρα στα ξένα χρηματιστήρια η αντίδραση στο ΧΑ, με εμπροσθοφυλακή τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά και πληθώρα εισηγμένων από χαμηλότερες κατηγορίες να ακολουθούν.

Απώλειες 0,43% για τον DAX που υποχωρεί προς τις 11.088 μονάδες, χαμηλότερα «δείχνουν» τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 0,62% του S&P 500 στις 2.654 μονάδες.

Παρά το πτωτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα εκτός, εντός οι long έχουν το προβάδισμα, καθώς ενισχύουν σταδιακά από την αρχή της συνεδρίασης τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φθάσει έως τις 630 μονάδες, ο FTSE25 έως τις 1.680, ο Δείκτης Τραπεζών έως τις 391 και ο FT Mid Cap έως τις 1.040 μονάδες.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την εικόνα του ταμπλό, άλλοι μεν σε μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση, άλλοι τη συσχετίζουν και με την επικείμενη έκδοση του ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, στο ταμπλό, μετά από μία εβδομάδα, καταγράφεται η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια παράλληλης αντίδρασης τραπεζικών και μη μετοχών. Κατά 1,68% η αντίδραση για τον ΓΔ, κατά 1,56% για τον FTSE25, με τις 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη να ενισχύονται, με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, με το 32% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά ικανοποιητικός σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο κ.λπ.

Εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ) συντηρούν το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum με σταθερή την εισροή κεφαλαίων, και δη «βραχυπρόθεσμου» προσανατολισμού.

Η προοπτική έκδοσης του 5ετούς διευκολύνει τις κινήσεις όσων προεξοφλούν αντίδραση -έστω και τεχνικής μορφής- για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η απόδοση του ομολόγου υποχωρούσε σημαντικά το τελευταίο διάστημα (οριακά και χαμηλότερα του 3,1%), την ίδια ώρα που... βυθίζονταν οι μετοχές των συστημικών.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αύξηση της εμπορευσιμότητας στα ETFs (αμερικανικό και γαλλικό), που υποδηλώνει επιστροφή ορισμένων funds και επενδυτικών κύκλων στα «καλάθια» ελληνικών μετοχών. Μάλιστα το... γαλλικό «καλάθι» που μέχρι πρόσφατα επένδυε στις μετοχές του δείκτη και είχε προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών της ΕΥΔΑΠ (με αφορμή την έξοδο/υποβάθμισή της από τον FTSE25) έχει επανακάμψει. Χρηματιστηριακοί κύκλοι κάνουν λόγο ακόμη και για διεύρυνση σκοπού του συγκεκριμένου «καλαθιού».

Στις 73/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, η καλύτερη αναλογία από τη συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου (όταν κορυφώθηκε η αντίδραση από τις 600 έως τις 638 μονάδες).

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές για τη μετοχή της Eurobank, μεγαλύτερος τζίρος για Eurobank, Alpha Bank και ισχυρότερη αντίδραση για Εθνική στο 0,96 ευρώ.

Στο συν η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με τον ΟΠΑΠ στο προσκήνιο, καθώς με συναλλαγές 7,3 εκατ. (στις 14:50) ενισχυόταν 0,89% στα 8,485 ευρώ. Αυξημένος τζίρος, με 2,2 εκατ. για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 10,85 ευρώ.

Από τις 73 μετοχές με άνοδο, μεγαλύτερο ποσοστό για Εθνική (από τον τραπεζικό κλάδο) και Creta Farms, Κορδέλου, Καράτζη, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Κρήτης, Δρομέας, Ιντρακόμ, Attica Συμμετοχών, J&P ΑΒΑΞ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v