Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γενική αντεπίθεση με τράπεζες-blue chips

Ανατροπή σκηνικού με ταυτόχρονη άνοδο τραπεζικού κλάδου και FT 25 με αύξηση του όγκου συναλλαγών. Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Επιλεκτικές κινήσεις και στην περιφέρεια.

ΧΑ: Γενική αντεπίθεση με τράπεζες-blue chips

Αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α., με γενικευμένη ανοδική αντίδραση, που συμπεριέλαβε και τον Τραπεζικό κλάδο και μάλιστα η όλη κίνηση συντελέστηκε εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος.

Την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών τόνωσε η συνεχιζόμενη, αργή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,10% η απόδοση του 10ετους, -2 μονάδες βάσης), ενώ στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν να προστεθούν η σχετική αύξηση του τζίρου, αλλά και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι ο τεχνικός σχηματισμός που έχει δημιουργήσει η Αγορά, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, δίνει ανοδική διάσπαση και διαφυγή με πρώτο στόχο τις 650 – 670 μονάδες και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν οι τελευταίες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, είναι μία αντίδραση, καθαρά, τεχνικού χαρακτήρα, ή πάει να δημιουργηθεί θετικότερο κλίμα, εν όψει της προοπτικής έκδοσης 5ετους ομολόγου.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι Χρηματιστηριακές Αγορές συνεχίζουν να είναι προεξοφλητικός μηχανισμός των οικονομικών εξελίξεων που έρχονται και στην παρούσα φάση το Χ.Α. δεν δείχνει να προεξοφλεί κάτι θετικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εγκλωβισμένο στην, διαφαινόμενη, μακρά προεκλογική περίοδο και στην απόλυτη έλλειψη ειδήσεων – καταλυτών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν κλίμα και διαθέσεις, επί το θετικότερον. Κύρια πηγή ανησυχίας παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται, σχεδόν, επί καθημερινής βάσεως στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά του Τραπεζικού δείκτη, αλλά και με μικρά ανοδικά διαλείμματα, πριν οι αποτιμήσεις κινηθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. ‘Αντίβαρο’ στις Τραπεζικές πιέσεις παραμένουν τα μη Τραπεζικά blue chips, όμως και αυτά έχουν χάσει σημαντικό μέρος της δυναμικής του πρόσφατου παρελθόντος και ενώ δείχνουν ότι “φρενάρουν” τις διαθέσεις των ‘short’ να πιέσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, από την άλλη δεν δείχνουν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη δυναμική, προκειμένου να ηγηθούν της επόμενης ανοδικής αντίδρασης, υψηλότερα από τις 650 μονάδες”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση Κυβέρνησης –Θεσμών, αλλά και τη Βουλή όπου εισάγεται προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι πάλι ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης. Η συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου, με τον δείκτη του να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόσημο του ΓΔ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συνεχιζόμενη διολίσθηση του Τραπεζικού δείκτη, έχει καθηλώσει και τον Γενικό Δείκτη, ενώ η Αγορά αναμένει εξελίξεις από το μέτωπο της διαχείρισης των NPLs. Υπενθυμίζουμε ότι τα κρίσιμα σημεία στήριξης βρίσκονται στην περιοχή των 610 - 600 μονάδων. Στον αντίποδα, μια ενδιάμεση αντίσταση εντοπίζεται στις 635, αλλά το επίπεδο που μπορεί να αλλάξει την τεχνική εικόνα είναι οι 650 μονάδες” τόνιζε η Merit Sec.

“Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, θα μπορούσε να κρατήσει την Αγορά σε θετικό έδαφος, παρά τις αρνητικές τάσεις των Διεθνών Αγορών, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν στις επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018 και στα μερίσματα που θα πληρωθούν, τα οποία βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα σε σύγκριση με τις ημερομηνίες αποκοπής” σημείωνε η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σήμερα έλειψαν οι αρνητικές εκπλήξεις και το θετικό πρόσημο με κλείσιμο σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, επικράτησε στην τελική εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 368,81 μονάδες (-0,91%), όμως από εκεί και πέρα ήταν η σειρά των αγοραστών να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα την αναρρίχηση του ΔΤΡ μέχρι τις 392,76 (+5,52%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 391,45 (+5,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 390,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,84%.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να είναι το ίδιο κινητικοί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πρώτη σημαντική αντίσταση στις 443 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 472 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαïωάννου, “ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που τρέχει για τις Ελληνικές Τράπεζες, με μπαράζ συναντήσεων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων και με μοναδικό θέμα στην ατζέντα Κυβέρνησης, Τραπεζιτών και Δανειστών το ογκώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από την σημερινή Τραπεζική αντίδραση και θεωρούν σαν μόνη “ελπίδα” για κίνηση των βασικών δεικτών προς υψηλότερα επίπεδα, να συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που αναμένουν καλή κερδοφορία το 2018 και πιθανή υψηλή μερισματική απόδοση, όμως όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν και κάποιες βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Εδώ υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, που θεωρεί ότι η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης δείχνει εγχείρημα υψηλού βαθμού δυσκολίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άτολμη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, αλλά και το μπαράζ επιφυλακτικών εκθέσεων για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα συνηγορούν ότι η Αγορά πρέπει να εξετάζεται “day by day” και ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σαν το επικρατέστερο σενάριο.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “οι Επικεφαλής των Θεσμών πιάνουν σήμερα δουλειά στην ουδέτερη ζώνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για τις 5 το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup και στις 6 το απόγευμα στην ατζέντα μπαίνει το μείζον θέμα της τρέχουσας αξιολόγησης: η κατάσταση του Χρηματοοικονομικού Τομέα, το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι δράσεις αντιμετώπισης των ‘κόκκινων’ δανείων”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “για το πρωί της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με τους Επικεφαλής των Θεσμών. Ένα από τα ακανθώδη θέματα της ατζέντας είναι κι αυτό της πορείας της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, του διαγωνισμού δηλαδή της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Μία πρώτη σαφής εικόνα θα υπάρχει την προηγούμενη μέρα της συνάντησης, στις 23 του μηνός, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, αν δεν υπάρξει για πολλοστή φορά παράταση”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, για να δοθεί μία “γεύση” της γενικευμένης κινητοποίησης των αγοραστών, η οποία συνοδεύτηκε από αισθητή αύξηση του τζίρου, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Jumbo (-2,14%), ΟΛΠ (-0,13%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Από εκεί και πέρα, με διαθέσεις να ξεκολλήσει από την περιοχή των 5,50 ευρώ, συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+1,57%).

Με την υπέρβαση των 5,81 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, βάζοντας σαν επόμενο, τεχνικό, στόχο τα 6,09 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 5,52 ευρώ, το ημερήσιο “stop long” στα 5,30 ευρώ.

Μετά την πρόσφατη κίνηση προς τα χαμηλά 22 μηνών, επιχειρείται ανοδική αντίδραση στον Fourli (+4,25%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Με την υπέρβαση των 4,04 ευρώ, γύρισε το ημερήσιο διάγραμμα σε “long” με stop στα 3,78 ευρώ και επόμενη αντίσταση στα 4,25 ευρώ.

Μεταβαίνοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αυξάνονται τα άξια θετικής αναφοράς και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη, αν έχει συνέχεια και συνέπεια, έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν να επιδείξουν τα Πλ. Θράκης (+2,03%), τέσσερις ο Δρομέας (+5,34%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις η Ελλάδος και τρεις συνεχόμενες ανοδικές η Τεχν. Ολυμπιακή (+10%), μετά την ανακοίνωση για πρόθεση πώλησης του Πόρτο Καράς.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Σελόντα (+2,91%), Κέκροπα (+1,48%), Ιντρακόμ (+4,20%), Intralot (+3,15%) και Creta Farm (+9,22%).

Στην περίπτωση της τελευταίας, υπενθυμίζεται ότι από αύριο, παύει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος (ΚΡΕΤΑΔ) συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 25/01/2019.

Επίσης, επιμένει πλαγιοανοδικά η Profile (+2,12%), νέα υψηλά 8ετιας για το Ιασώ (+3,04%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (+3,42%) και Attica Group (+3,97%), χωρίς “συντεταγμένους” αγοραστές το +9,22% για την Κορδέλλου, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Τρ. Αττικής (+6,39%) και Frigoglass (+9,43%). Ο τίτλος της τελευταίας θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,12 ευρώ.

Τεχνικά, η σημερινή άνοδος βελτίωσε τα δεδομένα, όμως χρειάζονται και άλλα ανοδικά “καύσιμα” για να επιστρέψει η τεχνική αισιοδοξία στο Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 638 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), ενώ είναι θετική εξέλιξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 627 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,48%), αυτός έκλεισε μέσα στην ζώνη 1667 – 1680, ενώ το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στις 1685 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Δυαδικό σκηνικό έχει εγκατασταθεί στο Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες, με τις Τράπεζες να καταγράφουν διαδοχικές πτωτικές κινήσεις, σε αντιδιαστολή με τις λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές που διαφοροποιούνται. Το έργο είναι ‘πολυπαιγμένο, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη, παρά μόνο στο βαθμό που αυτή τη φορά συνοδεύεται από ταυτόχρονη καταγραφή ιστορικά χαμηλών επιδόσεων για τους Τραπεζικούς δείκτες, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά αν οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών είναι δικαιολογημένες (π.χ. Πειραιώς κάτω από 300 εκατ. ευρώ)” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παρά τα δεδομένα των “κόκκινων” δανείων, με τη συζήτηση για τον τρόπο διευθέτησης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, σε συνδυασμό με τις διαβρωτικές για τα ίδια κεφάλαια επιπτώσεις από την εφαρμογή του “προτύπου 9”, οι αναλυτές αδυνατούν στην παρούσα φάση να αποφανθούν για τον κλάδο, καθώς οι πολλές αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος καθιστούν το εγχείρημα της αποτίμησης των συστημικών Τραπεζών στα όρια της “αδύνατης αποστολής”.

Γι’ αυτό άλλωστε και η S&P μετέθεσε χρονικά την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας περιοριζόμενη σε διατήρηση του θετικού outlook.

Από την άλλη πλευρά, η διαμόρφωση συνθηκών ηρεμίας για τα Ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να κινούνται προς το 4,10%, επιτρέπουν αισιοδοξία για την έξοδο στις Αγορές με την έκδοση 5ετους τίτλου.

Αυτό είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και στις επόμενες ημέρες, σε συνέχεια, ίσως, της ψήφισης από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, με το πολιτικό βαρόμετρο να έχει αναρριχηθεί ψηλά, αναστέλλοντας οποιαδήποτε δράση μεγάλης κλίμακας στην Οικονομία (π.χ. Αποκρατικοποιήσεις) και καθώς κορυφώνεται η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.

Έτσι, η διαδικασία συσσώρευσης κυριαρχεί στην Αγορά, με τη μεταβλητότητα να συνιστά το δομικό χαρακτηριστικό της, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η απεξάρτηση από το στενό εύρος ανάμεσα στις 610 - 650 μονάδες, ενόσω τα συναλλακτικά δεδομένα δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά.

Παράλληλα, στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζεται η διατήρηση συνθηκών αβεβαιότητας, με τις πολλαπλές απειλές να παραμένουν.

Η απόρριψη της συμφωνίας για το “Brexit” από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει με ευκρίνεια ως προς τη νέα στρατηγική της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Η Σινοαμερικανική αντιπαράθεση για τα εμπορικά ζητήματα παραμένει και η Ε.Ε. δεν φαίνεται να βρίσκει, για την ώρα, τον τρόπο που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη με περισσότερη συνεννόηση και περισσότερη συνοχή.

Στο φετινό forum στο Νταβός δεν θα συμμετέχουν οι σημαντικότεροι Ηγέτες του Πλανήτη και επομένως δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά.

“Ευλόγως λοιπόν το ΔΝΤ ανακοινώνει προβλέψεις με χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης για όλες τις Περιοχές της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι Διεθνείς Αγορές διακρίνονται για τη νευρικότητά τους, καθώς οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά μεγέθη των μεγάλων εταιρειών δεν διαφαίνεται ότι είναι ευοίωνες, ενόσω το Παγκόσμιο Εμπόριο και η Παγκοσμιοποίηση βάλλονται από παντού” επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Η επιφυλακτικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Οι εισαγωγές Αργού Πετρελαίου στην Κίνα, κατέγραψαν ετήσια αύξηση 10,1% το 2018 φτάνοντας σε ύψος ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Τον Δεκέμβριο, οι εισαγωγές Αργού Πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 30%, στους 43,78 εκατομμύρια τόνους.

Οι εισαγωγές Φυσικού Αερίου έφτασαν στα 90,39 εκατομμύρια τόνους το 2018, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 31,9%.

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία ενισχύθηκε, φτάνοντας στις μείον 15 μονάδες τον Ιανουάριο, από μείον 17,5 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου “Zew”.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, στις μείον 18,4 μονάδες.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 27,5 μονάδες, από 45,3 τον προηγούμενο μήνα. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 43,5 μονάδες.

“Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένουν πιο αυστηρά κριτήρια έγκρισης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, καθώς και τη ζήτηση δανείων να είναι συγκρατημένη”, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τριμηνιαία έρευνα της.

Έκκληση να διευκρινίσει τις προθέσεις της το συντομότερο δυνατό, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βρετανική Κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής ομιλίας της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

“Το ‘Brexit’ δημιουργεί αβεβαιότητα στην Ευρώπη για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι προφανώς το χειρότερο σενάριο”, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας, χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, θα κόστιζε στη Χώρα 6% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας PwC, η οποία διεξάγεται ετησίως πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μεταξύ 1400 κορυφαίων Manager από 91 Χώρες, ο ένας στους τρεις εξ αυτών πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Οι Γερμανοί είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι, λόγω των εμπορικών διαμαχών και του “Brexit”.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών “NΑR”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών βούτηξαν 6,4% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,34 εκατ. μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα υποχωρήσουν κατά 1,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την εκτίμηση ότι εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για την εφαρμογή κάποιου μηχανισμού μεγάλης κλίμακας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή σελίδας για τις εγχώριες Τράπεζες, εξέφρασε η Fitch Ratings, στην εκδήλωση “Greek Credit Outlook 2019”.

H εκδήλωση σχετίζεται και με την επικείμενη επίσημη αναθεώρηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο αξιολόγησης στις 8 Φεβρουαρίου.

Η Fitch εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα αυξηθεί στο 2,3% φέτος, από 2% το 2018 και θα υποχωρήσει οριακά στο 2,2% για το 2020.

Στα 2,90 ευρώ από 2 πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Ελλάκτωρ η Euroxx σε έκθεση με τίτλο “Deep Value restructuring Story”, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί ο Γενικός Δείκτης να ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 617,12 μονάδες (-0,35%), όμως η συνέχεια ήταν με την πλευρά των αγοραστών και ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 630,99 (+1,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 630,3 (+1,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 630,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,76%.

Ο τζίρος “σκαρφάλωσε” στα 61,1 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στα 8,50 ευρώ), απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ. Δεν “πάτησε σε θετικό έδαφος” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Fourlis και ΟΤΕ.

Άκρως ικανοποιητική η τελική εικόνα, λόγω της κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών σημειώθηκε τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.517 συμβόλαια).

Στα 3.384 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.313 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 977, 926 για τον Φεβρουάριο και 51 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.671) κινήθηκε μεταξύ 1.640 και 1.678 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.900 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.343), Alpha Bank (4.808), Πειραιώς (5.891), ΔΕΗ (218), Εθνική (3.316), MIG (550), Μυτιληναίο (479), Cenergy (140), ΟΠΑΠ (393), Ελλάκτωρα (683), ΓΕΚ (165), ΕΧΑΕ (143), Ελ. Πετρέλαια (165), ΟΤΕ (278), Τέρνα Ενεργειακή (103), Viohalco (284).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.003, Alpha Bank 28.065, Εθνική 35.033, Πειραιώς 21.968, MIG 49.745, ΑΔΜΗΕ 10.305, ΔΕΗ 10.119.

Ας σημειωθούν τα 40 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,70 ευρώ και τα 20 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης το 1,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                     Name of Issuer                      NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,70%

2019-01-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.560.958 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.329.081 τεμ. (24.511.081), ΔΕΗ 6.534.706 τεμ. (6.534.706), Eurobank 25.059.114 τεμ. (23.559.114), Εθνική 9.689.561 τεμ. (9.526.991), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v