Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Fourlis, Μυτιληναίος. Απώλειες για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Σαράντη. Ελλάκτωρ, Grivalia. Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ηπιες κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στο νέο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX κυμαίνεται οριακά πέριξ των 11.210-11.215 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, μεικτές τάσεις διαμορφώνονται στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες να είναι σε διαπραγμάτευση σε στενό εύρος, συνεχίζοντας έτσι τη συσσώρευση εβδομάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Πρακτικά τη λύση αυτής της 3-4μηνης διαδικασίας προοιωνίζεται η «πύκνωση» της αγοράς είτε προς υψηλότερα είτε προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 650-660 μονάδων, στη δεύτερη, η επιβεβαίωση (ή όχι) της ευρύτερης περιοχής στήριξης πέριξ των 610 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, περίπου στα ίδια με χθες (στο ίδιο διάστημα), αλλά με το 42% της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο και το 17% στον τραπεζικό.

Αυτό γιατί στο διάστημα της πρώτης ώρας πέρασε ένα πακέτο για 100.000 μετοχές του ΟΤΕ στα 11,07 ευρώ, με τη μετοχή να έχει διαγράψει μία σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους. Στο 15,34% από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου, που σύμφωνα με χρηματιστηριακό αναλυτή είναι η μεγαλύτερη -σε αυτό το διάστημα- από οποιασδήποτε άλλης μετοχής του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην ευρωζώνη. Απόδοση 15,34% σε διάστημα μηνός και μέρισμα αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση είναι- προφανώς- ότι το καλύτερο όχι μόνο για αμυντικά χαρτοφυλάκια αλλά ακόμη και για πιο επιθετικά. Η αναφορά μας στον ΟΤΕ έχει τη σημασία της, καθώς είναι η βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του χρηματιστηρίου.

Ενθαρρυντική η αρχική ανοδική αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, μία μέρα μετά την έκθεση της Citi, αλλά με την προσοχή στραμμένη στην παρουσίαση αύριο Πέμπτη του σχεδίου της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, στη Φρανκφούρτη. Αναλυτικά για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα σε εκτενές ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, με τις αγορές να «τιμολογούν» είτε αρνητικά είτε θετικά ακόμη και τη μικρότερη κίνηση/ανάλυση/προοπτική που συμβαίνει στον πολύπαθο κλάδο. Τεχνικά η συντήρηση του ΔΤΡ εγγύς του ορίου των 400 μονάδων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, για τους long, μίας πιθανής ισχυρής αντίδρασης, κάτι που θα κριθεί σε ορίζοντα προς την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, όταν ο οίκος Fitch θα βαθμολογήσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως ο Διοικητής της TτΕ Γιάννης Στουρνάρας (σε εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου) θεωρεί σημαντικό πρώτο βήμα την έκδοση του 5ετούς (ωστόσο μικρό), ενώ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας με 2,3% το 2019 (και 2,2% το 2020). Αξίζει ακόμη να αναφερθεί η νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Στα 10,95 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,72 ευρώ χαμηλώνει ο ΟΠΑΠ, λίγο χαμηλότερα και η Coca Cola στα 28,93 ευρώ.

Μεικτές τάσεις για τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε μετοχές των Aegean, Viohalco, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, Fourlis. Στα 19,56 σταθερή η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, με απώλειες 4,35% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 36/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 11:38, με μεγαλύτερη θετική απόδοση (πλην μετοχών του FTSE25) για Κρητών Αρτος, Παπουτσάνης, Centric, ΜΕΡΚΟ, ΙΑΣΩ, Φιερατέξ, Ικτίνος κ.α. Στα 4 εκατ. διαμορφώνεται ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v