Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρή άνοδος, με μικρό τζίρο

Χωρίς εξάρσεις στις συναλλαγές και με στήριξη κυρίως από blue chips αλλά και Eurobank, Εθνική, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Ενθαρρυντική η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, μία ημέρα μετά το πενταετές.

ΧΑ: Μικρή άνοδος, με μικρό τζίρο

Ανοδικά μεν αλλά με περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον η πρώτη συνεδρίαση, μετά την επιτυχή έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της χθεσινής διαδικασίας από τις αγορές αποτυπώνεται σε υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών τίτλων και συγκεκριμένα του 5ετούς στο 2,937% και του 10ετούς στο 3,28%, με τον ΥπΟικ να σημειώνει πως η συμμετοχή των hedge funds δεν ξεπέρασε το 20% της έκδοσης.

Σε θετικό έδαφος σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες, με ενδεικτική τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη να ξεκινά ανοδικά έως τις 637 μονάδες, να «γυρίζει» αρνητικά από τις 11:05 και με... εκλάμψεις έως τις 13:45, οπότε και (ξανα)πέρασε σε ανοδική τροχιά, φθάνοντας μάλιστα προς τις 640 μονάδες.

Το γεγονός πως ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ υπερέβη το εύρος αντίστασης (636-639 μον.) αποτελεί μία κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη για όσους συνεκτιμούν την τεχνική ανάλυση, ένδειξη που θα γινόταν ακόμη πιο ελπιδοφόρα για τους traders, εάν διαμορφωνόταν και στο κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα-αύριο, οπότε και ολοκληρώνεται ο Ιανουάριος.

Με θετικό πρόσημο ΓΔ και FTSE25, με αρνητικό ο ΔΤΡ σε διάστημα μηνός, αποτυπώνοντας εύγλωττα τη διαφοροποίηση τραπεζικού vs blue chips, που εξελίσσεται κατά τον πρώτο μήνα του 2019.

Με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο η μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υπερκεράσει τον τηλεπικοινωνιακό. Το 27% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες και το 13% στις τηλεπικοινωνίες, αφού μετά το πακέτο για 100.000 μετοχές του ΟΤΕ στα 11,07 ευρώ δεν ακολούθησαν άλλα, ενώ σταδιακά επιβραδύνθηκε η ροή εντολών στον τίτλο του Οργανισμού. Ωστόσο στη συνέχεια άλλαξαν χέρια δύο μεγάλα πακέτα στη μετοχή της Autohellas, για 31.518 στα 22,10 ευρώ και 30.000 στα 21,90 ευρώ, συνολικής αξίας περίπου 1,3 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος πραγματοποιείται -πέραν των τραπεζικών και των ΟΤΕ, Autohellas- σε μετοχές των Μυτιληναίου, Coca Cola, Grivalia, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Jumbo, Sarantis, TITAN, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τη μέχρι πριν λίγο ροή εντολών, ο τζίρος δύσκολα θα ξεπεράσει τα χθεσινά μεγέθη των 30 εκατ. ευρώ. Στοιχείο, η μέτρια αξία συναλλαγών, που προβληματίζει τους επαγγελματίες της αγοράς καθώς καταδεικνύει την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των «ισχυρών χεριών», την επιφυλακτικότητα των funds, των επενδυτικών οίκων. Με τζίρους της τάξεως των 30-35 εκατ., το ΧΑ δεν μπορεί να επιχειρηθεί να κινηθεί πέραν των 650 μονάδων, εκτιμούσε νωρίτερα χρηματιστής ο οποίος θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την αύξησή του προς τα 50 εκατ.

Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζεται η διαφοροποίηση Εθνικής, Eurobank σε σχέση με την Alpha Bank -όπου επιμένουν οι πωλητές- ενώ σε θετικό πρόσημο «γύρισε» η Πειραιώς μετά τις 13:30.

Στην περιοχή των 1.693 μονάδων ο FTSE25 (στις 15:35), συντηρώντας πάντα το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης του δείκτη προς τις 1.700 μονάδες, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Με πωλητές στον ΟΤΕ και λιγότερο στον ΟΠΑΠ, αλλά με αγοραστές στην Coca Cola, για τον δείκτη διατηρείται η long τάση. Κάτι που βοηθιέται και από την ανοδική αντίδραση μετοχών του Μυτιληναίου, της Grivalia, της Viohalco, των ΕΛΠΕ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στις 42/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές, και σήμερα, από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. Για Παπουτσάνη, Κρητών Αρτος, Frigoglass, ΚΕΚΡΟΨ, ΙΑΣΩ, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή, η μεγαλύτερη άνοδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v