Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικά σινιάλα για τη συνεδρίαση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα νέα δεδομένα στα μέτωπα του Brexit και της Fed, αλλά και το κλίμα στα ομόλογα αποτιμούν οι επενδυτές. «Αγκάθια» το πολιτικό ρίσκο και το «φλερτ» του τραπεζικού δείκτη με τα ιστορικά χαμηλά του.

ΧΑ: Θετικά σινιάλα για τη συνεδρίαση

Χαράς ευαγγέλια για τους long, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, την απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα αμερικανικά επιτόκια και τα εταιρικά αποτελέσματα να ωθούν υψηλότερα τη Wall Street χθες βράδυ.

Τελευταία συνεδρίαση για τον Ιανουάριο, τον μήνα που ολοκληρώνεται με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο και με την Αθήνα να παίρνει και αυτή ένα ικανοποιητικό μερίδιο.

Ενδεικτικά στις 2.681,05 μονάδες ο S&P 500 με άνοδο 6,95% από την αρχή του έτους. Η χθεσινοβραδινή νέα άνοδος στη Νέα Υόρκη είχε ως συνακόλουθο την ανάκαμψη και του GREK κατά 2,09%, στα 7,34 δολάρια.

Προμήνυμα πιθανότατα για μία ανάλογη κίνηση σήμερα στο ΧΑ, παρά το γεγονός ότι μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εμφανής η επιφυλακτικότητα των «ισχυρών χεριών». Στα 32,053 εκατ. ο συνολικός τζίρος, με το 28% στον τραπεζικό κλάδο, στα επίπεδα της Τρίτης (30 εκατ.), χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (40 plus εκατ.).

Για σύνδρομα υψοφοβίας πάνω από τις 638 μονάδες έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να... σκοντάφτει για ακόμη μία φορά λίγο πριν τις 640 μονάδες. Σημαντική η υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών τίτλων, μία μέρα μετά την έκδοση του 5ετούς, με το 10ετές να επιστρέφει στα προ 6μήνου επίπεδα χαμηλότερα του ορίου του 4% και το 5ετές κάτω από το 3%, με ενθαρρυντικό το ότι στο ομόλογο η συμμετοχή των hedge funds περιορίστηκε στο 11%, με τους fund managers να καλύπτουν το 67,5% της έκδοσης.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση, με όσο αυτό μπορεί να επηρεάσει (και) το χρηματιστήριο, με την κυβέρνηση από την πλευρά της να... επιτίθεται με φιλολαϊκά μέτρα. Αδιαμφισβήτητα το «κούρεμα» και η ρύθμιση υποχρεώσεων στα Ταμεία, όπως από νωρίς σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου, είναι προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης ενός σημαντικού τμήματος του ενεργού πληθυσμού.

Ωστόσο (και) για το ΧΑ εξίσου μείζον πρόβλημα είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την προοπτική... τιθάσευσής τους θα κερδηθεί (ή χαθεί) το στοίχημα για το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα δε για το επιχειρείν, την πραγματική οικονομία, την επαναφορά προς μία στοιχειώδη κανονικότητα.

Το ότι στο παρασκήνιο, σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, διεξάγονται εργώδεις προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική λύση δεν χωρά αμφισβήτηση, ωστόσο οι αγορές περιμένουν τα πρώτα απτά δείγματα γραφής, συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στην περιοχή των 383,74 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, μία... ανάσα από το ιστορικό χαμηλό (των 358 μον.), με αδυναμία υπέρβασης των 400 μονάδων τις τελευταίες ημέρες και σωρευτικές απώλειες 12,71% από την αρχή του έτους. Στο ίδιο διάστημα, που ΓΔ και FTSE25 έχουν βγάλει αντίδραση της τάξεως του 3,65%. Συνεπώς το στοίχημα της υπέρβασης ή μη των 650-660 μονάδων, από τις αρχές Φεβρουαρίου, θα κριθεί από τη δυνατότητα του ΔΤΡ να υπερβεί τις 400 προς τις 420-440 μονάδες. Με σταθερό πωλητή στην Alpha Bank, με συγκριτικά καλύτερη -βραχυπρόθεσμα- εικόνα για Εθνική και Eurobank, ζητούμενο για σήμερα είναι ένα «κλείσιμο» του ΔΤΡ όσο πιο κοντά γίνεται προς τις 400 (θυμίζοντας το χθεσινό υψηλό στις 390,12 μονάδες).

Για τον πολύπαθο κλάδο ενθαρρυντικό είναι πως οι αγορές επικροτούν το σχέδιο της Eurobank για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως αναφέρει από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση της αγοράς πως στον κλάδο θα ακολουθηθούν διαφορετικά μοντέλα μείωσης των NPLs, ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης τους, διαφοροποιώντας έτσι τη μία τράπεζα από την άλλη, κατ' επέκταση τη διακύμανση της μίας μετοχής από την άλλη. Εκτίμησή μου πως το 2019 θα είναι έτος θεαματικών διαφοροποιήσεων μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με σημαντικά κέρδη ο Ιανουάριος για κύριες επιλογές των funds, με τον ΟΤΕ στα 10,99 ευρώ να «μετρά» 15,44% (από την αρχή του έτους), με τον ΟΠΑΠ στα 8,75 ευρώ (με απόδοση 15,21% ), με τον Μυτιληναίο στα 8,32 ευρώ (απόδοση 14,13%) κ.α. από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στον μήνα αυτό ενθαρρυντική ήταν η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος (κυρίως εγχώριων σχημάτων) σε εισηγμένες της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας, με περισσότερες από 20 μετοχές να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό μεταβολής. Τάση που εάν συντηρηθεί και τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει έστω μερικές δεκάδες επενδυτών, παικτών. Και αυτό το λίγο, κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση θα είναι στο χειμαζόμενο χρηματιστήριό μας.

Τέλος Ιανουαρίου σήμερα, καλό Φεβρουάριο από αύριο, θυμίζοντας πως πέρυσι το ΧΑ κατέγραψε τα υψηλά του την 1η Φεβρουαρίου (886,44), δίνοντας μία ευκαιρία εξόδου, σε σχετικά καλές τιμές, όταν αρχές Μαϊου διαμορφώθηκε στις 858,06 μονάδες (3/5). Το τι ακολούθησε, νομίζω πως το ζήσαμε (και το θυμόμαστε) όλοι μας.

Αντε να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v